Ercan’da ÇED Raporu krizi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
Kıbrıs

Ercan’da ÇED Raporu krizi

Ercan’da ÇED Raporu krizi

DERENİN AKIŞ YÖNÜ DEĞİŞTİRİLDİ: Ercan Havaalanı’nın işletme hakkının T&T Firması’na devredilmesinin ardından bir süre önce bölgede pist alanını genişletmek adına başlatılan çalışmalar doğrultusunda Çakıllı Dere’nin akış yönü değiştirildi. Bölgedeki dere yatakları toprak dökülerek kapatılmaya başlandı

ÇEVRE BAKANLIĞI’NA BİLGİ VERİLDİ: Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, proje ile ilgili Çevre Bakanlığı’na bilgi verdiklerini açıkladı. Yeldener, bu projenin ülke ekonomisi açısında çok önemli olduğunu kaydederek ilgili tüm birimleri bu projenin bir an önce tamamlanması için destek olmaya davet etti


“DERHAL DURDURULMALI”: Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, projenin yeni haliyle ilgili hiçbir kuruma bilgi verilmeyip ÇED Raporu hazırlanmadığını hatırlattı. Bektaş, ÇED Raporu olmayan bir projenin yürürlüğe konmasının yasalara aykırı olduğunu açıkladı ve bu projenin bir an önce durdurulması gerektiğini anlattı

DOĞAL DENGEYE MÜDAHALE: Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, derelerin yönünün değiştirilmesinin doğaya müdahale olduğunu anlattı. Sahir, derelerin yönünün değiştirilmesinin su baskınlarına neden olmasa bile yıkıma ve ayrıca orada yaşayan canlıların da yok olmasına neden olacağını söyledi

Ercan Havaalanı’nın işletme hakkının T&T Firması’na devredilmesinin ardından bir süre önce bölgede pist alanını genişletmek adına başlatılan çalışmalar doğrultusunda Çakıllı Dere’nin akış yönü değiştirildi. Dere yatağı dolgularla kapatılmaya başlandı.
Çevreci örgütler bu çalışmalara başlanırken ÇED Raporu alınmayıp, ÇED Raporu olmayan bir projenin yürürlüğe girmesinin yasalara aykırı olduğunu hatırlattı.
Proje çalışmalarını yapan Korman Construction Direktörü Fuat Kutlu, derenin akış yönünü değiştirmekteki amacın genişletilecek olan havaalanını su basmaması olduğunu anlattı ve bölgede herhangi bir tehlikeye neden olmayacağını belirtti.

Bektaş: Yapılan işlem yasa dışıdır
Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Nilden Bektaş, projenin yeni haliyle ilgili hiçbir kurumun bilgisi olmadığını açıkladı. Yasa ve tüzükler gereği ÇED Raporu olmayan bir projenin yürürlüğe girmesinin mümkün olmadığını kaydeden Bektaş, şu anda başlatılan çalışmaların yasa dışı olduğunu söyledi. Bektaş ayrıca prosedür gereği proje uygulanmaya başlamadan önce halkın da katılacağı bir toplantı yapılarak projenin halka da sunulması gerektiğini ifade etti.

“Tüm bunların ÇED Raporu’nda belirlenmesi gerekiyor”
Derenin yönünün değişmesinin, ağaçların kesilmesinin ÇED Raporu ile belirlenmesi gereken noktalar olduğuna işaret eden Bektaş, ancak ÇED Raporu olmaması nedeniyle hiçbir kurumun bu konuda bilgisi olmadığının altını çizdi. Bektaş, “ÇED Raporu olmadığı için şu anda yapılan işlemlerle ilgili yorum yapmayız. Ancak zaten ÇED Raporu olmaması yasa dışıdır” dedi.

“Bir an önce durdurulmalı”
Projenin bir an önce durdurulması gerektiğini kaydeden Bektaş şu şekilde konuştu:
“ÇED Raporu alınıp halkın katılımı gerçekleşmeden önce bu projenin başlaması yasalara aykırıdır. Şu anda elimizden proje ile ilgili bilgi olmadığı için doğru ya da yanlış diyemiyoruz. Ancak proje çalışmalarının başlamasının yasa dışı olduğu açıkça ortadadır.”

 

Sahir: Doğaya müdahale ediliyor
Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, derenin yönünün değiştirilmesinin doğaya müdahale olduğunu söyledi. Sahir, bu müdahalenin biyolojik çeşitliliği etkilediğini belirtti. Aslında tüm doğa için bir denge unsuru olduğunun altını çizen Sahir, dengenin bozulmasının daha sonra ortaya çıkacağını söyledi.

“Su baskınları tehdidi”
Derenin yönü değiştirilirken iyi hesaplanmaması durumunda suyun akış güzergahının dışarıya taşmasının yaşanan en sık olay olduğunu kaydeden Sahir şu ifadeleri kullandı:
“Sel olmasa bile yıkım olacaktır. Özellikle bu durum uçak alanı noktasında ciddi bir risk taşıyor. Ayrıca asırlardan beri oradan yiyecek yemeye su içmeye alışan canlıların yok olmasına neden olacaktır. Çünkü bu canlılar oradan su içmeye yemek yemeye alıştığı için bulamadığında travma yaşayacaktır.”

Yeldener: Bize T&T Şirketi olarak başvurdular
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Yeldener, bir lokal firma bulup kendilerine T&T Şirketi olarak müracaat edildiğini söyledi. Bu nedenle muhataplarının T&T Firması olduğunu kaydeden Yeldener, bir süre önce de projenin başladığını belirtti.

“Çevre Bakanlığı’na bilgi verdik”
Yeldener, konu ile ilgili Çevre Bakanlığı’na bilgi verdiklerini söyledi ve Çevre Bakanlığı’na yazılan yazının üzerinden yaklaşık bir yıl geçtiğini ifade etti. Bu yatırımın ülke için önemli olduğunu kaydeden Yeldener, “Bu yatırım ülkeye ekonomik katkı sağlayacaktır. Bu nedenle hepimizin erken tamamlanmasına destek olmamız gerekir” dedi.

 

 

 

Kutlu: Su baskını olmasın diye derenin yönünü değiştik
Korman Construction Direktörü Fuat Kutlu şu anda yaptıkları tek çalışmanın derenin yönünü değiştirmek olduğunu açıkladı. Kutlu, burada amaçlananın havaalanını su basmaması olduğunu anlattı ve “Yaptığımız çok küçük bir çalışmadır. Bize acil olduğunu söylediler. Biz de acil olarak çalışmalar başlattık. ÇED Raporu konusu bizim konumuz değildir, diğer kurumları ilgilendiriyor” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar