Gelişmiş ekonomilerin durumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Gelişmiş ekonomilerin durumu

Mahmut Sezinler

Türk Lirası’nın Sterlin’in, Doları’ın değerine odaklandığımız bu günlerde dünyada neler olduğunu da gözlerden kaçırmamak gerekiyor.

2008 de Dünya da büyük bir finansal kriz yaşandı. ABD ekonomisi krize ilk giren ekonomiydi. ABD ekonomisi büyük bir sıkıntıyla karşı karşıya kaldıysa da alınan hızlı önlemlerle toparlanmaya başladı. Bugün itibariyle ABD’de bile FED’in bilançosunun 5 kat büyümesine rağmen krizin etkisi henüz bitmiş değil. Her şeyden önce ABD ekonomisinde likidite tuzağı denilen bir durum yaşanıyor. Faizler çok düşük. Enflasyon çok düşük fakat buna rağmen insanlar harcama  yapmaktan çekiniyorlar. Böyle de olunca ekonomi istendiği gibi toparlanmıyor. İşsizlik oranını düşürmüşler, negatif büyümeyi %2 büyümeye dönüştürmüşler. ABD’de bu yılın ilk yarı ekonomik verileri açıklanıyor. Açıklanan verilerden görüldüğü kadarıyla veriler istenildiği gibi çıkmamış ve revizyona ihtiyaç duyulmuştur. Bütün bunlar ekonominin tahmin edilen hızda toparlanmayacağını ortaya koyuyor. 2015 yılı sonlarında açıklanan 2016 yılı FED faiz artışları rafa kalkmış gibi gözüküyor.


Bu ekonomik göstergelerde FED’in faizlerle oynaması hiç doğru olmaz. Bu yıl FED büyük olasılıkla faizlere dokunmaz. Hatta 2017 yılının ilk yarısında bile ekonomik verilerde şuan ki gibi hareket devam ederse faiz artırımı gelmeyebilir.

Kısacası ABD ekonomisi krizin ilk zamanlarına göre iyi fakat krizin öncesine göre kötü ABD ekonomisinin daha iyiye gitmesi için Avrupa’nın ve Çin’in de toparlaması gerekiyor. Yani küresel ekonomik iyileşmenin sağlanması gerekiyor.

Euro bölgesi ekonomisi 2008 krizine ABD’den sonra yakalanan ikinci bölge . Yunanistan çok sert, İtalya, İspanya, Portekiz daha yumuşak diğer geri kalan euro bölgesi ülkeleri ise çok az etkilenme gösterdiler.

Euro bölgesi ABD’nin yaptığı gibi gevşek politikaları yürürlüğe koymuş ve halen gevşek politikalar devam ediyor. Euro bölgesi ekonomisi ABD’nin kine oranla daha uzun sürede toparlanacak gibi gözüküyor. Çünkü henüz ortalık sakinleşmiş değil.

Euro bölgesi alışılmışın dışında %11 civarında işsizlik oranı ve kamu kesimi borç yükü %91 civarında ekonomide talep çok az enflasyon sıfır. Kısacası Euro bölgesi durgunluğun içerisinde bulunuyor.

Çin ekonomisine bakarsak Çin’de de ekonomik büyümenin düştüğünü görüyoruz. Çin de de bir takım sorunlar baş göstermiş durumda. Çin de ki sorunların kısa sürede atlatılması küresel ekonominin faydasına.

Diğer güçlü bir ekonomi olan Japonya’ya baktığımızda 10 yıllardır krizin içinde bulunuyor. Japonya tam manasıyla bir likidite tuzağı içinde bulunuyor. Japonya ne yaptıysa (mali gevşeme, negatif faiz) olmuyor. Halk kazandığı parayı harcamıyor. Japonya harcamayı teşvik etmek için değişik uygulamalar yapma hazırlığında. Aksi taktirde Japonya’da krizden bir türlü kurtulamayacak.

Bugün ki yazımın amacı küresel ekonomi ve dünyada ki gelişmiş ekonomilerin görünümünü biraz olsun sizlerle paylaşmak ve gelecekle ilgili biraz bilgi vermek oldu.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar