Göztaş: Antrenmanları kilisede yapmaktayız - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Diğer SporlarManşetRöportajSpor

Göztaş: Antrenmanları kilisede yapmaktayız

Murat Göztaş

Sporcular Yazı Dizisi 49’un konuğu güreş sporcusu Murat Göztaş oluyor

KAYNAK GEREKSİZ YERE KULLANILIYOR: Güreşçi Murat Göztaş, 2017’de kurdukları kulüplerinde 15 köyden 100 sporcu olduğunu, Devletten hiçbir şekilde maddi ve manevi katkı görmediklerini ve sorunlarını defalarca iletmelerine rağmen hiçbir sonuç alamadıklarını söyledi. Göztaş, “Spordan sorumlu kişilerin kaynakları gereksiz yerlere kullandıklarını düşünmekteyim” dedi

Havadis Spor Servisi’nin Sporcular Yazı Dizisi’ndeki 49’uncu konuğu güreş sporcusu Murat Göztaş oldu ve Göztaş aynı zamanda yazı dizimizdeki ilk güreş sporcusu oldu. Deneyimli isim çok çarpını açıklamalar yaptı. Spor faaliyetlerinin yapılmadığı dönemde, sporu spor yapanların değerlendirmesi, eleştiri veya öneri getirmesini sağlamak adına yaptığımız yazı dizimizdeki sorulara Murat Göztaş’ın verdiği cevaplar şöyle:


 

1-Covid-19 Dönemi’ nin yasandıgı 2020 yılında Devletin spor yönetimini nasıl buldun?

Covid-19 döneminin yaşandığı 2020 yılında Devlet’in spor yönetimine çok fazla destek olduğunu düşünmüyorum. Diğer ülkelere baktığımız zaman futbol öncelikli olmak üzere birçok spor dalı gerekli bir program çerçevesinde devam etmekte olup, pandemiye göre sistem oluşturulurken, bizim ülkemizde hem maddi yetersizlik, hem de küçük bir ülke olmamızdan dolayı bulaş riskinin fazla olmasından dolayı spor ikinci bir plana atılmıştır.

 

2-Bağlı olduğun federasyonun covid-19 dönemini yaşadığımız 2020 yılındaki çalışmasını veya çalışma yapmamışsa yapmamasını nasıl buluyorsun?

 

Güreş Federasyonu Covid-19 döneminde 2020 yılındaki faaliyet programını gerçekleştirememiştir. Tüm dünyada olduğu gibi güreş müsabakaları bizde de durdurulmuş olup, sporcularımızın gruplar halinde antrenman bile yapması mümkün olmamıştır. Covid-19’un ülkemizde baş göstermesi ile mart ayından itibaren hiçbir müsabaka yapılamamıştır. 2020 yılında sadece 1 müsabaka olmuş ve o günden sonra sporcularımız güreşten uzak kalmışlardır.

Güreş Federasyonu bu dönemde güreş sporunun gelişmesi için güreş antrenör kursu yapmış ve başarılı olanlara belge takdim etmiştir. Bu sayede sporcularımızı eğitecek kişiler kendilerini daha da geliştirmişlerdir. Bunun yanında sporcularımızın bireysel antrenmanlarını yapabilmeleri için kulüplere güreş mankeni dağıtılmıştır. Güreş mankeninin dağıtılması kulüplerimize büyük bir katkı sağlamıştır.

 

3-Federasyonun antrenman, maç veya lig organizasyonu hakkında sana göre yapması gereken düzenlemeler var mı? Varsa nelerdir?

 

Federasyonun antrenman, maç veya lig organizasyonunda çok fazla yapacak bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bizim ülke standartlarında bir güreş salonuna ihtiyacımız var. Şu anki mevcut salonumuz kesinlikle yeterli değildir. Rum’dan kalma ambardan dönme yeri salona çevrilmiş yerde üst üste güreş yapılmaktadır. Bu standartlarda seviyemizi yukarı çıkarmamız çok zor olacaktır. Güreşin yakın temas gerektiren bir spor dalı olmasından dolayı tekrardan canlanması için pandemi sürecinin bitmesi gerekmektedir. Bunun yanında bizler, zor şartlarda sporcularımızın evde kalarak antrenmanlarını yapmalarını tavsiye ediyoruz ve evde spor ve güreşten uzak kalmamaları için hepsine ayrı ayrı program hazırladık.

 

4-Kendi branşın özelinde sporcuların motivasyonunu artırmak ve sporun daha iyi gerçekleşmesi için neler yapılması gerektiğini düşünürsünüz?

 

Sporcuların motivasyonunu artırmak bu dönemde çok zor olacaktır. Yaklaşık 1 yıldan beri spordan ve müsabakalardan uzak olmamızdan dolayı daha çok organize ve daha disiplinli çalışma yapmamız gerekecektir. 1 yıl sporda çok üzen bir süre. Bu sürede tüm sporcularımız fiziksel olarak değişim göstermiş olması ve kiloların değişmesi bizim tekrardan yapılanmamızı gerektirecektir ve buna ek olarak sporcularımızı yurt dışı ve yurt içi kamplara götürmeyi düşünüyoruz. Bu şekilde daha erken motivasyonlarını toparlayacaklarını düşünüyorum.

 

5-Ülkede spordan sorumlu bakanlığın /dairenin çalışmalarını ve spora katkılarını nasıl buluyorsun?

 

Ülkede spordan sorumlu bakanlığın /dairenin çalışmalarını ve spora katkılarını yeterli bulmuyorum hatta vasatın altı maalesef. Spordan sorumlu kişilerin kaynakları gereksiz yerlere kullandıklarını düşünmekteyim. Kulüp olarak 2017 yılında kurulduk. 2017’den 2020’ye kadar yaklaşık 15 köyden 100 sporcumuz olmasına rağmen hiçbir şekilde maddi ve manevi katkı görmedik ve sorunlarımızı defalarca ilettik ama hiçbir sonuç alamadık. Kulüp olarak antrenmanlarımızı Büyükkonuk’ta bulunan bir kilisede yapmaktayız. Bu sorunun çözülmesi için tüm girişlerimizi yapmamıza rağmen bürokrasi yüzünden bir adım dahi atamadık. Umarım yetkililer bu sorunu en kısa zamanda çözerler ve sporcularımız diğer sporcular gibi çağdaş salonlarında antrenmanlarını yapabilirler.

Bu ülkede spora en büyük desteği TC büyükelçiliği yapmakta olduğunu düşünüyorum.

 

6-Devletin spor federasyonlarına veya başarılı sporculara yönelik yaklaşımı sence nasıldır? Nasıl olmalıdır?

 

Devlet her yıl federasyonları belli bir maddi katkı sağlamaktadır. Devletin spor federasyonlarına yaptığı bu maddi katkıyı arttırması gerekir. Yapılan bu katkıların mutlaka sporcuların gelişimine harcanması gerekmektedir. Aynı zamanda maddi zorluk çeken kulüplerin tüm giderlerini ya da belli bir miktarını karşılayacak şekilde planlama yapılmalıdır.

Başka ülkelerde başarılı sporculara devlet üniversitesinde yüzde yüz burs verilmektedir. Devlet dairelerinde başarılı kişilere iş imkanı sunulmaktadır veya maddi destek oluyor bu gibi destekler olmadığı sürece dünya standartlarında sporcu yetiştirmek çok zor olacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar