Eğitim bütçesi ve müşavirler - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Pazartesi, Nisan 29, 2024
Köşe Yazarları

Eğitim bütçesi ve müşavirler

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, “2015 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı”nı geçen hafta görüşmeye başlamıştı. Biz de bu köşeden 2015’te eğitime ayrılan bütçeye genel hatları ile değinmiştik. Bugün de eğitim bütçesindeki detaylara değinmek istiyordum ama detaylardan biri gözüme takıldı. Neredeyse bu köşenin tamamını işgal etti.

Ülkede kanayan bir yara haline gelen müşavirler ordusu eğitim bütçesinde de en dikkat çeken konu… Bütçede Eğitim Bakanlığı’na bağlı çalışan memurların (öğretmenler dışında) maaşlarının ödenmesine ayrılan pay 903 bin TL. Evde oturan müşavirlere ödenecek olan miktar ise bir milyon 975 bin TL. Neredeyse 2 milyon TL. Sadece eğitim bütçesinden bu ülkede müşavirlere ödenen maaş miktarı, memurlara ödenecek maaşların iki katından da fazla…
Gerçekten yazıktır bu devletin parasına…
Eğitim bütçesinden; öğretim programı geliştirme projesine 1 milyon 250 bin TL, araştırma geliştirme giderleri için de 1 milyon 250 bin TL, okullara masa sandalye alımı için 400 bin TL, öğretmen lojmanlarının tamiri için sıfır TL, eğitim binaları için 2 milyon TL ama evde oturan müşavirler için de neredeyse 2 milyon TL.
Gerçekten yazıktır bu devletin parasına…
Bu ülkenin en güzide kurumlarından biri olan Atatürk Öğretmen Akademisi’ne bir milyon 512 bin TL, üniversitelerin ortak tanıtım projesine 2 milyon TL, üniversitelerin bilimsel ve teknolojik araştırma projelerini destekleme projesine 1 milyon 800 bin TL ama evde oturan müşavirlere de neredeyse 2 milyon TL.
Gerçekten yazıktır bu devletin parasına…
Bu liste daha çok uzar gider. Ülkede hemen hemen herkesin tepki gösterdiği bu müşavirlik sistemi bir an önce ortadan kaldırılmalı ve bu israfa son verilmelidir. Asgari ücretin bin 675 TL olduğu, işe yeni giren bir öğretmen maaşının bin 800 TL olduğu bir ülkede, evde oturup da asgari ücretin dört-beş katı maaş alan müşavir ordusunu ödeyecek lüksü yoktur bu devletin…
Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre, çalışan ve sigorta yatırımı yapan insanların %50’ye yakınının yatırımlarının asgari ücretten yapıldığı bir ülkede evde oturan müşavirlere hiç bir iş yapmadan bu kadar maaş ödemesi yapılması hem çalışma barışını bozar hem de toplumdaki adalet duygusunu erozyona uğratır. Esasında dikkat çeken bu müşavirlerin aldığı maaştan çok evde oturuyor olmalarıdır. Bu konuya mutlaka bir çare üretilmelidir.
Çok sayıda müşavir olan arkadaşım, dostum var. Onların da büyük bir kısmı bu durumdan rahatsız. Üretememekten, atıl vaziyette kalmaktan mutsuz. Düşünün ki emeklilik yaşının 60 olduğu bir ülkede 30’lu 40’lı yaşlarda müşavir olan insanlar var. Bu da demektir ki yirmi yıl daha hiç işlemeden evde oturan insana bu devlet maaş ödemeye devam edecektir.
Gerçekten yazıktır bu devletin parasına…
*******
Reform hükümeti olarak iktidara gelen CTP-DP hükümeti seçim öncesinde bu müşavir sorununun ortadan kaldıracağını söylemişti. Özellikle eğitimde bütün daire müdürleri değişti. Evde oturan müşavir ordusuna yeni müşavirler katıldı. Hatta kendi atadıkları müdürleri-müsteşarları bile, bir yıl sonra görevden aldılar ve müşavir yaptılar. Bu kangrenleşen yaranın bir an önce ortadan kaldırılması ve bu devletin parasının çarçur edilmemesi gerekir. Eğitimde bir taraftan öğretmen eksikliği yaşanırken diğer taraftan müşavirlere ödenen yılda 2 milyon TL gerçekten bu devlete ciddi bir külfet…
Gerçekten yazıktır bu devletin parasına…


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar