Eğitimde her şey darmadağın - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Kıbrıs

Eğitimde her şey darmadağın

Eğitimde her şey darmadağın

KADROLAR BOŞ: Eğitimde sıkıntılar önceki yıllardakini aratmıyor. Öğretmen sendikalarına göre yeni eğitim yılında ilköğretimde 19 müdür, 13 müdür muavini, 75 de öğretmene ihtiyaç var. Ota eğitimde ise 8 müdür 11 müdür muavini ve 85 öğretmen kadrosu boş duruyor

ALTYAPI EKSİK: Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ülke genelindeki birçok okulda eğitim yılı öncesinde tadilat yapılması gereğine dikkati çekti. Sendika ilköğretimde 50 okulun inşaata dayalı altyapı eksiklikleri bulunduğunu duyurdu. KTÖS’ün tam listesini açıkladığı 50 okul arasından başkentin bilinen okulları da yer alıyor


ÖZEL EĞİTİM DE SIKINTILI: Özel eğitim okullarında altyapı eksiklikleri halen giderilmedi, öğretmen ve personel kadroları doldurulmadı. Bu ay içinde tedbir alınmazsa Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi, Girne Özel Eğitim Merkezi, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi ve Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nde yeni eğitim yılına sorunlarla başlayacak

2013-2014 öğretim yılına büyük sıkıntılarla veda eden ilk ve orta dereceli okullarda, sorunlar kaldığı yerde duruyor.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ndan (KTÖS) alınan bilgiye göre bugün itibarı ile ilköğretimde 19 müdür, 13 müdür muavini, 75 öğretmene ihtiyaç var.
İlköğretimde 50 tane okul da tadilat bekliyor.
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) da orta eğitimde bugün 8 müdür 11 müdür muavini, 85 de öğretmene ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Geçen yıl 2 bin 250 öğrencinin öğretmen kadrolarındaki eksik nedeni ile ilk sınavlarına giremediğini kaydeden sendika başkanı Tahir Gökçebel, hükümetin bu tavrını sürdürmesi halinde devlet okullarının büyük zarar göreceğini savundu.

İlkokullarda 73 öğretmene ihtiyaç var
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ndan (KTÖS) Havadis’e yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokullarda şuan itibarı ile 19 müdür, 13 de müdür muavinine ihtiyaç olduğu belirtildi.
İlkokullarda şuan için öğretmen ihtiyacının ise 73 olduğu ifade edilirken müdür ve müdür muavini sınavları yapılmadan öğretmen nakillerinin yapılamayacağı kaydedildi.
Sendikadan yapılan açıklamada, yeni okulların açılması, bazı öğretmenlerin emekliye ayrılması veya öğrenci nüfusundaki değişikliğe bağlı olarak öğretmen ihtiyacının eylül ayında değişebileceğini de dile getirildi.

50 ilkokul tadilat bekliyor
KTÖS’ten ilköğretimde inşaata dayalı altyapı eksiklikleri konusunda yapılan açıklamada ise yeni eğitim yılı başlamadan 50 ilkokulun elden geçirilmesi gerektiği ifade edildi.
KTÖS, 26 Haziran 2014 tarihi ile inşaata dayalı altyapı eksiklikleri olan okulları şu şekilde sıraladı:
Mağusa Özel Eğitim Merkezi, Hamitköy İlkokulu, Gazi İlkokulu, Çağlayan İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Alayköy İlkokulu, Lapta İlkokulu, Alasya İlkokulu, Ağırdağ -Dağyolu İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Esentepe İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, Yedidalga İlkokulu, Girne Karakum Anaokulu, Girne Bölgesi Dört yaş ihtiyacı için ek okul inşası, Mağusa Bölgesi Dört yaş ihtiyacı için ek okul inşası (kullanılabilecek bina mevcuttur) Haspolat İlkokulu, Alsancak İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, Gelibolu İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Yeniyüzyıl İlkokulu, Gaziköy Anaokulu, Beyarmudu İlkokulu, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu, Gönyeli İlkokulu, Görme Engelliler Okulu, Polatpaşa İlkokulu, Şht. Osman Ahmet İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Eşref Bitlis İlkokulu, Akdoğan Dr. Fazıl Küçük İlkokulu, İnönü İlkokulu, Tatlısu İlkokulu, Türkmenköy İlkokulu, Dikmen İlkokulu, Gaziveran Anaokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Atatürk Öğretmen Akademisi, Şht. Tuncer İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Barış İlkokulu, Girne Maarif Anaokulu, Y.Boğaziçi İlkokulu, Şht. Doğan İlkokulu, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi, Şht. Menteş Zorba İlkokulu, Kumyalı İlkokulu.
Özel eğitimde de sıkıntı büyük
Yeni eğitim yılının başlamasına kısa bir zaman kalmasına rağmen özel eğitim okullarında da altyapı, öğretmen ve personel ihtiyaçları giderilmedi.
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’ndan (KTÖS) alınan bilgiye göre, Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nde ve Girne Özel Eğitim Merkezi’nde 1’er özel eğitim öğretmenine ihtiyaç var. Yeşilyurt Özel Eğitim Merkezi’nde ayrıca elektrik altyapısının değiştirilmesi gerekiyor.
Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi’nde ise 1 özel eğitim öğretmeni, 1 beden eğitimi öğretmeni, 1 müzik öğretmeni, 1 dil terapisti, 1 psikolog, 1 fizik tedavi uzmanı, 1 teknoloji tasarım öğretmeni, 1 el işi öğretmeni (haftanın belli günlerinde gelebilirler) acil ihtiyaç.
Okulda ayrıca oyun alanına, asansörlü bir minibüse, okul binasının da asansöre ihtiyacı var.
Lefkoşa Özel Eğitim ve İş Eğitim Merkezi’nde ise 3 özel eğitim öğretmeni, iki atölye öğretmeni, bir resim ve bir müzik öğretmeni ihtiyacı var.

Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde ihtiyaçlar saymakla bitmiyor
Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde ise 1 müdür, 6 özel eğitim öğretmeni (zihinsel engelliler öğretmenliği mezunu), 2 konuşma terapisti, 1 rehber öğretmen, 1 psikolog, 1 müzik terapisti, 1 drama eğitimcisi, 1 beden eğitimi öğretmeni, 1 teknoloji tasarım öğretmeni ve 1 de hademeye ihtiyaç var. Mağusa Özel Eğitim Merkezi’nde ayrıca, asbestli çatıların değişmesi, okulun dış bahçe duvarının yenilenmesi, oyun alanının zemini kauçukla kaplanması gerekiyor.
Okulda, özel eğitim öğrencilerine yönelik oyuncak ve çocuk parkı ihtiyacı var, okul içi ve dışı (bahçe) için zil ve ses sisteminin kurulması gerekiyor.
Yeni eğitim yılı için belirlenen teknolojik ihtiyaçlar ise 10 adet akıllı tahta, 4 gelişmiş bilgisayar, 1 renkli lazer yazıcı şeklinde.
Mağusa Özel Eğitim Merkezi’ne yine yeni eğitim yılında hazır olmak üzere bir otobüs alınması şart. 150 m2 su bazlı parke döşemesi, 15 adet ofis sandalyesi, 2 adet aspiratör sigortalı-sanayi tipi, okul güvenliğinin sağlanması için kamera sistemi, ahşap atölyesi için üç (3) adet tavan vantilatörü de okulun önemli ihtiyaçları arasında.

TC’den gelen öğretmenler
KTÖS’ten alınan bilgiye göre, ilkokul, okulöncesi ve özel eğitim okullarında çalışmak üzere Türkiye Cumhuriyeti’nden görevli 40 tane öğretmen ‘özel eğitim’ adı altında ülkemizdeki okullarda görev yapıyor.
Sendikanın araştırmalarına göre, ilgili öğretmenlerin bir kısmının lisansları özel eğitim üzerine değil, sadece belirli kurslar ile ‘özel eğitim’ sertifikasına sahipler.
KTÖS’ten Havadis’e yapılan açıklamada, Türkiye’den görevli gelen öğretmenlere ihtiyaç kalmadığı, bu anlamda 2014-15 eğitim-öğretim yılında özel eğitim öğretmen ihtiyacının, 25/1985 Öğretmenler Yasası’nda 9, 10, 10A (2) ve 17. Maddeleri uyarınca özel eğitim öğretmen adayları arasından karşılanması gerektiği belirtildi.
Bugün ülkede 42 özel eğitim öğretmenin görev beklediğinin kaydedildiği açıklamada, “Türkiye’den görevli öğretmenlerin durumu ve 28 boş özel eğitim kadrosu değerlendirilerek münhal açılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Orta eğitimde de sıkıntılar büyük
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’ndan (KTOEÖS) Havadis’e yapılan açıklamada ise orta eğitimde öğretmen, müdür ve müdür muavinliği kadrolardaki eksikliklerin yaz dönemi içerisinde giderilmesi gerektiği belirtildi.
Sendikadan yapılan açıklamada, orta eğitimde şuan itibari ile 8 müdür 11 müdür muavini, 85 tane de öğretmen ihtiyacı var.

***
Elcil: Okullar yeni eğitim yılına hazır değil

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, bugün itibarı ile ilkokullarda 19 müdür, 13 de müdür muavinine ihtiyaç olduğunu belirterek, 15 müdür, 8 müdür muavini için Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından 9 Ağustos’ta yapılacak sınavının ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğini söyledi.
Şener, ilkokullarda şuan itibari ile 73 de öğretmen ihtiyacının bulunduğunu ancak müdür ve müdür muavini sınavları yapılmadan öğretmen nakillerinin yapılamayacağını belirtti.
Şener Elcil, yeni okulların açılması, bazı öğretmenlerin emekliye ayrılması veya öğrenci nüfusundaki değişikliğe bağlı olarak öğretmen ihtiyacının Eylül ayında değişebileceğini de ifade etti.
Hademe ihtiyacının da giderilmesinin elzem olduğunu belirten Şener Elcil, müfredat çalışmaların ise DAÜ’de devam ettiğini, ne zaman sonuçlanacağı hakkında da henüz net bir bilgi olmadığını kaydetti.
Şener Elcil, ilkokullarda, öğretmen, müdür, müdür muavini ve hademe kadrolarındaki ihtiyaçların yanı sıra inşaata dayalı altyapı eksikliklerin de yeni eğitim yılına kadar giderilmesi gerektiğini kaydetti.
Şuanda tadilatta olan okul olmadığını söyleyen Elcil, “50 okulun tadilata ihtiyaç vardır” dedi.

“Türkiye 50’nin üzerinde nakile izin vermedi”
KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın elinde şuan için 16 öğretmen kadrosu bulunduğunu kaydetti.
Eğitim Bakanlığı’nın 105 öğretmen kadrosu talebine Maliye Bakanlığı’nın olumsuz yanıt verdiğini söyleyen Elcil, şunları söyledi:
“Bakanlığın elinde 16 öğretmen kadrosu var sadece okul açılmasına değil, özel eğitim öğretmenlerine de ihtiyaç var. Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı’ndan bu yıl için toplamda 105 öğretmen talep etmiş Maliye Bakanlığı ise toplam kadronun zaten 300 olduğunu dolayısıyla 50 öğretmen kadrosu bile veremeyeceğini, Türkiye’nin izin veremediğini dile getirmiş. Yani eğitim yılı sorunlu başlayacak.”

***
Gökçebel: Kadro sorunu aşılmalıdır

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’ndan (KTOEÖS) Havadis’e yapılan açıklamada orta eğitimde müdür ve müdür muavinliği kadrolardaki eksikliklerin yaz dönemi içerisinde giderilmesi gerektiği belirtildi.
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, orta eğitimde şuan itibari ile 8 müdür 11 müdür muavini, 85 de öğretmen ihtiyacı olduğunu belirterek, yeni eğitim yılında kadro sorununun yaşanmaması için orta eğitimde 100’ün üzerinde münhal açılması gerektiğini dile getirdi.
1 Eylül itibarı ile müdür ve müdür muavini kadrolarında ihtiyacın ne olacağının ise henüz bilinemeyeceğini ifade eden Gökçebel, yeni eğitim yılında hem ilköğretimde hem de orta eğitimde kadro eksikliklerinin büyük sorun olacağı kaydetti.

“Hükümet sus pus”
KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, öğretmen kadrolarındaki açığın geçen yıl, geçici öğretmen istihdamından telafi edilmesine rağmen 2 bin 225 öğrencinin öğretmen eksikliği nedeni ile ilk sınavlara giremediğini söyledi.
Tahir Gökçebel, “Haziran ayında nakil işleri bitti, Temmuz’da da nakiller onaylandı. Ancak bugün hükümet sus pus, hiç bu konular dile getirilmiyor. Biz sendika olarak yoğun çalışıp okullarda sorunu azaltmaya çalışırken bakanlık sorunların çözümüne yönelik hiçbir adım atmıyor. Hükümetin bu tavrı devam ederse devlet okulları büyük zarar görecek” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar