Doktora bitirene iş yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Doktora bitirene iş yok

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü’nün (DPÖ) 2018 Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre master ve doktora yapanlar pek rağbette değilmiş…

Master ve doktora bitirmiş gençler %3.7 oranında en düşük istihdam edilen kişiler durumunda… Buradan şunu mu çıkarmamız gerekiyor; “Fazla okuyan işsiz kalır”. Gerçekten ortaya çıkan sonucu anlamlandırmak çok güç… Mutlaka bunu uzmanların değerlendirmesi gerekiyor. Üstelik de belki de bu ülkede özellikle erkeklerin askerlik nedeniyle master ve doktora yapma oranları her geçen gün artış gösterirken böyle bir sonucun çıkması üzerinde düşünülmesi gereken bir konudur. Tabii ki şunu da unutmamak gerekir. Yurt dışında master ve doktora yapanların artık ülkeye geri gelmiyor ve yurt dışında çalışmayı seçiyor.


Liseden mezun olanların %75’inin üniversiteye gittiği bir ülkede en çok istihdam edilenler %34 ile lise mezunları… Hade buna olumlu tarafından bakıp acaba diyorum, meslek lisesi mezunları iş bulmaya mı başladı diye kendi kendim rahatlatıyorum. Hal böyle ise iyiye doğru bir gidiş var demektir. Ancak sektör temsilcileri ile ne zaman konuşsanız ilk şikayet ettiği konu, yeterince ara eleman bulamadıkları ve bu nedenle yurt dışından ara eleman getirmek zorunda olduklarıdır. Lise mezunlarından sonra en çok istihdam edilenler %29 ile üniversite mezunları… Yukarıda da bahsettiğim gibi lise mezunlarının %75’inin üniversiteye gittiği bir ülkede üniversiteli işsiz sayısı her geçen gün artması ve tercih edilenler arasında ikinci sırada olması üzerinde düşünmemiz gereken bir konu…

Esas çarpıcı rakam lise mezunu olmayan, kimisi ortaokul, kimisi de ilkokul mezunu olan yaklaşık %31 oranındaki insan topluluğu iş bulma başarısı göstermiş. Gördüğünüz gibi en düşük işe alınma oranı master doktora mezunları ikinci sırada da üniversite mezunları olduğu görülüyor.

******

Tüm bunlar bize bu ülkede bu kadar çok üniversitenin fazla olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte bu kadar çok üniversite mezunu da çoktur demektir. Ha yok herkes üniversite okuyacak diyorsanız, işte ortaya bu tür rakamlar ortaya çıkıyor. Elbette üniversite kişinin gelişimine ve bilgi dağarcığının gelişmesine katkısı vardır. Ancak görülüyor ki işsiz kalma şansı en yüksek olan topluluk üniversite mezunları…

Üstelik de ülkede her gün yeni bir üniversite açılırken bu konu çocuklarımızı ciddi şekilde rahatsız ediyor. Açık ve net söylüyorum ki bu durum üniversite mezunları gençlerin ülkeden göç etmesini teşvik eden bir durumdur.

Hükümetler bu konuda politika üretmek zorundadır. Gördüğüm kadarı ile bu konuda bir öğrenilmiş çaresizlik vardır. Herkesin neredeyse üniversiteye girdiği bir ortam var bu ada yarısında… Bunu ortadan kaldıracak, meslek eğitimini yaygınlaştıracak bir modele doğru gitmemiz gerekir. Aksi taktirde üniversiteli işsiz sayısı her geçen gün daha da artacak.

Bu ülkede 15-24 yaş arası gençlerin işsizlik oranı eğer %22 ise yani neredeyse her 4 gençten biri işsiz ise ortada ciddi bir sorun var demektir. Büyük olasılıkla %22 oranın içine giren işsizlerin de çoğunluğunu üniversite mezunları oluşturmaktadır. Bu çarpık yapı sürdürülebilir değildir. Üniversite adası diye diye geldiğimiz nokta bu olmamalı…

Mutlaka başka bir yol olmalı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar