Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve hükümete ulaştırılmak üzere, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı binası önüne siyah çelenk bıraktı.
Kıbrıs Türk kültürüne, diline, dinine, kimliğine ve kurumlarına eğitim aracılığıyla saldırı yapıldığı ve amacın toplumu dönüştürmek olduğunu iddia edilen eylemde, hükümet ve Türkiye yetkilileri protesto edildi.
Eylemde, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem basın açıklamasını okurken, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil de konuşma yaptı.
Eyleme, Dev-İş, KTÖS, BES, KTAMS, DAÜ-SEN, Basın-Sen, Güç-Sen, Tıp-İş, Boran Kültür Merkezi, Baraka Kültür Merkezi, TDP ve YKP destek veriyor.
Eylem: Yasadışı müfredat davası devam ediyor
KTOEÖS Başkanı Selma Eylem, bundan 6 yıl önce, Eylül 2011 tarihinde Haspolat Meslek Lisesi’ne ilahiyat alanı açılmasının ardından sendikanın karşı mücadelesinin başladığını ve grevlerle eylemler yapıldığını belirtti.
Eylül 2013 tarihinde ise İlahiyat Koleji’nin açılış töreninin yapıldığını, 7 bin 500 kapasiteli caminin temelinin atıldığını hatırlatan Eylem, “Bugünlerde ortaya çıkan video kaydında 2015 yılında ilk mezunlarını veren ilahiyat kolejinde mezuniyet konuşmasını yapan ve diploma birincisi olan öğrencinin konuşmasında da görülmüştür ki, sendikamızın 2011 yılında başlayan ve bugünü öngörüp ortaya koyduğu gibi Kıbrıs Türkü için yapılan ve dayatılmaya bugün de devam edilen ‘plan’ ortadadır” dedi.
“Sendikamız, kolej adı altında Arapça ve Kuran dersleriyle dini eğitim veren, Anayasa’ya ve Milli Eğitim yasamıza aykırı müfredat içeren bu okulla ilgili hukuki mücadele de başlatmış, kazanılan davanın bir kısmı sonucunda yapılan oyunla okul, genel orta öğretim dairesine bağlanmıştır. Şeriat müfredatı uygulanmaya devam edilmiştir” diyen Eylem, yasadışı müfredatla ilgili davanın devam ettiğini belirtti.
“Eğitim sistemi, dünyanın en güçlü silahı”
Eğitim sistemlerinin, dünyanın en güçlü silahı olduğuna vurgu yapan Eylem, eğitimin, kendine uygun insanı ve dolayısıyla toplumu yaratmak için şekillendirildiğini savundu.
Eylem, şöyle devam etti:
“Dinci, gerici, sorgulamayan, itaat eden, kendinden olmayanları ötekileştiren, farklılıklara tahammülü olmayan, barışı değil cihadı öngören, evrim teorisini, demokrasiyi, laikliği, kadın haklarını, çocuk haklarını, toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden bir anlayış yaratılıp, yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Din işleri yasasıyla, kuran kurslarıyla, kardeş okul, Çanakkale kampı uygulamalarıyla desteklenen eğitimle yapılmak istenen ve hedeflenen toplumumuzu dönüştürmektir. Kültürümüze, dilimize, dinimize, kimliğimize, kurumlarımıza saldırıdır. Tüm bunları kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz!”
Laik, demokratik, eşit, parasız kamusal eğitim ve dayatılanlara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyleyen Eylem, tüm toplumu ve her kesimi ülkenin ve çocukların geleceği için mücadeleye katılmaya çağırdı.
Elcil: Toplumsal mücadele gerekiyor
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Atatürk Öğretmen Akademisi’nin kapatılmaya çalışılmasının da “gerici dayatmaların” bir parçası olduğunu öne sürdü.
Elcil, özellikle Girne bölgesinde sınıflarda öğrenci sayısındaki fazlalığa bağlı olarak bir ihtiyaç olan yeni okul yapımına karşı çeşitli bahaneler üretilirken sadece bir caminin yapımına 33 milyon dolar harcandığını savundu.
“Bu yaşananlar bir Suudi projesidir. Suudi Arabistan paralarıyla bunu yapıyorlar. Türkiye’de bunu belli bir noktaya getirdiler” iddiasında bulunan Elcil, ülkede çeşitli tarikatların toplumu şekillendirmeye çalıştığını savundu.
Doğru olanın bilim ve aydınlık olduğunu, doğru yoldan ayrılmayacaklarını belirten Ecil, bunlara karşı toplumsal bir mücadele verilmesi gerektiğini söyledi. Elcil, “Arap kültürünü din diye topluma sokmaya çalışanlara karşı mücadele vereceğiz” dedi. Tehditler aldıklarını söyleyen Elcil, “Bizi kimse yıldıramaz” diye konuştu.