Dolandırıcılıkta son aşama: E-mail tuzağı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Dolandırıcılıkta son aşama: E-mail tuzağı

İnternette çeşitli yöntemlerle milyonlarca kişiyi dolandıran şebekeler, bu kez şeytanı bile kıskandıracak bir yöntemle Kıbrıs’a dadandılar

 


MAİL TEZGAHI: Dolandırıcı şebekeleri, uydurma bir isimle kişisel mail adreslerine gönderdikleri e-postada, kendini Abu Dabi Ulusal Bankası’nda Genel Müdür-Denetim ve Uygunluk Müdür Yardımcısı olarak tanıtıyor, milyonlarca lira vaat ederek suça işbirliği teklifinde bulunuyor

 

ÇİRKİN TEKLİF: Dolandırıcı, kişiye kendisi ile aynı soyadı taşıyan bir müşterisinin öldüğünü ve hesabında binlerce dolar olduğunu söylüyor, teklifini yapıyor: Müşterimizin akrabası olduğunuzu beyan edin, hesaptaki parayı adınıza aktarayım. Para devlete kalmasın, yüzde 50, 50 paylaşalım

 

VİJDAN SÖMÜRÜSÜ: Şebeke, tuzağına düşürmeye çalıştığı kişiye, kendi payına düşen paranın bir kısmını hayır işi için kullanacağını kalanı ile de yardım kuruluşu kuracağını söylüyor. Tuzağına düşürmeyi başardığı vatandaştan kişisel bilgilerini ve hesap numarasını içeren bir e-posta göndermesini istiyor

 

BAŞKAN UYARDI: Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal konuyla ilgili Havadis’in sorularını yanıtladı ve  vatandaşlara alması gereken önlemler ile ilgili uyarıda bulundu. Olgun Önal, şifrelemenin öneminden değindi ve “kolay tahmin edilemeyen, sürekli değiştirilen, yazılı saklanmayan, paylaşılmayan parola ya da şifre kullanımı önemli. Kullandığımız değişik yazılımlarda aynı şifre ya da parolayı kullanmamalıyız” dedi

 

Laçin KAMALI- Kardelen GÖKSU

Dolandırıcı şebekeleri bu kez mail üzerinden tezgah açtı.

Binlerce vatandaşa Abdulkarim Alzarouni isminden gönderilen e-postanın dolandırıcı şebekesinin oyunu olduğu ortaya çıktı.

Bugüne kadar, telefon veya internet üzerinden tuzak kurarak avını yakalayan dolandırıcı şebekesi, bu kez şeytanın aklına gelmeyecek bir yöntem geliştirdi.

Dolandırıcılar, geliştirdikleri bu yöntem ile binlerce kişiyi tuzağına düşürüp, milyarlar kazanmayı hedeflerken olası bir polis baskınına karşı da kendini güvenceye almayı ihmal etmedi.

 

Sahte kimlik kullanılıyor

Dolandırıcı şebekeleri, Abdulkarim Alzarouni isminden kişisel mail adreslerine gönderdikleri e-postada, kendini Abu Dabi Ulusal Bankası’nda Genel Müdür-Denetim ve Uygunluk Müdür Yardımcısı olarak tanıtıyor, milyonlarca lira vaat ederek suça işbirliği teklifinde bulunuyor.

Yalanlar peş peşe sıralanıyor

Dolandırıcı, kişiye kendisi ile aynı soyadı paylaşan bir müşterisinin öldüğünü ve bu kişinin hesabında binlerce dolar olduğunu söylüyor, hain planını devreye koymak için uydurulan senaryoyu anlatıyor.

Şebeke, tuzağına düşürmek istediği kişilere gönderdiği e-postada şu ifadelere yer veriyor: “2006 yılında sizinki ile aynı soyadı paylaşan ve ülkenizi menşe yeri olarak bulunduran Sayın Omar B.   … , 36 takvim ayı boyunca bankam ile 18. 400.000,00dolar değerinde sabit bir depozit yaptı. Şimdi genel denetçi pozisyonuna gelmeden önce onun hesap subayıydım. Bu depozito sözleşmenin vade tarihi 16 Ocak 2009’du. Ne yazık ki bir iş gezisinde 12 Mayıs 2008’de Çin’in Sichuan eyaletinde en az 68.000 kişinin ölümüne yol açan ölümcül bir depremde öldü.

2009 yılının son çeyreğinden bu yana bankamın yönetimi kendisine mevduatı devirmek isteyip istemediğini veya sözleşme tutarının geri çekilmesini isteyip istemediğini belirlemek için kendisine ulaşmanın bir yolunu buluyor olacak ben onun ölümünü öğrendim. Bu yüzden bu fonu korumak ve yardım için ilerlemeyi kullanmak için bir prosedür düşünmeye başladım…

Sözde fonu koruyor

Dolandırıcı, yazdığı senaryoyu o kadar iyi oynuyor ki, Yeşilçam artistlerine taş çıkarıyor. Gözüne kestirdiği vatandaşı tuzağına düşürmek için adeta 8 takla atan dolandırıcı, yalanlarını şöyle sürdürüyor:

Buradaki bazı yöneticiler benden bu hesap ve mal sahibi hakkındaki bilgileri bulmaya çalışıyorlar, ancak ben bunu kapalı tuttum. Çünkü Bay Omar’ın şimdi geç kaldığının farkına varırlarsa fonları kendileri için köşeye koyacaklarını biliyorum.

 

Bir dizi yalandan sonra sadede geliyor

Dolandırıcı, önce sözde meramını ifade ettikten sonra sadede varıyor ve o çirkin suça işbirliği teklifini yapıyor. Dolandırıcı teklifini şu ifadelerle yapıyor:

Bu nedenle aynı soy isme sahip olduğunuzdan bu fondan yararlanacak olanı sunmak için işbirliğinizi arıyorum. Böylece banka genel merkezim paraları size ödeyecek. Banka düzenlemesi için yeterince şey yaptım ve bilgilerinizi yalnızca banka bilgisayarındaki bilgi ağına eklemek ve sizi akrabalarının bir parçası olarak yansıtmak zorunda kalacağım…

 

Aç gözlü değil, hayırsevermiş

Dolandırıcı, tuzağına düşürmeye çalıştığı vatandaşa iyice bir duygu sömürüsü yapıyor, suçuna alet etmeye çalıştığı avına masumu oynuyor. Dolandırıcı devam ediyor:

Aç gözlü bir insan değilim. Bu yüzden yüzde 50, 50 oranında eşit fon paylaşmamızı öneriyorum. Ben payımı, fakirlere yardım etmek ve aynı zamanda hayalim olan yardım kuruluşunu kurmak için kullanacağım…

 

Altın vuruşu bilgi paylaşım talebi ile yapıyor

Dolandırıcı, uzun uzun anlattığı senaryonun sonunda altın vuruşu yapıyor ve tuzağına düşürmeye çalıştığı vatandaştan, bu konudaki fikrini paylaşmasını istiyor. Bu bilginin ayrıca çok gizli olduğunu tembihleyen dolandırıcı, vatandaştan ilgili cevabını muhakkak kişisel e-posta adresinden vermesini talep ediyor.

 

Tereyağdan kıl çeker gibi

Dolandırıcı şebekesi, bir şekilde ağına düşürmeyi başardığı kişilerden kişisel bilgilerini alarak, hedefine ulaşıyor.

Dolandırılan vatandaş ise bir suça işbirliği yaptığından polise şikâyette bulunamıyor, dolandırıldığı ile kalıyor.

 

AYRI KAREDE

 

Önal: Şifreleme çok önemli

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, konuyla ilgili Havadis’in sorularını yanıtladı, vatandaşlara alması gereken önlemler ile ilgili uyarıda bulundu.

Olgun Önal, şifrelemenin öneminden bahsederek, “Kolay tahmin edilemeyen, sürekli değiştirilen, yazılı saklanmayan, paylaşılmayan parola ya da şifre kullanımı önemli. Kullandığımız değişik yazılımlarda aynı şifre ya da parolayı kullanmamalıyız. -Cihazlarımızdaki bilgilerimizin yedeklerini almalı, gerekli güvenlik güncellemelerini zamanında yapmalı, cihazlarımızı açık şekilde bırakmamalı, açık alanlarda çalışırken dikkatli olmalıyız” diyerek konuştu.

 

“Güvenli ağlar kullanmalıyız”

Bankalar Birliği Başkanı Önal, güvenli ağlar kullanımın kişi için daha yararlı olacağından da bahsederek,” Sosyal medyada kurumsal e-mail adreslerimiz üzerinde hesap oluşturmamalıyız. Çalıştığımız kurumlarla ilgili bilgi paylaşımları yapmamalıyız. İnternet bankacılığı aplikasyonlarına girerken varsa sanal klavye kullanımı, 3D secure sistemler kullanımı, sanal alışverişlerde sanal kart kullanımı, e-imza ve mobil imza kullanımı, güvenli bilgisayar ve ağlardan sistemlerin kullanımı bizleri birçok tehdide karşı koruyacaktır” dedi.

 

“Kimlik ve banka hesabı paylaşımı yapılmamalı”

Kişisel bilgi kullanımı hakkında da uyaran Önal, “Telefon ile bilgi isteyenlere karşı dikkatli olmalıyız. Kredi kartı, banka hesap bilgilerimiz, kimlik bilgilerimiz SMS, mail ya da telefon ile paylaşmamalıyız” dedi.

 

Antivirüs programları kullanılmalı”

Antivirüs programlarının öneminden de bahseden Önal, “Antivirüs programları kullanmak ve bunları periyodik olarak güncellemek önemli. Mutlaka lisanslı programlar kullanmaya dikkat etmeli, hassas bilgilerimizi ayrıca dosya üzerinde şifrelemeliyiz” dedi.

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
1
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
1
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar