Gönlümüze de zam - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
KıbrısManşet

Gönlümüze de zam

Devlet hastanesi

Devlet hastanelerinde bazı sağlık hizmetleri karşılığında “gönüllü bağış” adı altında alınan ücretlere zam yapıldı. Bazı alanlarda “yapılan gönüllü bağış zammı” yüzde yüzü buldu

ZAM ŞAMPİYONU EKO: “Gönüllü bağışa” yapılan zamda EKO; 20 TL’den 40 TL’ye çıkarılarak zam şampiyonu oldu. Kolonoskopi; 100 TL’den 150 TL’ye; EEG sigortalılar için 50 TL’den 75 TL’ye çıkarıldı, Sağlık güvencesi olmayanlar için ücret 50 TL olarak belirlendi


GÖNÜLLÜLÜK ESASI: Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Örs: Bu ücretler Sağlık Fonu Yasası kapsamında çıkarılan tüzük çerçevesinde gönüllülük esası ile talep ediliyor. Ancak bu ücretler zorunlu değildir. Hasta bu ücreti vermek istemezse yine de sağlık hizmetini alabilir

TIP-İŞ’TEN SERT TEPKİ: Tıp İş Başkanı Varış: Sağlık Anayasal hak, bunun için ücret talep edilmesi kabul edilemez. Eksiklikleri kapatmak için vatandaşın cebinden çıkacak bir fon yaratmak kabul edilebilir değil. Sosyal devlet anlayışına uymaz

ZORUNLULUKTAN GÖNÜLLÜLÜĞE: KTTB Başkanı Gürkut: Bu ücretler Sağlık Fonu Yasası kapsamında 2012’den beri bazı tetkik ve işlemler için hastalardan bağış adı altında alınıyor. Birçoğu arttırıldı ancak önceden “zorunlu katkı” olarak talep edilen bu gönüllülüğe bağlandı

Duygu ALAN

Devlet hastanelerinde “gönüllük esası” çerçevesinde talep edilen ücretlerde düzenlemeye gidildi. Sağlık Fonu Yasası kapsamında alınan ve en son 2012 yılında güncellenen ücretler, 30 Mart 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden güncellendi.

Yeni ücret tarifesi bazı vatandaşların tepkisine yol açarken sağlıkta örgütlü sendika ve birlikler de konuya ilişkin Havadis’in sorularını yanıtladı.

100 TL’den 150 TL’ye

Ücretlerde düzenleme tüm kalemlerde yapılırken daha önceden ücretsiz verilen bazı hizmetler de yeni yapılan düzenleme ile ücretlendirildi.

Yapılan yeni düzenlemeye göre,  EKO; 20 TL’den 40 TL’ye, kolonoskopi; 100 TL’den 150 TL’ye çıkarıldı.

EEG; sigortalılar için düzenlemeden önce 50 TL iken şimdi 75 TL’ye çıkarıldı. Sağlık güvencesi olmayanlar için bu ücret 50 TL olarak belirlendi.

Fototerapi ise daha önceden ücretsizken yeni düzenleme ile her seansı 10 TL olmak üzere ücretlendirildi.

Gönüllülük esası

Sağlık Bakanlığı’ndan Havadis’e yapılan açıklamada, bu ücretlerin Sağlık Fonu Yasası kapsamında hastalardan talep edildiği belirtilirken tamamen gönüllülük esasına dayalı olduğu belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, “Bu ücretler zorunlu değildir. Hasta bu ücreti vermek istemezse yine de sağlık hizmetini alabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Uygulama dışı olanlar da var

Bakanlık yetkilileri, Sağlık Fonu Yasası kapsamında ve tamamen gönüllülük esası çerçevesinde alındığı belirttiği bu ücretlerden şehit ailelerinin, kronik hastaların ve sosyal yardım alan kişilerin muaf olduğunu, bu kişilerden bu ücretlerin talep edilmediğini dile getirdi.

Vatandaş uygulamaya tepkili

Devlet hastanelerinde bazı sağlık hizmetlerinin karşılığında talep edilen bu ücretlerde yapılan yeni fiyat düzenlemesi, bazı vatandaşların tepkisine yol açtı.

Havadis’e konuşan bazı vatandaşlar, bu ücretlerin kendilerinden talep edildiğini, bu ücret talep edilirken gönüllülük esasına vurgu yapılmadığını ve her defasında her işlem için ücret ödemek durumunda kaldıklarını öne sürdü.

Sendika ve birlikler açıkladı

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Dr. Ahmet Varış, sağlık gibi evrensel bir insan hakkı konusunda eksiklikleri kapatmak için vatandaşın cebinden çıkacak bir fon yaratmanın kabul edilebilir olmadığını söyledi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Sağlık Fonu Yasası kapsamında önceden beri belirli tetkik ve işlemler için hastalardan bağış adı altında alınan bu paraların Sağlık Bakanlığı’ndan bir süre önce gelen bir yazı ile yeniden düzenlendiğini belirtti. Gürkut, ücretlerin çoğunun artırıldığını, ancak önceden “zorunlu katkı” olarak talep edilen bu ücretlerin artık gönüllülük esası ile alınacağını söyledi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu ise Havadis’e yaptığı açıklamada yeni fiyat düzenlemesine ilişkin henüz bilgisinin olmadığını belirtirken “sosyal devlet eğitim ve sağlığı ücretsiz sunmak durumundadır” diye konuştu.

 

Taşçıoğlu: Eğitim ve sağlık ücretsiz olmak durumunda

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Mustafa Taşçıoğlu, yeni fiyat tarifesine ilişkin henüz bilgi sahibi olmadığını belirtirken “Ancak sosyal devlet eğitim ve sağlığı ücretsiz sunmak durumundadır” dedi.

Taşçıoğlu, “Bu hizmet kamu hizmeti sunumu olarak veriliyorsa kaldı ki Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’nda, yerinden yönetim çerçevesinde, bu kararlar hastane yönetim kurulları tarafından alınır. Benim bildiğim kadarı ile bu yönde alınan bir karar yok” dedi.

 

Varış: Vatandaşın cebinden fon yaratılması kabul edilemez

Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Dr. Ahmet Varış, sağlık gibi evrensel bir insan hakkı konusunda eksiklikleri kapatmak için vatandaşın cebinden çıkacak bir fon yaratmanın kabul edilebilir olmadığını söyledi.

“Sağlık hizmeti almanın evrensel bir insan hakkı ve anayasal bir hak olduğunu her zaman dile getirdik” diyen varış, “fakat ülkemizde bu zamana kadar gelen-geçen tüm siyasi iradeler sağlık çalışanlarının haklarını budarken yurttaşların sağlık hizmeti alma haklarına da ipotek koydular, koyuyorlar.

Özellikle kalp krizi ya da trafik kazası gibi acil durumlarda, vatandaş olsun ya da olmasın, sosyal sigorta yatırımları olsun ya da olmasın evrensel ve anayasal bir hak olan sağlık hizmetini alması için kişiden ücret talep edilemez” diye konuştu.

 

“Herkes aynı ücreti ödüyor bu durum son derece adaletsizdir”

Acil durumlar dışında da kişi eğer vatandaşsa veya vatandaş olmayanların da sosyal sigorta yatırımı varsa tek kuruş dahi alınmaması gerektiğini söyleyen Dr. Ahmet Varış, sağlık için toplanan paraların alt yapının geliştirilmesi ve malzeme alımında kullanılmasının bizim siyasi iradelerimiz tarafından 40 yıldır başarılamadığını ifade etti.

“Sağlık gibi evrensel bir insan hakkı konusunda eksiklikleri kapatmak için vatandaşın cebinden çıkacak ek bir fon yaratmak kabul edilebilir değildir” diyen Dr. Varış, Havadis’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti: Yani kişiden hem sosyal sigorta primi alacaksınız, bununla ilgili kesinti yapacaksınız, hem de fon adı altında ek bir para talep edeceksiniz. Bu durum bu durum sosyal devlet anlayışına uygun değildir.

Devletin irade koyup, kendi eliyle ülkedeki herkesin sigortalanmasını sağlaması gerekir.

Örneğin; bir ülkeye tatile ya da ziyarete gideceğiniz zaman bile vize almak için en temel kriter sağlık sigortanızın olmasıdır. Eğer sağlık sigortanız yoksa vize bile alamazsınız.

Bir de vatandaş olan da olmayan da, sosyal sigortası olan da olmayan da, durum acil olsa da olmasa da aynı ücreti ödüyor. Bu durum son derece adaletsizdir.”

 

Gürkut: Ücretler gönüllülük esasınca alınacak

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Sağlık Fonu Yasası kapsamında önceden beri belirli tetkik ve işlemler için hastalardan bağış adı altında alınan bu paraların Sağlık Bakanlığı’ndan bir süre önce gelen bir yazı ile yeniden düzenlendiğini söyledi.

Gürkut, çoğunun artırıldığını, ancak önceden “zorunlu katkı” olarak talep edilen bu ücretlerin artık gönüllülük esası ile alınacağını kaydetti.

Gürkut, açıklamasında şunları söyledi: “2012 yılında uygulamaya giren KKTC Sağlık Fonu Yasasına göre bu ücretleri fonun idare komitesi belirlemektedir ve bu komite Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Bakanlık Müdürü, Temel Sağlık Hizmetleri Müdürü ve Yataklı Tedavi Hizmetleri Müdüründen oluşur.

Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Kurumları Ücretler Tarifesi Tüzüğü’nde yer alan hizmet tutarlarını güncellemek için de bir çalışma yaptığını ancak daha bu ücretler artırılmadan fonun bağış tutarları artırıldığı için ortaya böyle bir sorun çıktığı görülmektedir.

Neyse ki fon için talep edilen tutarların gönüllülük üzerine alınacağı tüm birimlere bildirilmiştir.

Sağlık Bakanlığı ile görüşüp konu hakkında daha detaylı bilgi talep edeceğiz.”

 

Örs: Ücreti vermek istemeyen de sağlık hizmetini alacak

Sağlık Bakanı Müsteşarı Umure Örs, bu ücretlerin Sağlık Fonu Yasası kapsamında ve tamamen gönüllülük esası çerçevesinde alındığı belirttiği. Örs, bu ücretlerden şehit ailelerinin, kronik hastaların ve sosyal yardım alan kişilerin muaf olduğunu, bu kişilerden bu ücretlerin talep edilmediğini dile getirdi.

Umure Örs, şunları kaydetti: Bu ücretler, Sağlık Fonu Yasası kapsamında alınan gönüllü katkılardır, yine sağlık alanında harcanması için alınan ücretlerdir. En son fiyatlardaki güncellemeler 2012 yılında yapılmıştı ve şimdi yeniden güncellendi. Sosyal yardım kapsamında olanlar, kronik hastalar ve şehit aileleri bu uygulamanın dışındadır. Yeni fiyat düzenlemesi 30 Mart’tan itibaren yürürlüktedir ve belirttiğim gibi tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Bu ücreti vermek istemeyen de sağlık hizmetini alacaktır.”

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar