Eğitimde kullandığımız binalar: Okullar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Eğitimde kullandığımız binalar: Okullar

Yıllardır eğitimde göz ardı ettiğimiz konuların başında da okullarımızın yapısı gelmektedir. Okullarımızı sadece öğrencilerin gidip ders yaptıkları yerler olarak görürsek ciddi bir yanılgı içerisine gireriz. Okullar aslında sosyal yaşamın da bir parçasıdır. Çocuklarımızın çok önemli saatleri bu binalarda geçmektedir. “Öyle ise bu binalar önemlidir” sonucuna varırsak yanılmış olmayız.

Peki bizde durum nedir? Okulların açılmasına bir ay kala birçok okulda hummalı bir şekilde tamiratlar devam etmektedir. Tamiratları bir kenara koydum. Çünkü esas sorgulamak istediğim, çocuklarımızın eğitim gördüğü bu binaları ne kadar günün koşullarına ve çağdaş eğitim anlayışına göre yaptığımızdır. Okullarımızın bir kısmı 1974 öncesinde yapılmış, o günün ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir. 1974 sonrasında yapılan okullarımız da “tek tip yapı” anlayışı ile yapılmış, estetikten yoksun, çirkin birer beton yığını halinde ortada durmaktadır. Bunlar da bugün ihtiyaca cevap vermemektedir.
Bugün okullarımızda artan öğrenci sayısına göre mevcut binalara sürekli yeni sınıflar eklenmektedir. Bu, öğrencilerin hareket ve oyun alanını işgal etmekten başka bir şey değildir. Bir okul yapılırken 300 öğrenci kapasitesine göre yapılmışsa o şekilde devam etmelidir. Öğrenci sayısının artması nedeniyle okul bahçesine sürekli yeni sınıflar yapmak, sağlıksız bir eğitim ortamı yaratmak demektir.
******
Bu konuyu örnekler vererek açıklamakta yarar vardır. Örneğin Girne’deki 23 Nisan İlkokulu’nun bugün öğrenci sayısı binin üzerindedir. Binin üzerinde öğrencisi olan bir okulda ne kadar sağlıklı bir eğitim yapılabilir ki? Bu okul yapıldığı zaman bin öğrenci kapasitesi düşünülere mi yapıldı? Kesinlikle hayır. Bugün 23 Nisan İlkokulu’nda görev yapan öğretmenler ile konuştuğunuz zaman esprili bir şekilde şunu söylemektedirler; “her teneffüs ambulans gelir ve bir çocuğu mutlaka alır gider. Çünkü okul bahçesinde adım atacak yer yoktur. Çocuklar koşarken, birbirlerine çarparlar, yere düşerler ve yaralanırlar”. Belki okula her teneffüs ambulans gelmez ama anlatılmak istenen, okul bahçesinde çocukların oyun oynayacak bir alanı kalmamıştır.
Lefkoşa’da da durum pek farklı değildir. İlkokullarda 9 Eylül İlkokulu ile Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda ciddi bir yığılma vardır. Vatandaş, çocuklarının daha iyi eğitim alacağını düşünerek bu okullara yönelmektedir. Bu da diğer okulların boşalmasına neden olmaktadır. Bir dönem Lefkoşa’nın en popüler okulları olan Şht. Tuncer İlkokulu ile Gelibolu İlkokulu’nda öğrenci sayıları geçmişe göre çok azalmıştır. Özellikle 9 Eylül İlkokulu’nda yaşanan yığılma, kaliteli eğitimi ciddi tehdit eder durumdadır. Okuldaki ve sınıftaki öğrenci sayısı artarken, öğrencilerin bahçede oyun oynayacak alanı kısıtlanmaktadır.
Benim bu tür öğrencinin yoğun olduğu okullarda çocukların tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabildiklerinden ciddi kuşkularım vardır. Özellikle küçük sınıflardaki çocukların bu konuda sıkıntı çektiklerini biliyoruz.
Yani şimdi bin kişilik bir ilkokul olan 23 Nisan İlkokulu’nda 20 dakikalık teneffüste kaç kişi tuvalet ihtiyacını giderebilir. Bin kişilik bir okulda kaç kişilik tuvalet olması lazım? Yani mesele var olan okul sınırları içerisine sürekli sınıf yaparak öğrenci talebini karşılamak ne kadar doğrudur?
Mağusa’da da benzer bir durum vardır. Birçok okulda neredeyse öğrenciler parmakla sayılacak kadar azalmışken, Polatpaşa İlkokulu ve Alasya İlkokulu öğrencileri yerleştirecek bina bulamamaktadır. Okul bahçesi çok sınırlı olan Polatpaşa’da yeni sınıf inşaatına başlanmıştır.
Genel olarak Milli Eğitim Bakanlığı artık bu soruna el atmalıdır. Önemsiz gibi görünen bu durum, birçok bölgede sorun olarak karşımızda durmaktadır. Bu sorun eğitimi verimsizleştirdiği gibi öğretmen nakilleri ve atamalarında da ciddi sorunlar yaratmaktadır. Bu konuda ciddi bir planlama yapılması durumunda değil öğretmen ihtiyacı, öğretmen fazlalığı bile çıkması muhtemeldir.
Eğitim Bakanlığı’nın sendikalar ile işbirliği içerisinde bu soruna el atmasının zamanı gelmiştir. Eğer niyet gerçekten kaliteli eğitimse…


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar