Doğaya gel - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 18, 2024
Köşe Yazarları

Doğaya gel

Türkay Öyken

Özellikle dünya basınında yer alan haberlerin ardından longozun ne anlama geldiğini ve longoz ormanlarının nerelerde olduğunu merak eden güzel ülkemin güzel vatandaşları, bu doğa harikaları hakkında bilgi edinip sizlere derlemek için bir araştırma yaptım. Peki, longoz nedir? Longoz ormanları nerede?

Bir çeşit orman ekosistemi olan longozlar ‘subasar’ olarak da tanımlanır. Denize doğru akan derelerin getirdiği kumların birikerek kıyıda set oluşturduğu ve dere ağzını kapanması sonucu akarsuyun biriktiği yerde oluşan özel bir bölge olarak tanımlayabiliriz.


Kısaca longozun asıl anlamı su içine batmış ormandır. Biyolojik açıdan bakacak olursak bu tip yerlerde yani longozlar da çok fazla hayvan yaşadığını gözlemleyebiliriz. Özellikle çok fazla balık çeşidi bu bölgelerde yaşamaktadır. Aynı zamanda suyun çok olması ile beraber bitki örtüsü de son derece fazla gelişmektedir. Kısacası longozlar tam bir doğa harikası! Örneğin bu bölgenin etrafında harika bir tatil yapabilirsiniz. Bana soracak olursanız son derece ideal bir dinlenme alanı olacak olan bölgede gerek aileniz ile gerek ise tek başınıza son derece hoş bir tatil yapmanız mümkün.

Şimdi bir orman hayal edin ve içerisinde bir sürü bildiğiniz tanıdığınız ağaç türünün bulunduğu. Burası işte tam da öyle bir yer. Şimdi sıkı durun; buranın tek farkı bilip tanıdığınız tüm bu ağaçların köklerinin suyun altında olması! Gökyüzünün maviliği ile kökleri suyun altında kalmış harika ağaçlar ve bu ağaçların etrafında ise su tosbağaları, kazlar ve çeşitli birçok hayvan… Doğanın tam ortasında adeta bir CENNET. Kıbrıs’ın ikliminden dolayı ülkemizde pek bulunmamasına rağmen şehre hem  bu kadar yakın olarak hemde bu kadar uzakta gibi hissedebileceğiniz tek yer burası. Longozun içerisinde kayık ile veya yunus şeklindeki deniz bisikletleri ile gezmek ve ardından güzel bir balık ziyafeti çekmek sizlerinde kulağına güzel gelmiyor mu? Balık dedim de ağzımın suyu aktı… Neyse ki bugün Pazar mangal günü!

Konudan fazla uzaklaşmadan Longozlara dönelim… Kış ve ilkbahar mevsiminde sular altında olan longozlarda, yaz ve sonbaharda ise su kısmen çekilir. Tropikal ormanlara benzeyen longozlar taban su seviyeleri düştüğü zaman, kısa sürede longoz ekosistemi özelliklerini kaybeder.  Kısaca söyleyecek olursam bu ekosistemin devamlılığı için en temel koşul, bol suyun devamlı var olmasıdır.

Nadir rastlanan ekosistemler olan Longoz Ormanları, Türkiye’de İğneada (Kırklareli), Acarlar (Sakarya) ve Sarıkum (Sinop) da bulunur. Bunların yanında Kızılırmak Deltası’nda da (Samsun) longoz niteliğine sahip ormanların kalıntıları görülmektedir.

Ülkemizde bu yapıda bir ormanın bulunmadığından yukarıda bahsetmiştim. Şunu da belirtmeliyim ki yurt dışında, yazın suları çekilen longozun toprakları köylüler tarafından tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Bana soracak olursanız Longozların en güzel tarafı sülün ,çulluk ve yaban ördeği gibi hayvanların yaşaması ve bölgede  tatlı su balığı avcılığı yapılmasıdır. Longozdan çıkan balık türlerine bakacak olursak; yayın,kızıl kanat,sazan,turna,oklama denilen türler ve bunların dışında birçok balık çeşidi mevcut. Türkiye’nin en büyüklerinden olan Acarlar Longozu Dünya’da 2. dir. Bölgede 2300 civarında bitki türü bulunmaktadır. Su menekşesi, Su Lalesi ve çeşitli renkte Nilüferler bunlardan yalnızca bazıları.

Bu doğa harikası günümüzde çevre bakanlığı tarafından korunuyor ve aynı zamanda turistik açıdan insanlara tanıtılmaya çalışılıyor. Bunun yanı sıra burada bazı sorunlar da yaşanabiliyor. Bölgeye aynı zamanda Acarlar Gölü‘de denebiliyor. Bölgenin etrafında 8 adet farklı köy bulunuyor. Bu köylerin atık suları zaman zaman longoza  karışabiliyor ve doğayı kirletebiliyor. Bu da bölgeni en büyük sorunları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda longozda su motorları ile gezmek de zaman zaman su içerisindeki kuşlara zarar verebilmektedirler.

Yılın belli mevsimlerinde su kuşları kuluçkaya yattıklarından dolayı su motorları çok ciddi zararlara yol açabilmektedirler. Longozun etrafında yaklaşık olarak 600 metrelik bir yürüyüş yolu bulunuyor. Bu yolda sadece ağaçların ve çeşitli kuşların sesleri duyuluyor. Aynı zamanda öğlen saatlerinde burada yaşamlarını sürdüren ördekleri de beslemeniz mümkün oluyor. Longoza girişler ücretsiz. Aynı zamanda isteyen ziyaretçiler yanlarında kendi etlerini getirerek burada bulunan küçük ahşap restorandan bir mangal da kiralayabilirler… Kulağada ne hoş geliyor değil mi?

Sizlere Acarlar longozu’nun turistik reklamını yapmışım gibi geldi değil mi? Aslında hiç de öyle değil. Yalnızca longozu biraz tanıyalım ve böylesine eşsiz doğal güzelliklerin tadını nasıl çıkarabileceğimizi göstermek istedim. Ülkemiz bulunmaz bir cennet. Eşsiz doğal güzelliklere sahip bir adada yaşıyoruz. Ve çok geç olmadan doğanın ne demek olduğunu? Doğal olanın bizlere neler verebileceğinin farkına varmalı ve korumalıyız!…

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar