En büyük dert çevre - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

En büyük dert çevre

Havadis, 24 Haziran seçimlerinin ardından Değirmenlik’te halkın nabzını tuttu, beklenti ve taleplerini dinledi

TAŞ OCAKLARI: Değirmenlik halkının birincil sorunu taş ocakları. “Ocaklardan kalkan toz üzerimize kabus gibi çöküyor” diyen Değirmenlik halkı, hükümetin taş ocaklarını denetime almasını istiyor

KANALİZASYON: Yeni belediye başkanından beklentilerini de dile getiren Değirmenlik sakinleri, kanalizasyon için adım atılmasını bekliyor. Halk “büyüyen ve gelişen Değirmenlik için kanalizasyon elzem” diyor

Kardelen GÖKSU-Cemre EZDEŞİR

Değirmenlik’te halk çevre sorunlarından şikayet etti. Değirmenlik’te yaşayanlar, taş ocaklarının işletme metodundan şikayet etti, bölgede kanalizasyon sisteminin oluşturulmasını istedi.


Değirmenlik’te faaliyet gösteren taş ocağı işletmelerinin işleyiş metotları bölge halkının kabusu oldu.
Taş ocağı işletmelerine yakın mahallerde ikamet eden vatandaşlar, taş ocaklarının işleyiş metotlarının çevre ve insan sağlığına verdiği zarardan ciddi rahatsızlık duyduklarını belirterek bu işletmelerde sıkı denetim yapılması konusunda devlet yetkililerine çağrı yaptı.

Havadis’e konuşan vatandaşlar, “Dağlar yok ediliyor, çevre katlediyor. Sağlığımızla oynanıyor. Devlet ise yıllardır bölge halkının çağrılarına kulak vermiyor, bu katliama göz yumuyor” diye isyan etti.

Değirmenlik’te ikamet eden bazı vatandaşlar ise bölgede kanalizasyon olmamasından şikayet etti, Değirmenlik belediyesi yeni yönetiminin kanalizasyon sorununa öncelik vermesini istedi.

Değirmenlik’te halk ne dedi? Değirmenlik’te halk ne dedi? Değirmenlik’te halk ne dedi?

Osman Çağdaşoğulları:

“Taş ocağı işletmelerinin işleyiş metotları insan sağlığını tehdit ediyor, çevreye ciddi şekilde zarar veriyor. Bu işletmelerin ciddi bir denetim altına alınması ve işletme metotlarının değiştirilmesi lazım. Artık rehabilite edilemeyecek durumda olan taş ocağı işletmeleri de kapatılmalıdır ve taş ocağı işletmelerinin tümü önceden bilimsel çalışmaları yapılmış daha uygun bir yere taşınmalıdır. Değirmelik köyünün kuzeyinde, özellikle tepelik yerlerde ağaçlandırma yapılması gerekmektedir. Yağmur suları da değerlendirilmelidir. Bölgede kanalizasyon sorununun da bir an önce çözümlenmesi gerekmektedir. Değirmenlik giderek gelişip, büyüyor. Nüfus artıyor. Köyün ihtiyacını karşılayacak şekilde kanalizasyon alt yapısı projesi hayata geçirilmelidir.”

Hüseyin Uzunoğulları:

“Taş ocağı işletmelerinden yayılan hem bölgedeki yeşile zarar veriyor hem de Değirmenlik’te yaşayan insanların ve diğer canlıların sağlığını tehdit ediyor. Değirmenlik’te kanser vakaları yıldan yıla artış göstermektedir. Hükümetten ve belediyeden beklentimiz, taş ocağı işletmeleri konusunda artık tedbir almalarıdır. Bunun dışında bölgenin en büyük sorunu kanalizasyon sorunudur. Değirmenlik’te kanalizasyon çalışması bir an önce başlamalıdır. Belediye başkanı da Erülkü Süpermarket önünden başlayarak tüm köyü kapsayacak şekilde bir kanalizasyon sistemi oluşturulacağının sözünü seçimden önce bu halka verdi, bu sözün en kısa zamanda tutulmasını bekliyoruz.”

Ayeröz Çetiner:

“Taş ocaklarının işletme metotları nedeni ile gerek çevreye gerekse insan sağlığına verdiği zarar ortada, yıllardır da Değirmenlik halkı olarak yaşadığımız sorunları dile getiriyoruz. Bu soruna artık bir çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu çözüm ille de taş ocaklarının kapatılması değil elbette, fakat taş ocaklarının devlet kontrolünde olması gerekmektedir. Dağı patlatma işlemi sırasında Amonyum Sülfat rüzgarın da etkisi ile geniş alana yayılıyor, bu zararlı bir maddedir ve teneffüs edildiğinde kansere yol açabilir. En azından insan sağlığı düşünülerek gerekli tedbirler alınabilir. Devlet, torpili bıraksın, artık görevini yapsın. Bölgede ciddi bir de ağaçlandırma çalışması yapılması da en azından taş ocaklarının
Yarattığı tahribatı bir miktar olsun azaltacaktır. Belediye başkanından beklentimiz ise seçim sürecinde bu halka verdiği sözleri tutmasıdır.”

Selçuk Demir:

“Değirmenlik’te yaşanan en büyük sorun taş ocağı işletmelerinin işletme metotlarıdır. Yıllardır, taş ocağı işletmelerinin çevreye ve bölgedeki canlılara verdiği zararı anlatıp duruyoruz, bir şekilde tedbir alınmasını, devletin bu işletmelerde sıkı denetim yapması gerektiğini söylüyoruz ancak bir türlü taleplerimize olumlu karşılık bulamadık. Biz isyan etmekten, sorun var demekten usandık, devlet yetkilileri bizim bu isyanımızı işitmekten usanmadı. Bu saatten sonra bence Değirmenlik’i yukarıdan aşağı dümdüz etsinler. Bu halk daha fazla sağlığından olmasın, çevre daha fazla tahrip edilmesin.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar