Gürcafer: Geride koca bir enkaz kalacak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Gürcafer: Geride koca bir enkaz kalacak

Cafer GürcaferCafer Gürcafer

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, KOVID-19 salgınının ekonomik etkilerini değerlendirdi, bu dönem için acil alınması gereken tedbirleri Havadis’e açıkladı

ZOR GÜNLER OLACAK

Gürcafer: Salgın bittiğinde ekonomi ile ilgili müthiş büyük bir enkaz bulacağız. Yeni bir ekonomik yapılanma modeli ile karşı karşıya kalacağız. Ülkeye uzun bir süre turist gelmeyecek, konut talebi olmayacak. Çok büyük yaptırımlar yaptığımız sektörlerde yeniden hareketlenme kolay olmayacak


BORÇLAR FAİZSİZ ÖTELENMELİ

Gürcafer: Şuanda yapılması gereken, ülke sınırlarında yaşayan herkese, virüsle mücadele süresince sahip çıkıp, yaşamasını sağlamaktır. Bu bağlamda bankalara, devlete olan borçların faizsiz ve cezasız olarak ötelenmeli, en azından 3-4 ay ilaç veya gıda ihtiyacını karşılayabilecek kadar insanlara katkı yapılmadır

KİMSE CEBİNİ DÜŞÜNMESİN

Gürcafer: Toplu olarak bedel ödüyorsak bunu eşit olarak hepimizin sahiplenip yüklenmesi lazım. Uğranacak zarar eşit şekilde paylaşılmalıdır. Mevcut durumdan dolayı birileri para kazanıyor olabilir. İşte o para kazanan kesimler kazandıklarını tümüyle bu mücadeleye harcamalıdır, kimse bu dönemde cebini düşünmemelidir

 

 

Duygu ALAN

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, KOVID-19 salgının ekonomiye etkisinin boyutunun tam anlamı ile kriz atlatıldıktan sonra ortaya çıkacağını belirterek, enkazın nasıl kaldırılacağının değerlendirilmesinin de ancak o gün yapılmasının mümkün olacağını kaydetti. Gürcafer, ancak bugün için alınması gereken acil önlemlerin de olduğunu ifade etti.

Önceliklerinin KOVID-19 salgınının sağlık boyutundaki krizin en az zararla atlatılması olduğunu kaydeden Gürcafer, “Dünya normalleşmeye başladığında da ekonomik enkazın boyutu ortaya çıkacak. Bu da elbette ki dünyada aşının bulunması, virüsün kontrol altına alınmasıyla olacak” dedi.

Ancak geride ekonomik olarak büyük bir enkaz kalacağını kaydeden Gürcafer,  “Hiç kimse kaldığımız devam edeceğimizi düşünmesin. Ekonomi ile ilgili müthiş büyük bir enkaz bulacağız. Tabi bu dünyanın nasıl hareket edeceği ile ilgili ama yeni bir ekonomik yapılanma modeli ile karşı karşıya kalacağız” dedi.

Cafer Gürcafer, salgından önceki dünyaya göre ülkede yapılan milyarlarca dolarlık yatırım olduğunu ancak virüs krizinin ertesinde ülkeye uzun bir süre turist gelmeyeceğini ve uzun bir süre konut talebi olmayacağını kaydetti.

“Çok büyük yaptırımlar yaptığımız sektörlerde yeniden hareketlenme çok kolay olmayacak” diyen Gürcafer, bunların göz önünde bulundurularak 2020-21 sürecini kapsayacak yeni kalkınma modellerinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

“Ülke sınırlarında yaşayan tüm insanlara sahip çıkılmalı”

Gürcafer, şuanda yapılması gerekenin ülke sınırlarında yaşayan tüm insanlara, bu virüsle mücadele süresince sahip çıkıp, yaşamasını sağlamak olduğunu kaydetti, önlemlerin buna yönelik olması gerektiğini dile getirdi.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, bu bağlamda bankalara, devlete olan borçların faizsiz ve cezasız olarak ötelenmesi gerektiğini, en azından 3-4 ay insanlara ilaç veya gıda ihtiyacını karşılayabilecek kadar katkı yapılması gerektiğini ifade etti.

“Bahane kabul edilemez”

Gerekli kaynağı sağlamanın devletin görevi olduğunu kaydeden Gürcafer, “’Nereden bulacağım?’, ‘Yoktur’ gibi cevaplar kabul edilebilir cevaplar değildir. Siz devletsiniz, yaptırım gücünüz vardır. Bu gücü kullanarak ihtiyaç olanı yapacaksınız” dedi.

Bu dönemde bir takım ekonomik önlemler alınarak ekonominin olabildiğince devamının sağlanmasının mümkün olabileceğinin de öngörüldüğünü kaydeden Gürcafer, bunun mümkün olmadığını savunarak  “Marketlerin açık olması ekonomi yaratamaz” dedi.

“Toplumsal seferberlik şart”

Cafer Gürcafer, salgının önüne geçmek için toplusal seferberlik ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.

Gürcafer, “Toplu olarak bedel ödüyorsak bunu eşit olarak hepimizin sahiplenip yüklenmesi lazım. Uğranacak olan zarar eşit şekilde paylaşılmalıdır. Bu dönemde ülke ağlarken mevcut durumdan dolayı birileri para kazanıyor olabilir. İşte o para kazanan kesimler kazandıklarını tümüyle bu mücadeleye harcamalıdır. Toplumun yararına kimse bu dönemde kendi cebini düşünmemelidir” diye konuştu.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar