Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuCuma günü ABD’de açıklanan istihdam raporu FED’in elini kuvvetlendirdi

 


USD/TL kuru sabah saatlerinde 3,67’li seviyelere yükselerek bilinmeyen sulara girdi (bakınız grafik)

 

Anayasa değişiklik paketi bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak

 

Gözler Cenevre’de başlayan Kıbrıs görüşmelerine çevrildi

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Yılın ilk haftasını geride bırakmaya bıraktık ama yazdığımız ana başlıklarda maalesef pek de bir değişiklik yok. Yılbaşı gecesi, İstanbul’un belki de Avrupa’nın en önde gelen eğlence merkezlerinden birine yapılan ve onlarca canın yitirildiği hain terör saldırısı ardından İzmir Adliyesine yapılan saldırı daha yılın ilk haftasının pek de ümit ettiğimiz bir şekilde geçmemesine neden oldu. İnşallah, bir kez daha bu satırlara terör haberleri ile başlamayacağız.

 

Öte yandan, Türkiye cephesinde, TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerinde devam eden sancılı süreç yılın ilk haftasında devam ediyor. Bizi takip eden okurlarımızın, Aralığın ikinci yarısında piyasalarda egemen olan sakinliğin kalıcı olmayacağı ve yeni yıl ile birlikte satış baskısının devam edeceğini paylaşmıştık. Maalesef haklı çıktığımızı belirtmem gerekiyor. İç ve dış güvenlik endişelerinin artmasının yanısıra, ekonomik aktivitenin daraldığı, işsizliğin arttığı ve beklentilerin bozulduğu bir ortamda, kur geçişkenliğinin yaratmış olduğu maliyet baskısının bir yansıması olarak yıllık enflasyon % 8,53 seviyesine çıkarak yılın ilk aylarında çift hanelere göz kırptı. Yatırımcıların ise, kalabalık politik ajanda, artan enflasyon, güvenlik endişeleri, yeniden turizm açısından 2017 yılının kayıp bir yıl olacağı gibi ana faktörlerin önderliğinde, artan satış baskısına paralel USD/TL kuru kabaca 1 haftalık zaman diliminde 3,51’li seviyelerden bu sabah bültenimizi yazdığımız erken saatlerde 3,67 seviyesinin üzerine yükselerek yeni bir rekor tazeledi. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, kurun uzun vadeli trendinin de dışına çıktığını görüyoruz.

 

İçerde aslında konu başlıklarında görüleceği üzere pek de bir değişiklik yok. TL’nin artan bunca riske rağmen reel bir getiri de sunamamasının yaratmış olduğu satış baskısı hissediliyor (Fonlama maliyeti % 8,30 ;  Enflasyon % 8,53). Geride bıraktığımız hafta, gelişmekte olan para birimleri arasında, Trumpzede olan Meksika Pezosundan da daha olumsuz bir performans izleyen yegane para birimi Türk Lirası oldu. Brezilya Reali’nin % + 1,90 ; Rus Rublesi’nin % + 2,7 kazançla haftayı kapatmasına rağmen TL % – 2,70 ; Meksika Pezozu ise % – 2,3 değer kaybetti. Türk Lirası’nın emsallerinden yada adı beraber anılan para birimlerinden de negatif ayrıştığını görüyoruz. Elbette, 20 Ocak tarihinde koltuğa oturacak olan ABD’nin çiçeği burnunda Başkanı Trump’ın açılımları, 24 Ocak tarihinde bugünkü beklentiler ile olağan toplantısını pas geçmesi beklenen TCMB ve 27 Ocak tarihinde kuvvetle muhtemel tek yatırım yapılabilir notumuzu kaybedeceğimiz Fitch’in değerlendirmesi öncesinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında satış baskısının korunmasını beklemek pek de yanlış bir görüş olmayacaktır.

 

Bir çok okuyucumuz, Trump’dan bize ne dediklerini duyar gibiyim. Hatta, birçok kez müşteri ziyaretlerinde de Trump konusu açıldığında sohbetlerin farklı yerlere gittiğine şahit oldum. Hatırlanacağı üzere, “Büyük ve Güçlü Amerika” söylemi ve korumacı politikaların eşliğinde güç kazanan ve sosyal medya üzerinden vermiş olduğu mesajlarla gündemi belirleyen Trump 20 Ocak tarihinde koltuğa resmen oturuyor. Twitter üzerinden takip ettiğimiz Trump’ın İran ve Birleşmiş Milletler arasında yapılan anlaşmayı vahim bir hata olarak adlandırması, İsral’i sık dişini ben gelince şatlar değişecek demesi devamında ABD’nin önde gelen otomobil üreticisi Ford ve General Motors’a Meksika’da yapacakları yatırım için göz dağı vermesi ve Ford’un neredeyse 2 milyar dolara yakın yatırımı geri çekmesi göz ardı edilmemeli. Bu bağlamda, seçim meydanlarında trilyon dolarlık alt yaı sözleri ve devamında vergi indirimleri ile ekonomik büyüme söz veren Trump’ın maliye politikası ekseninde soyunacağı yeni büyüme hikayesi, FED’in faiz politikası üzerinde baskı yaratabilir ki böyle bir gerçekleşme, gelişmekte olan ük para birimleri üzerinde ilave tahribat yaratabilir. Özellikle, tasarrufları düşük olan ve yatırım yapılabilir cetveleden tamamen düşmesi beklenen Türkiye’nin borçlanma maliyetleri ciddi anlamda artabilir, TCMB’nin büyümeye destek vermek içn faiz artırımına yanaşmadığı bir ortamda, açılacak faiz makası TL’nin daha da fazla sopa yemesine de neden olabilir.

 

Geniş bir açıdan ele aldığımız bültenimizin ilk paragraflarından Cuma gününe geri dönmek istiyoruz. Ayın her ilk Cuma günü olduğu üzere, ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi piyasalarda heyecan yarattı. ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan Aralık ayı istihdam raporu karmaşık bir görünüm arz etse de, FED’in elini kuvvetlendirecek düzeyde sonuçlandı. Tarım dışı sektörde çalışan bordorlu çalışan sayısı 178bin olan beklentinin hafif altında 156bin artışla sonuçlanırken, bir öncek ayın rakamları yukarı yönde güncellendi. İşsizlik  oranı % 4,7 düzeyinde sonuçlanırken, piyasaların merak ettiği ve raporun en önemli kalemlerinden biri olan (enflasyon göstergeleri) saatlik ortalama kazançlar % 0,3 olan beklentinin ötesinde % 0,4 sonuçlanırken, yıllık artış % 2,9 ile 2009 yılı Haziran ayından bu yana en yüksek düzeye ulaşıldı. Manşet verinin ötesinde alt kalemler incelendiğinde, Cuma günü açıklanan verinin güçlü ip uçları taşıdığını ve FED’in politikalarına destek verdiğini söyleyebilirim.

 

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarının haftaya göreceli olarak sakin bir seyirle başladığını görüyoruz. İçerde bugün açıklanacak Kasım ayı sanayi üretim verileri takip edilebilir. Türkiye’de siyasi cephede Anayasa değişiklik paketi bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Görüşmelerin sonunda yapılacak oylamada en az 330 evet oyunun çıkması halinde Nisan başında referanduma gidilecek. Diğer taraftan Kıbrıs konusunda gözler Cenevre’ye çevrildi.

 

Ø  USD/TL kurunda bandın dışına çıktık. Bilinmeyen sulara girdik

Kaynak: Reuters

 

Ø  Teknik bir bakış açısı ile, USD/TL kurunda 3,72 seviyesi formasyon hedefi olarak takip edilebilir

 

Kaynak: Reuters

 

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar