Hem park, hem saray - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Hem park, hem saray

Cumhurbaşkanlığı sarayı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yeni inşa edilecek Cumhurbaşkanlığı sarayıyla ilgili Havadis’e konuştu. Cumhurbaşkanlığı Müdürü İlseven detaylı bilgi verdi.

Havadis’in gündeme getirdiği, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın “kent parkına saray yapmayınız” görüşüne Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi.

Konuyla ilgili Havadis’e bilgi veren Cumhurbaşkanı Ersin Tatar inşa edilecek alanın kent parkı projesi içinde olmadığını belirtti ve “bu zor dönemde gündemimiz değil, belki de benim görev süremde de bitmeyecek ama parasını ayırdılar kullanmazsak geri gidecek” dedi.


Tatar “şimdiki binalarda çok zor koşullar altında çalışıyoruz, müzakere heyeti yabancı konukları misafir ediyor, utanıyoruz, yeni ve kullanışlı bir binaya ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Müdürü Serkan İlsever de “cumhurbaşkanlığı yerleşkesi” olarak isimlendirdiği alanın kent parkı dışında, Kermiya çemberinin Güney kısmında bulunduğunu ve arazinin Türk tapusu olduğunu kaydetti.

İlseven Cumhurbaşkanlığı binasının 5 dönüme yapılacağını geri kalan bölümlerin konser yerleri, yürüyüş ve bisiklet yolları olacağını belirtti.

 

Cumhurbaşkanlığı saray projesi
Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesinin yapılması planlanan alan

KKTC Cumhurbaşkanlığı Müdürü Serkan İlseven’in konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“Yapılması tasarlanan Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi  KKTC bütçesi kaynaklarından veya Türkiye’nin KKTC‘ye yapacağı ve önceden belirlenmiş bütçeden kesintiyle yapılacak değildir. Bu ek bir kaynaktır ve sadece bu amaca dönüktür. Bu projenin gerçekleşmemesi durumunda bu kaynağı başka yerde kullanım olanağı yoktur.

Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinde bulunan Müzakere Heyeti Binası olarak hâlihazırda kullanılan bina kaçak bir yapıdır. Projesi ve  inşaat izni olmayan bu  yapıda çalışma koşulları son derece  yetersizdir. Sözkonusu binanın çatısı nerdeyse çökmüş, akan suyun elektrikle temasıyla da tehlike arz etmektedir. Bina araziye uygun kotta tasarlanmadığı için, batı ve kuzey cephesindeki pis su kuyularından  nem çekmektedir. Sözkonusu cephelerde sıvalar sürekli kabarmakta ve boyalar dökülmektedir. Binadaki tuvaletler kullanıma uygun sağlık ve hijyen koşullarına sahip olmadığı gibi  engellilerin kullanımına da uygun  değildir. Kısaca  müzakere binası olarak kullanılan bina bırakın müzakere yapmayı yabancı bürokratlarla  görüşmeyi, hatta içerisinde oturulacak özelliklerde de değildir.

Cumhurbaşkanlığı sarayı olarak bilinen, Cumhurbaşkanı ve yakın çalışma ekibine  hizmet veren bina eski İngiliz Komiseri’nin ikamet ettiği konuttur.  Bu binada hizmet vermesi gereken Müsteşar, Özel Kalem Müdürü ve asistanların çalışacağı alan hiç yoktur. Özellikle Beyaz konut olarak bilinen 2018  yılında ve Sn. Akıncı döneminde yıkılan binadan sonra, toplantıların ve  basın açıklamalarının yapılacağı kapalı alan kalmamıştır. Basın açıklamaları kışın yağmurda, yazın da güneşin altında yapılmaktadır. Cumhurbaşkanı ve ekibinin sunum yapacağı tek bir konferans odası dahi yoktur.

KKTC Cumhurbaşkanlığında 115 çalışan memur  ve üst düzey bürokratın kullandığı İdari Bina surlar üzerinde bir barakalar sistemidir. UNDP’nin  tavsiye kararlarında surlara bu mesafede binaya izin vermemektedir. Bina ile surlar arası mesafe yer yer 2 metrenin altındadır. Surların yapımında kullanılan malzemeler (kerpiç ve taş) göz önüne alındığında bu binaların surlara verdiği yükten dolayı  yıkılması gerekmektedir.

Kırmızıyla çizili olan bölge saray yerleşkesinin yapılması planlanan bölge

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Senfoni Orkestrası’nın dünyanın çeşitli ülkelerinden 26 üst düzey elit sanatcı eski bir ambarda çalışmalarını sürdürmektedir. Konser salonları yoktur.  Sözkonusu yerleşke buna da çözüm olacaktır.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nin 46 üyesi birbirinden bağımsız iki ayrı binada çalışmalarını sürdürmekte ve  bu binalar için yıllık ödenen kira bedeli 200.000 TL olup ihtiyacı da karşılayamamaktadır.

Cumhurbaşkanlığımızın Basın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğü bölümü Cumhurbaşkanlığını’nın vakıflardan kiraladığı kerpiç binalarda son derece olumsuz şartlarda hizmetlerini sürdürmektedir. Tüm bu binalar için her yıl yüklü miktarlarda paralar  tadilat için harcanmaktadır.

Yapılması düşünülen Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, Kermiya Park Projesi’ni de içine alan sosyal bir projedir. İçerisinde bisiklet yolları, yürüyüş yolları, rekreasyon alanları, kütüphane, senfoninin  icraa alanı, sergi salonları, müze ve  konferans salonları gibi  halkın ihtiyaç duyduğu kamuya açık  sosyal alanlardan oluşacaktır.

KKTC bir devlettir. Cumhuriyet Meclisi Binası eski sigara fabrikası, KKTC Cumhurbaşkanlığı ise eski İngiliz Valisinin konutu üzerinde varolmaya devam edemez. Sözkonusu Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi ülkenin simgesi olmalı. KKTC Devletinin varlığını, gücünü, tarihi geçmişini yansıtan mimari ve çevresel düzenleme ile tasarlanıp halkımızın hizmetinde olmalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar