İngiliz okullarında Covid-19 önlemleri… - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

İngiliz okullarında Covid-19 önlemleri…

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

KKTC’de okulların açılmasına bir hafta kaldı. Alınan veya alınmayan tedbirlerden dolayı ailelerde ciddi bir tedirginlik var. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı “hazırız” dese de sendikalar bunun tam tersini söylüyor ve felakete doğru gittiğimizi vurguluyorlar. Ülkede birkaç gündür test sayısı yarıya düşmüş olmasına rağmen vakalar aynı seyirde devam ediyor. Tüm bunlar ailelerin endişelerini bir o kadar daha artırıyor.

Avrupa’da birçok ülkede okullar ya açıldı ya da bugünlerde açılacak: İngiltere’de okullar geçtiğimiz hafta açıldı. Bizim oğlan 8’inci sınıf oldu. Okuldan geldikten sonra ifadesini aldık. Okulun bize gönderdiği e-posta bildirimlerinde de bu yıl covid-19 önlemlerinin ne olacağını az çok öğrenmiş olduk. KKTC’deki uygulamalara örnek olması açısından bunları sizlerle paylaşmak istiyorum.


Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 7 ve 8’inci sınıflar aynı kapıdan farklı saatlerde okula girecekler. 9 ve 10’uncu sınıflar ise başka bir kapıdan giriş yapacak. Maske takma geçen yıl zorunluydu bu yıl değil. Hem sınıfta hem de teneffüslerde çocukların maske takması zorunlu değil. Genellikle de çoğu takmıyor. Sınıflar ortalama 30 kişilik ve çocuklar masalarda yan yana oturuyor. Teneffüslerde çocuklar “bubble” sistemi dedikleri şekilde duruyorlar. Yani örneğin “tüm 8’inci sınıflar basketbol sahasının içinde olma” durumu…

Geçen yıl Beden Eğitimi derslerinin olduğu gün çocuklar okula Beden Eğitimi kıyafetleri ile giderlerdi. Bu yıl bu kaldırıldı. Soyunma odaları kullanıma açıldı ve çocuklar Beden Eğitimi derslerinde soyunma odalarında soyunup giyinecekler.

Sınıflarda ders sırasında pencereler ve kapı ardına kadar açık olacak. Sınıflarda çocuklar arasında eşya paylaşımı olmayacak. Okulda ortak kullanım alanları sık sık temizlenecek.

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl pozitif çıkan öğrencinin temaslıları eve gönderilmeyecek. Aileye temaslı olduğu söylenecek ve çocuğa test yapılacak. Eğer temaslı pozitif çıkmazsa okula gelip eğitimine devam edecek.

Çocuklar okula gitmeden bir gün önce test yapıldı. Üç gün sonra bir kez daha test yapıldılar. Muhtemelen bu bir süre daha devam edecek.

Bunlar kısa sürede aklıma gelen önlemler… Elbette daha fazlası da vardır. Bunlar uygulamada olanlar. Eminim ki yazılı olanlar çok daha fazladır. Tabii ki önemli olan alınan önlemlerin uygulanabilir olmasıdır.

KKTC’de sıkıntı yaratan durum da budur. KKTC’de pandemi süreci 18 ayı geçti ama hala yeni öğretim yılında ne yapacağımızdan emin değiliz. Ailelerdeki tedirginlik ve güvensizlik bundandır. Öğretmenler de tedirgindir. Onlar da uygulamanın nasıl ilerleyeceğini kestirememektedir. Öğretmenler bu mücadelede hükümet tarafından yalnız bırakılacaklarını düşünmektedirler.

İngiltere’de Cumartesi gün vaka sayısı 37 bin civarındaydı. Peki önlemler niye bu kadar rahatlatıldı? Çünkü 67 milyonluk Birleşik Krallık’ta 48 milyon kişi birinci doz, 43 milyon kişi de ikinci doz aşısını olmuş durumdadır. Bunun anlamı da “toplumun %70’i aşılandı” demektir.. Şu anda ise 18 yaş altındakileri aşılamaya başladılar.

Peki KKTC’de durum nedir? Toplumun kaçta kaçı aşılanmıştır? Görebildiğimiz kadarı ile aşılanmada ciddi bir yavaşlama vardır. İstenilen aşılama seviyesine ulaşılamadığını söylemek mümkündür.

Umarım aileler bu kez biraz daha dirençli durur ve okullarda çıkan 1-2 vaka sonrasında okulların kapanmasına fırsat tanımazlar. Aksi bir durum çocukların var olan kayıplarını biraz daha artıracaktır. Kaybeden yine çocuklar olacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar