FIFA Dünya Kupası 2022 Spor Teknolojileri: Yapay Zeka ve Al Rihla - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Spor

FIFA Dünya Kupası 2022 Spor Teknolojileri: Yapay Zeka ve Al Rihla

FIFA Dünya Kupası yapay zeka Al Rihla

Spor söz konusu olduğunda teknolojik gelişmeler A’den Z’ye oyunu yeniden tanımlıyor. Sanal gerçeklik eğitim programlarından yapay zeka destekli performans izlemeye kadar, günümüzün spor teknolojileri spor sektöründe çığır açmaya devam ediyor.

Dört senede bir gerçekleştirilen ve futbolun zirvesi olarak kabul edilen FIFA Dünya Kupası, katılımcı ülkelerin milli takımlarını coşkuyla desteklemek için bir araya geldiği özel bir etkinliktir. Katar’da gerçekleşecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası birçok yeni spor teknolojisine de ev sahipliği yapıyor. Yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve spor ekipmanları teknolojisi bu turnuvada önemli roller oynayacak.


Spor teknolojilerinin oyunu nasıl değiştirdiğini ve bu yeniliklerin sporcuları, antrenörleri ve hatta seyircileri nasıl geliştirdiğini bu içerikte keşfedeceğiz.

FIFA Dünya Kupası İzleme

ExpressVPN’in çalışması, Türkiye’de çevrimiçi canlı maç izleme trendlerini gösteriyor. 2017’den 2021’e kadar geçen beş sene içerisinde canlı maç izleme trendleri her spor dalında artış gösterirken, futbol en çok izlenen spor dalı olarak karşımıza çıkıyor.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, FIFA Dünya Kupası 2022’nin beş milyar kişi tarafından izlenmesini beklediklerini açıkladı. 2018 yılında gerçekleşen FIFA Dünya Kupası ise neredeyse dört milyar kişi tarafından izlenmiştir.

FIFA Dünya Kupası ve Yapay Zeka Teknolojileri

Yapay zeka, makinelerin insanlar gibi düşünme ve davranmalarını sağlayan bir konsepttir. Yapay zekanın birçok çeşidi vardır fakat şu an FIFA Dünya Kupası’nda kullanılacak iki yapay zeka teknolojisinden bahsedeceğiz.

Yarı otomatik ofsayt teknolojisi: FIFA’da ilk kez 2022’de kullanılacak olan yarı otomatik ofsayt teknolojisi, video yardımcı hakem (VAR) sisteminin çok uzun sürdüğüne dair oluşan eleştirilerden sonra süreci hızlandırmak adına ortaya çıkan bir teknoloji. VAR sisteminde bazı ofsayt kararlarının alınması dört dakikaya kadar çıkınca bu süreyi kısaltmak adına yarı otomatik ofsayt VAR teknolojisi kullanılacak.

Katar’da maçların gerçekleşeceği stadyumların çatıları altına bu teknoloji için 10-12 tane kamera yerleştirildi. Stadyumdaki kameralar futbolcuların vücutları üzerinde belirlenen 29 veri noktasından saniyede 50 kez veri alacak. Bu veri gerçek zamanlı olarak işlenecek ve yapay zeka ile hesaplanacak. Elde edilen analiz sonuçları Yardımcı Video Hakem takımına gönderilecek.

FIFA Dünya Kupası Resmi Topu Al Rihla

FIFA Dünya Kupası 2022’nin resmi topu olarak açıklanan Al Rihla yolculuk anlamına geliyor. Al Rihla’nın merkezinde bulunan sensör teknolojisi topun bu teknolojiye sahip ilk FIFA Dünya Kupası topu olmasını sağlıyor.

Topun içinde bulunan 500Hz inersiyal ölçme ünitesi hareket sensörü topun her hareketine dair saniyede 500 kez veri sağlayacak. Bu verilerden elde edilen analiz sonuçları yarı otomatik ofsayt teknolojisi ile birlikte kullanılacak. Bu şekilde Video Yardımcı Hakem takımı daha hızlı ofsayt kararlarını daha doğru bir şekilde alacak.

Adidas, topun içinde bulunan sensörlerin herhangi bir şekilde topun hareketini etkilemeyeceğini ve futbolcular açısından herhangi bir fark oluşturmayacağını belirtiyor.

Stadyum çatılarında yer alacak kameralar sadece futbolcuları değil, topun hareketlerini de takip edecek. Sensör teknolojisine sahip Al Rihla topu herhangi bir şekilde satışa sunulmayacak.

FIFA Futbol Teknolojileri ve İnovasyon Başkanı Johannes Holzmüller, bu teknolojinin hakemler, takımlar, oyuncular ve taraftarlar için en iyi deneyimi sunmak adına FIFA ve partneri Adidas tarafından üç yıllık itinalı bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktığını belirtiyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar