Kadın örgütleri, polisin son günlerde, gece kulüplerine yönelik sıklaştırdığı denetimlerden memnun değil.
Örgütler, polisin suç odaklı bir yaklaşımla denetim yaptığına işaret ederek, gece kulüplerinde fuhuşa zorlanan kadınları korumaya yönelik bir davranış içinde olunmadığına dikkat çekti.
Havadis’e konuşan örgütler, gece kulüplerinde yaşananların bir seks işçiliği olarak adlandırılamayacağını belirterek, kadınların bu gece kulüplerinde köle olduğunu ve devletin de bu köleliğin bir parçası olarak yaşadığını vurguladı.
Çolak: Gece kulüplerinin yapısı devlet tarafından düzenlenmiştir
Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı ve Mülteci Hakları Derneği, polisin son dönemlerde fuhuşa karşı gece kulüplerine yapılan baskınları eleştirerek, “Polis, eğer fuhuşa karşı ciddi bir kampanya yürütüyorsa, bunu açıklamalı ve kamuoyu bunu bilmeli ve bunun gereğini esaslı ve tutarlı bir şekilde yapmalı” açıklamasında bulundu.
Kıbrıs Türk İnsan Hakları Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Avukat Emine Çolak, polisin düzenlediği fuhuş baskınlarının amacını ve sistemini anlamakta zorlandıklarını söyleyerek, “Gece kulüplerinin yapısı, izinleri vergilendirmesi devlet tarafından düzenlenmiştir. Gece kulüplerinde çalışan kadınların sağlık kontrolleri de devlet tarafından denetlenmektedir” dedi.
Emine Çolak, bir taraftan devletin bilgisi ve onayı ile gece kulüplerinde fuhuş yapıldığına dikkat çekerek, “Rastgele ve hangi kulübün nasıl seçildiği anlaşılmayacak şekilde bu gibi baskınları anlamakta zorlanıyorum. Polis, eğer fuhuşa karşı ciddi bir kampanya yürütüyorsa, bunu açıklamalı ve kamuoyu bunu bilmeli ve bunun gereğini esaslı ve tutarlı bir şekilde yapmalı” diye konuştu.
Göynüklü: Kadınların bu gece kulüplerinde yaşadığı köleliktir
Mülteci Hakları Derneği Başkanı Ceren Göynüklü, polis baskınlarının gece kulüplerinde yaptığı denetimlerine yeterli olmadığına vurgu yaparak, “Devletin bunu önlemeye yönelik iradesi ve isteği yok. Böyle bir iradesi olsa sadece denetimlerle değil, oradaki mağduriyet ve sömürüye arşı yapılan denetimler yetersizdir” dedi.
Ceren Göynüklü, ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Yapılan denetimlerin samimi olduğunu düşünmüyoruz. Yapılan denetimlerde bile, fuhuş odaklı bir denetim var. Suç odaklı bir yaklaşım var ama orada fuhuşa zorlanan kadınları korumaya yönelik bir yaklaşım yok. Denetimlerde sadece fuhuşun tespitine göre bir yaklaşım var ama buralarda bir kölelik sistemi var. Gece kulüplerinde yaşananları bir seks işçiliği olarak adlandırılamaz, kadınlar bu gece kulüplerinde yaşanan köleliktir. Devlette bu köleliğin bir parçasıdır.”
“Gece kulüpleri insan ticaretinin odaklandığı bir nokta”
Göç, Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi Direktörü Mine Yücel, gece kulüplerinin insan ticaretinin odaklandığı bir nokta olduğuna vurgu yaparak, “Özellikle insan ticaretinin önlenmesiyle ilgili bir yasal eksiklik olduğunu söyledi.
Yücel, “İnsan ticaretinin önlenmesi yasasının çıkarılması gereklidir. İnsan ticaretini bir suç olarak tanımlamak gerekir. Var olan gece kulüpleri ve benzeri eğlence yerleri yasasının şu anda yasal eksiklikten dolayı ve bu insan ticareti yasası olmadığı için devlet eliyle insan ticareti teşvik ediliyor” şeklinde konuştu.
Murat: Baskınlar anlamlı değil
FEMA aktivisti Aslı Murat, bu zamana kadar devlet tarafından göz yumulan seks köleliğinde yaşanan birçok olayda kadınların uğradığı insan hakları ihlali ve ölümler gördüklerini, buna rağmen devletin hiçbir iyileştirme yapmadığını kaydetti. Murat, bu ihlallere aksine göz yumulduğunu dile getirdi ve son zamanlarda yaşanan baskınların da insan haklarını ortadan kaldırmaya yönelik olmadığını söyledi. Gece kulübünde köle olarak tutulan kadınların, tecavüz ve şiddete uğradığını belirten Murat, uzun yıllardır verdikleri mücadeleye rağmen devletin düzenleme noktasından herhangi bir adım atmadığını söyledi. Murat, son zamanlarda polisin düzenlediği baskınların ise sadece göstermelik olduğunu söyledi ve “Eğer bu baskınlar bir kapı açacaksa, diğer düzenlemelerle birlikte ne ala ancak umutlu değiliz. Bu baskınlar bizim için çok da anlamlı değil” dedi.