Müteahhitler kendi aralarında uzlaşamadı. Güzelyurt Devlet Hastanesi ihalesine katılanlara rağmen, birlik boykot açıkladı. Maliye Bakanı Denktaş, önce ihaleyi iptal etti, sonra da Ankara’da açılması için girişim başlattı. Denktaş:
İHALE ANKARA’DA:
Güzelyurt Devlet Hastanesi yapım ihalesi müteahhitlerin boykotu nedeniyle iptal edildi. Sağlık Bakanlığı ihalenin iptalini istedi, Maliye bakanlığı da iptal etti. “Müteahhitler mevcut sistemde sürekli boykotlarla sistemi tehdit ediyor” diyen Serdar Denktaş, hastane ihalesinin Ankara’da açılması için işlem başlattı
KOFALI: 200 BİN TL TEKLİF ETTİLER:
“Sağlık Bakanı belli ki Güzelyurt’a hastane yapılmasını istemiyor” diyen müteahhit Ali Kofalı, ihaleye en düşük teklifi vermesine rağmen, müteahhit bir grubun kendisine, “Çekil, sana 200 bin TL verelim” dediğini açıkladı. Kofalı, “İş namustur, ancak müteahhitler arasında kurulan bir çete, tüm devlet ihalelerini domine ediyor, bu kabul edilemez” dedi
BU ÇARK DEĞİŞECEK:
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Havadis’e yaptığı açıklamada, alt yapı ihalelerini bundan böyle Ankara’da açacağını söyledi. Boykotlarla halkın cezalandırıldığını belirten Denktaş, “İhale yasasında ciddi değişime gideceğiz. Bu olana kadar, hastane ve dağ yolu gibi ihaleleri Ankara’da açacağız. İsteyen gidip orada katılsın” ifadesini kullandı
Duygu ALAN
Müteahhitler Birliği’nin “Güzelyurt Devlet Hastanesi İhalesi’ni boykot” kararı sonrasında ciddi bir tartışma başladı.
İhaleye iki üyesi başvurmasına rağmen, üyelerinden habersiz “boykot” kararı alan Müteahhitler Birliği, hem üyeleri hem de Maliye Bakanı Serdar Denktaş tarafından eleştirildi.
Maliye Bakanlığı’na bağlı Merkezi İhale Komisyonu, Sağlık bakanlığı’ndan gelen “iptal” talebini, ihaleye başvuran iki müteahhit olmasına rağmen Maliye Bakanlığı’nın da onayıyla yürürlüğe koydu.
İhaleye 11 milyon 800 bin TL teklif veren Ali Kofalı, 7- 8 kişilik bir müteahhit grubunun kendisine, “İhaleye katılma, sana 200 bin TL verelim” teklifinde bulunduğunu açıklayarak, gündemi sarsacak bir açıklamada bulundu.
Müteahhitler Birliği başkanı Cafer Gürcafer, boykota rağmen ihaleye başvuran Ali Kofalı ve Hasan Tosunoğlu’nun ihraç talebi ile onur kuruluna sevk edildiğini belirtti. Gürcafer, iki üyenin birlik kararına uymadığını belirterek, “12 milyon TL keşif bedeli olan bu ihaleye yüzde 0.2 altta fiyat verildi. Oysa bu oran genelde yüzde 20’ye çıkıyor. Böyle bir ihalede, daha çok müteahhit katılsa, devletin cebinde 2.5 milyon daha fazla para kalacaktı” iddiasında bulundu.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş ise, müteahhitlerin ikide birde boykotla ülkedeki gelişimin önüne set kurduğunu belirterek, “Bu beni rahatsız ediyor. Müteahhitler Birliği’nin boykotları ile bir çok işi yapamaz hale geldik. Hastane beklemez, Girne dağ yolu beklemez. Bundan böyle acil alt yapı ihalelerini Ankara’da açacağım. Hatta çalışma başlattım. Dileyen, gidip orada başvursun” dedi.
Gürcafer: Devletin zararı 2.5 milyon TL
İhale açıklandığı zaman, “tek seferde 16 bin 500 metrekare bitirme belgesi olan müteahhit” şartı konulduğunu belirten Gürcafer, 1’inci sınıf karnesi olan müteahhitlerin bu ihaleye katılmasının önüne set çekildiğini söyledi.
Planlama İnşaat Dairesi’ne başvurarak bunun değiştirilmesini talep ettiklerini anlatan Gürcafer, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın taleplerini haklı bularak, zeyilname yayınlayıp, gerekli düzenlemenin yapıldığını belirtti.
Tüm müteahhitlerin ihaleye hazırlandığını anlatan Gürcafer , “Sürpriz bir şekilde, yeni bir zeyilname ile yeniden eskiye dönerek tek seferde 16 bin 500 metrekare ısrarı sürdürüldü” dedi.
Devletin açtığı ihalede yapacağı değişikliği, en geç ihalenin kapatılmasına altı iş gün öncesi bildirmesi gerektiğini vurgulayan Gürcafer, bunun da İnşaat Encümeni’nin onayına tabi olduğunu anlattı.
Son anda değişiklikle müteahhitlerin katılmasının engellendiği iddiasında bulunan Gürcafer, birlik yönetim kurulu olarak da ihaleyi “şaibeli” bulduklarını anlattı.
Gürcafer şöyle devam etti:
“Biz istedik ki ihale 15 gün ertelensin. Buna rağmen iki müteahhit arkadaş da diğer arkadaşlarının teklif vermeyeceklerini bile bile yüzde 0.2 kırımla fiyat verdiler.
Halbuki, eşit katılım hakkı olsa, rekabet yükselse, kırım oranı yüzde 20’ye kadar çıkıyor. Keşif bedeli bu ihalede 12 milyon TL idi. 2.5 milyon TL civarında bu ihaleye fazla bedelle teklif verildi. Rekabet ortadan kaldırıldı.
Mesele bundan ibarettir. Ancak, bizim iki üyemiz, birliğin aldığı karara uymadığı için onur kuruluna sevk ettik. Yönetim kararlarına uyma zorunlulukları var ve uymadılar.”
Kofalı: Benden 200 bin TL talep edildi
12 milyon TL keşif bedeli olan ihaleye 11 milyon 800 bin TL teklif veren Kofalı İnşaat Direktörü Ali Kofalı, iptal kararını “skandal” olarak niteledi.
Müteahhitlerin kendi aralarında bir “klik” oluşturduğunu ve birlik başkanı Cafer Gürcafer’in de bu işin içinde olduğunu söyleyen Kofalı, zehir zemberek açıklamalarda bulundu…
“Bana 200 bin TL verdiler ve ihaleden çekilmemi istediler. Çekilmedim. İş namustur” ifadelerini kullanan Kofalı, uygulanan yöntemle, müteahhitlik onuruna yakışmayan davranışlar içerisinde bulunulduğunu söyledi.
Kofalı şöyle devam etti:
“7- 8 müteahhit bir araya geliyor ve ihale paylaşılıyor. Herkese de para teklif ediyorlar. Bana da 200 bin TL teklif edildi, reddettim. Gerekirse parayı teklif edeni de açıklarım. Güzelyurt hastane inşaatı ihalesinden çekilmemi istediler.
Sırf bu yüzden uzun süre ihalelere katılmadım. Bir çok oyun dönüyor. O onla anlaşıyor, biri diğeri adına ihaleye giriyor, ihaleyi alan, başkasına satıyor.
Benim için iş namustur. Müteahhit, aldığı işi bitirir, zamanında ve toplumun yararına. Burada alacağımız para devletin parası.
Gerçekteni, bu yapıdan bıkıp usandım. Ben, birlik başkanı sayın Cafer Gürcafer’i aradım ve uyardım. ‘Sakın boykot etmeyin’ dedim. Geçmişte, ihaleye katılacak müteahhit varsa, boykot olmazdı. Buna rağmen boykot kararı verildi. Yasal hakkımı sonuna kadar aramakta kararlıyım…”
Denktaş: Ben de boykot ediyorum
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Sağlık Bakanlığı’nın talebi üzerine ihalenin iptal edildiğini söyledi. Müteahhitler Birliği’nin ikide birde boykotlarla, ülkenin gelişiminin de önünü tıkadığını belirten serdar Denktaş, “Böyle iş olmaz. Öyle şeyler vardır ki, beklemez. Bundan böyle acil alt yapı işlerini Ankara’da ihale edeceğiz. Bir boykot da benden müteahhitlere” ifadesini kullandı.
Yasa nedeniyle, müteahhitlerin boykotları karşısında ellerinin bağlandığını belirten Denktaş, yasal değişiklik için de düğmeye bastıklarını vurguladı.
Yasal düzenleme ile müteahhitlerin devleti tehdit eder noktadan çıkarılacağını belirten Denktaş, yeni yasa yapılana kadar acil alt yapı ihaleleri için Anklara’da ihale açılacağını söyledi.
Artık, boykotlara karşı önlem alma zamanının geldiğini anlatan Denktaş, “Beklemeyecek işler var. Halk hesabını bizden soruyor. Ben ihaleleri Ankara’da açacağım. Dileyen gidip orada ihaleye katılabilir” vurgusu yaptı.
Denktaş sözlerini şöyle noktaladı:
“Kapım müteahhitlere açık. Bizle bir diyalog kurulmadan boykot kararı alınıyor. Bunun toplumsal boyutları hiç düşünülmüyor. Ama halka hesabı da biz siyasetçiler veriyoruz.
Ben de müteahhitleri boykot kararı aldım. İhaleleri Ankara’da açacağım. Acil alt yapı ihaleleri var. Halk bu yatırımlar olmadığı için zarar görüyor. Girne Dağ Yolu, hastane ihaleleri de bunlar arasında.
Artık bu çarka, bu zihniyete dur deme zamanı geldi. Bu tehdit usulü ihale dönemine artık son verelim. Müteahhitler siyaset yapacak diye, ülkeyi yatırım yapılamaz hale sokmalarına müsaade etmeyeceğim.”
































