Destek verilmezse üretim bitecek - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Destek verilmezse üretim bitecek

Kuraklık ve peş peşe gelen akaryakıt ve elektrik zamları hayvancıları zor durumda bıraktı. Küçükbaş hayvan üreticileri sürülerini besleyemez duruma geldi

Ali ELMAS


Kuraklık sebebi ile arpa ve yem fiyatlarındaki yükseliş küçükbaş hayvancıyı perişan etti. Yem fiyatlarındaki zamma rağmen süt fiyatlarının yerinde sayması hayvancının sürüsünü beslemesini zorlaştırıyor. Havadis’e konuşan Geçitkaleli hayvancılar yetkililere seslendi.

“Zamlar belimizi büktü”

Özellikle yem fiyatları, akaryakıt ve elektriğe uygulanan zamlardan dolayı olumsuz etkilenen küçükbaş hayvan üreticileri, kuraklık nedeniyle meralarda da ot bulunmadığını, sürülerini beslemekte zorlandıklarını anlattı.

Üretici desteklenmezse üretim bitecek

Küçükbaş hayvan üreticileri, genel anlamda üretime destek çıkılmadığını söyleyerek, bu durumun devam etmesi halinde yerli üretim diye bir şeyin kalmayacağını ifade ettiler. Yerli üretime önem verilmesi gerektiğini savunan üreticiler özellikle yem ve arpa fiyatlarının makul seviyeye çekilmesini, aksi takdirde hayvancılık mesleğinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını belirtti.

Hayvan üreticileri, ekmeğini sadece hayvancılıktan kazanan kişilerin yeterli desteği almadığını, bunun yanı sıra ikinci meslek olarak hayvancılık yapan pek çok kişinin olduğunu ve bu yüzden esas mesleği hayvancılık olan kişilerin bu durum karşısında çok zorlandıklarını belirtti.

Naimoğulları: Kuraklık desteği verilmeli

Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hayvan üreticilerinin çok zor durumda olduğunu, kuraklığın nedeniyle meralarda tek bir otun bile kalmadığını bunun da üreticiye ciddi sorunlar yaşattığını belirtti. Naimoğulları, hükümetin hayvancılara kesinlikle kuraklık desteği vermesi gerektiğini belirtirken, hayvan başına düşen 100 TL’lik yardımın yarısının ödendiğini geri kalan kısmının da Eylül-Ekim aylarında ödeneceğini söyledi.

“Canlı kuzu ya da oğlak fiyatları da üreticinin giderlerini karşılayamıyor”

Naimoğulları, yem ve arpa fiyatlarının yanı sıra elektriğe de zam geldiğini, özellikle yemin torbasının 60-65 TL civarlarında olduğunu ve üreticinin kuraklık dolayısıyla mecburen yemi bu fiyatlara almak zorunda kaldığını belirtti. Naimoğulları, canlı kuzu ve canlı oğlağın fiyatının da üreticinin giderlerini karşılayamadığını, sütten de pek fazla gelir elde edilemediğini vurgulayarak, ovalarda ot olmamasından dolayı üreticinin hayvanlarını ağıllarına kapatmak zorunda kaldığını söyledi.

“Hayvan üreticileri ciddi bir borç yükünün altındadır”

Hayvan üreticilerinin ciddi bir borç yükünün altında olduğunu belirten Naimoğulları, kuraklığın üreticiye darbeyi vurduğunu, bu yüzden üretici için kuraklık gelirinin çok önemli olduğunu belirtti. Güney Kıbrıs ve Türkiye’de hayvancılara senenin kurak geçmemesine rağmen bu desteği sağladığını belirten Naimoğulları, bundaki amacın ise küçükbaş hayvancılığın gelişmesi olduğunu belirtirken, bu gelirle hem hellim üretiminin hem de süt üretiminin artış gösterdiğini belirtti.

“Küçükbaş hayvan sayısında ciddi azalma var “

Naimoğulları, Temmuz ayından, 2019 yılının Mayıs ayına kadar hayvancıların, hayvanlarını evlerinde yedirmek zorunda kalacağını, devletin ise bu duruma karşı üreticilere uzun vadede faizsiz kredi yem ve arpa desteği sağlaması gerektiğini, Hayvancılar Birliği olarak bu konu hakkındaki görüşmelerini de sürdürdüklerini belirtti. Bu durumu sürekli gündeme getirdiklerini belirten Naimoğulları, küçükbaş hayvan sayısında ciddi anlamda azalmanın olduğunu geçmiş yıllarda adadaki küçükbaş hayvan sayısının 340.000 iken günümüzde bu sayının 220.000 olduğunu ve bunun çok ciddi bir anlamda düşüş olduğunu söyledi.

Küçükbaş hayvan üreticileri ne dedi?

Hasan Elmas: Böyle giderse hayvanları satacağız

“Ekonomik kriz günden güne kötüye gidiyor. Borçlarımız çoğaldı ve yazdığımız çekler geri dönüyor. Zamlar ciddi anlamda belimizi büktü. Öte yandan kuraklık ciddi anlamda bizi zor durumda bıraktı. Devletin ekmeğini bu meslekten çıkaran kişilere yardımcı olması şart, çünkü aksi halde hayvanlarımızı satmak durumunda kalacağız.”

Mehmet Çiftçioğlu: Üretici desteklenmeli

“Kuraklık hayvancıyı bitirdi, ek olarak yem fiyatları ve zamlarla bizlerin belini büktü. Hem hayvanlarımızın karnını doyurmakta zorlanıyor, hem de onlara içecekleri suyu kuyudan çekebilmek için daha çok elektrik parası ödemek zorunda kalıyoruz. Devletin hayvan üreticilerine hibe arpa vererek üreticiyi desteklemesi çok önemli. Yem fiyatları ve kuraklıktan dolayı hayvanlarımızı nasıl değerlendireceğiz onu da bilemiyoruz. Bu yüzden üreticinin biraz daha destek görmesini istiyoruz”

Nurettin Artan: Üretici desteklenmezse, üretim kalmaz

“Yaşanan ekonomik kriz ve zamların ardı ardına gelmesi özellikle biz küçükbaş hayvan üreticilerini olumsuz yönde etkilemiştir. Kuraklık sayesinde ovalarda hayvanlarımızı yedirecek birşey kalmadığı için yem veya arpa almak zorunda kalıyoruz, ama yem fiyatlarına yapılan zamlar ise bizi bitirme noktasına getirdi. Hükümet üreticiye yardımcı olmalı, aksi takdirde hem kendi mesleğimizin hem de yerli üretimin geleceğini pek göremiyorum”

Mehmet Hacıömer: Zor günler geçiriyoruz

“ Küçükbaş hayvan üreticisi olarak gerçekten çok zor günler geçiriyoruz. Senenin kurak gelmesi bizim için büyük bir sorun yaratırken üstüne birde yem fiyatlarına zam gelmesi üreticiyi tamamen iflasa sürüklemektedir. Borçlarımız çoğaldı ve hayvanlarımızı kuraklıktan dolayı cebimizden yedirmek zorunda kalıyoruz. Yerli üretiminde birçok konuda desteğe ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hükümetimizden destek bekliyoruz ve bu konuda onlara da şahsım adına çok güveniyorum”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar