Denizin de saati var - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Kıbrıs

Denizin de saati var

Denizin de saati var

Aşırı sıcaklardan bunalan vatandaşlar hafta sonu soluğu sahillerde aldı.
Girne ve Mağusa’da plajları sabahın erken saatlerinden itibaren doldurmaya başlayan vatandaşlar, öğle sıcağında bile denize girdi.
Uzmanlar ise sağlık açısından zararlı olduğu gerekçesi ile güneş ışınlarına uzun süre maruz kalınmaması konusunda vatandaşları uyardı.
Direkt güneş ışınlarının vücut sağlığını bozabileceğini kaydeden uzmanlar, güneş ışınlarının dik olduğu saatlerde denize de girilmemesi gerektiğini ifade etti.


Birinci: Güneş kremi kullanın
İç hastalıkları uzmanı Dr. Ceyhun Birinci, mümkün olduğunca özellikle öğle saatlerinde dışarıda olmamaya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Günlük rutin yürüyüşlerin de aşırı sıcak havalarda akşam saatlerinde yapılmasının daha sağlıklı olacağına işaret eden Dr. Birinci, ayrıca vücudun terlemeye bağlı olağan üstü su kaybını telafi etmek için günlük 2 ila 3 litre su içip, 3-4 porsiyon meyve yenilmesi gerektiğini kaydetti.
Dr. Ceyhun Birinci ayrıca, güneş ışınlarının vücuda direkt etki ettiği yerler için güneş ışınlarına bağlı cilt lekelerini önlemek maksatlı güneş kremi kullanılmasını önerdi.

“11.00 ile 16.00 saatleri arasında sahilde olmayın”
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ceyhun Birinci, güneş ışınlarının dik olduğu 11.00 ile 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkılmaması konusunda vatandaşı uyardı.
Dr. Birinci ayrıca, aynı saatler arasında deniz sahilinde de bulunulmaması gerektiğini belirtti.

Güneş alerjileri
Güneşin erken dönemdeki zararlı etkilerinden biri de kurdeşen gibi hastalıkları ortaya çıkarmasıdır. Alerjik kökenli bu reaksiyonlar; güneş gören vücut bölgelerinde (yüz, kollar ve boyun gibi) kızarıklık ve kaşıntılı döküntüler şeklinde görülüyor.
Her güneşlenmede kızaran, asla bronzlaşamayan, her zaman kızaran ve bazen bronzlaşanlar, yaşlılar, çocuklar ve güneşe duyarlı hastalığı olanlar, yazın her gün güneş koruyucu kullanmalıdırlar.
Bazen yanan, genellikle bronzlaşan kişilerin uzun güneşlenmelerde koruyucu kullanmaları gerekir.
Eğer çok az yanan, çabucak ve her zaman bronzlaşanlar ve koyu renk olanların ise koruyucu kullanmaları gerekmiyor

Cilt kanserleri
Uzun ve yinelenen güneşte kalmaların yıllar içinde doğurabileceği en önemli sonuç; deri kanserleridir. Deri kanseri vücudun hiç güneş almayan bölgelerinde de görülmekle birlikte çoğunlukla açık kısımlarda görülmesi, güneşin rolünü gösteren bir bulgudur. Giderek büyüyen ya da yeni ortaya çıkan ben ya da lekeler için doktora danışılmalıdır.

Güneş yanığı
Güneşin ek sık görülen olumsuz etkisi ise güneş yanığıdır. Birden yoğun güneşlenmeyle 2-6 saat içinde gelişir. 1-3. günlerde şiddetlenir ve 5-6 gün içinde geriler. Kızarıklık, yanma, ağrı ve ileri durumlarda sulu kabarcıklar görülür. Baş ağrısı, bulantı ve halsizliğe neden olur.
Güneş yanığı durumuyla karşılaşıldığında, hastanın serince bir yerde dinlenmesi ve sonrasında sık sık serin duşlar alması yararlı olur. İleri durumlarda doktora danışılmalıdır. Yağsız su bazlı yumuşatıcı kremler, gerekirse kortizonlu krem veya merhemler, ağrı kesiciler kullanılması yararlı olabilir.

Güneş lekeleri
Güneşin etkilerinden biri de vücutta kahverengi lekeler oluşmasına neden olmasıdır. Bunlar genel sağlık açısından önem taşımazlar, ancak görünümleri rahatsızlık vericidir.
Etkili bir güneş koruyucu kullanmak faydalı olacaktır. Ancak kesin sonuç almak her zaman mümkün olmayabilir.

Deri yaşlanması
Güneşin uzun sürede verdiği zararlardan biri de deri yaşlanmasıdır. Doğal yaşlanmaya ek olarak güneşin yol açtığı kırışıklık, lekelenme ve deri yapısında kabalaşma olarak ortaya çıkabilmektedir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar