Erenköy'ün ilk kayıpları - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Köşe Yazarları

Erenköy’ün ilk kayıpları

Deniz Gürgöze

Mücadele yıllarından bir röportajımda Aydın Sami Erenköy’ün ilk kayıplarından bahseder. 52. Yılı münasebeti ile Şanlı Erenköy Direnişi’nde şehit düşenleri rahmetle anarım.

… ‘’Anamur’a sandalla giden ve Kıbrıs Türk mücadele tarihinin ilk Bereketçileri olarak tarihe geçen Vehbi Mahmutoğlu, Asaf Elmaz ve Cevdet Remzi isimli üç Erenköylü cesur Kıbrıslı Türk vasıtasıyla ve sürpriz bir şekilde başlayan Kıbrıs’a silah sevkiyatı sayesinde adada TMT’nin silahlanması konusundaki en büyük engel de ortadan kalkar.


Daha sonraları Arı ekibi olarak adlandırılacak olan bu üç gencin dalgalarla boğuşarak başlattıkları kayıkla silah sevkıyatında zaman zaman iki kayıkla da silah taşınması söz konusu olur; ancak böyle bir girişim sırasında iki kahraman Erenköylü Kıbrıslı Türk de Erenköy açıklarında kaybolur ve denizde ilk şehitler olurlar.

Celal ve Vehbi Mahmutoğlu kardeşlerle Cevdet Remzi’den sonra Bereketçilik faaliyeti için Erenköy-Anamur arasında en fazla göreve çıkan ise Asaf  Elmaz’dır.  Asaf Elmaz iki kayıkla yapılan Anamur’dan Erenköy’e silah naklinin yedinci ve son seferinde ikinci seferini yapan arkadaşı Hikmet Rezvan ile birlikte 9 Kasım 1958 tarihinde Anamur’dan Sevim isimli sandallarıyla Akdeniz’in azgın dalgalarına yenik düşer ve Erenköy’ün ilk kayıpları olurlar.

1933 Erenköy (Koççina) doğumluolan Asaf Elmaz balıkçılık yapan bir TMT’cidir. Cesedi Akdeniz’in maviliklerinde bulunamayan Asaf Elmaz geride eşi Melek, çocukları Şener, Özer ve İlter’i bırakmıştır.

TMT kurulurken Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu özellikle iki konu üzerinde önemle durmaktadır. Bunlardan biri TMT mensuplarının eğitimi, diğeri ise silahlandırılması konusudur. TMT’nin silahlandırılması için gönderilecek silahların adaya ne yoldan ulaştırılacağı konusunda Haziran 1958’den itibaren etütlere başlanmış ve çeşitli alternatifler üzerinde durulmuştur. Bütün bu faaliyetlerden sonra anlaşılmıştı ki silah sevkiyatının yalnızca deniz yoluyla yapılması bir zorunluluktur.

Silah ve mühimmat temini öncelikle Ankara’nın sorumluluğunda olduğundan Kıbrıs’a silah nakli konusunda gemici ve armatörler dâhil Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Mersin, Adana ve İskenderun arasında yoğun bir faaliyet başlar ve herkese müracaat edilir ve yardım istenir. Trabzon Milletvekili Osman Kavrakoğlu, ayrıca Kemal Sadıkoğlu ve Muhittin Topçuoğlu da yardım isteğinde bulunulan nakliyatçılardır. Kemal Sadıkoğlu bu isteğe gönülden destek olmuş ve daha sonra 1960 yılından itibaren Kıbrıs’ta Anadolu Ajansı görevlisiymiş gibi görünen teşkilatın İstanbul sorumlularından Yzb. Ferhan Çora’ya bu iş için kendi sürat teknesini de vermeyi teklif etmiştir.’’

….Ve Erenköy direnişi başlar….Erenköy’ün kahraman şehitleri iki satırla ya da birkaç sayfa ile anlatılacak kadar kısa değildir. Bunlar üzerine kitaplar yazılmış ve yazılmaya da devam edilecektir. Tüm şehitlerimize rahmet, gazilerimize şükranlarımı sunarım.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar