Cumhurbaşkanlığı seçimleri maliye için de sınav... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Cumhurbaşkanlığı seçimleri maliye için de sınav…

Bütçe’nin Meclis’te onaylanmasından sonra konuştu Maliye Bakanı Zeren Mungan.
Konuşmasından, kemerlerin sıkılacağını anlıyoruz. Döviz bu şekilde yükselmeye devam ederse, işimiz iş…
Global ekonominin etkisi ortada. Vazgeçilmez bir denge ve bizim de buna ayak uydurma zorunluluğumuz var.
Petrol fiyatları düşüyor, döviz yükseliyor. Petrolün düşüşü elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yansıtılmalı ki, dövizin yükselişiyle yaşanan kayıpların hiç olmazsa bir kısmı karşılansın. Devlet ucuz petrolün karını  bütçeye aktarıp, vatandaşa yansıtmazsa, döviz hepimizi her zamankinden daha çok yakacak…
Dönelim Sayın Mungan’ın açıklamalarına…
“Memurun artışı, hayat pahalılığı kadar olacak” diyor. Başka bir artışın bütçede öngörülmediğini ifade ediyor. Bir de bu HP eşit dağıtılacak. Sendikaların “Göç Yasası” dedikleri, 2011 sonrası işe alınanların maaş farklarını gidermeye yönelik bir uygulama bu. Çok fazla adil olduğu söylenemez. Memur maaşı ile hayat pahalılığının bir farkı yok. Her ikisinin de de kıdeme ve liyakata göre belirlenmesi gerek… Ne diyor Yasa, “maaş ve ödenekler”. Hayat Pahalılığı da bir ödenek. Ancak hükümet sendikaların baskısından kurtulma adına bu uygulamayı başlatıyor. Bunu yaparken, makasın kıdemliler aleyhine bozulmasına da sebep olmamak gerekiyor. Onun için uzun vadeli olmaması şart. Aksi takdirde yıllarını devlete vermiş olanların, yüksek eğitim düzeyine sahip üst kademelerin haklarına tecavüz olur ki, değiştirilmesi açılacak bir davaya bakar. Eminim kendileri de bu riski göze alarak, bir süreliğine yapıyorlar bu uygulamayı…
Cari bütçe için Türkiye’den alınan kaynağın 2014 yılında 70 milyon azaldığını söylüyor Maliye Bakanı Zeren Mungan.
Diğer her şeyi bir yana bırakın, bu, tek başına takdire değer bir icraat. Demek ki istenirse olabiliyormuş.
Böyle giderse, 4 yıl sonra cari bütçe için Türkiye’den kaynak almayacaklarını da söylüyor.
Bu tabii çok hassas bir konu. Tasarruf yapılacak diye piyasayı  öldürür, yatırımlardan vazgeçerseniz, bunun ekonomi için getirisi, borçlanmadan da, Türkiye’den kaynak almaktan da kötü olabilir. Çarşıyı ayakta tutan maaşlar. Bunu göz önünde tutmakta yarar var.
O zaman yine Mungan’ın “Gerekli uyarıları yapacağız ama uyarılardan sonra haciz işlemleri de dahil bu vergi tahsilatlarını hayata geçireceğiz. Çünkü vergi ödeyen ile ödemeyen arasındaki o haksız rekabet unsurunu ortadan kaldırmak zorundayız” diyerek işaret ettiği gibi, ekonomideki kaçağa ellemek, vergi kaçağının üstüne gitmek, en rasyonel yol.
Bunu gerçekleştirirler ve dünyadaki ortalamaya yani yüzde 70’lere ulaşırlarsa, büyük başarı olur. Tabii ki bunun gereği de cesur olmak.. Kaçağın üstüne cesaretle gidebilmek.
Bir de diğer transfer kalemleri, sübvasiyonlar, destekler var ki, hayat  pahalılığı için düşünülen düzenlemelerin bu kalemler için de yapılmasından kaçmamak lazım. Yani popülizm bir tarafa bırakılmazsa, memurun maaşını sabitleseniz de bütçeyi denkleştiremezsiniz. Her kapıya geleni, her tencere çalanı tatmin etmek, bugüne kadar hiç bir hükümete ve de ülkeye uzun vadede kar getirmedi. Çünkü alışkanlık yaratıyor. Bu dönem sizin tatmin ettikleriniz, bir sonraki seçimde gözünüzün yaşına bakmadan yeni kapılar bulabiliyor. Esas olan ekonomik akıl.
O bakımdan, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimleri, hükümet için bir sınav olacak. Her zaman olduğu gibi yandaşlar kayırılacak mı, yoksa yan basanın gözünün yaşına bakılmayacak mı göreceğiz. Zira geçmiş seçimler öncesinde Maliye Bakanlığı’nın kapılarında vergi indirimi için bekleyen her devrin adamlarını unutmadık. Onlar şimdiden kapılara yığılmak için aportta beklemekteler…
Umarım bu iyi niyet devam eder, söylenenlerden şu veya bu nedenle yan çizilmez…

 


 

YERİN KULAĞI VAR
EROĞLU MÜŞAVİRLERDEN NE İSTEDİ:
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu perşembe akşamı bir otelde eski ve yeni müşavirlerle bir araya gelmiş. Basına kapalı yapılan bu toplantı için cumhurbaşkanlığı basın bürosu müşavirleri tek tek arayıp katılmalarını istemiş. Davete icabet edenler kadar gitmeyenler de olmuş. Önemli olan gidip gitmeyenler değil,  basına kapalı olan bu toplantıda nelerin konuşulduğu ve Eroğlu’nun halen devletin memuru olan müşavirlerden ne istediğidir. Diğer bir ilginç nokta, toplantının basına yansıtılmaması. Yakında kokusu çıkar merak etmeyin…

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK:
Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, “Bu seçim cumhurbaşkanlığı seçimi olmanın ötesinde bir seçimdir, Kıbrıs Türkünün kendi geleceğini belirleme seçimidir” değerlendirmesinde bulunmuş. Bu ülkede yıllardır seçim yapıyoruz. İnsanlar “Kim bizi daha iyi yönetir” diye bakmıyor ki, kim dost ahbap ona bakıyor. Bu kadar vurdumduymaz, bu kadar umursamaz, kendi geleceğini bile bile ipotek eden  bir toplum, herhalde dünyada yoktur. 

ATANALI BİR YIL OLMUŞTU:
Yaklaşık bir yıldan beridir Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Bakanlık Müdürlüğü görevini yürüten Efsun Kaşif Salel’in, görevden alınmak için talepte bulunduğu iddia ediliyor. Efsun Kaşif’in bu talebinin, babası Ahmet Kaşif’in DPUG’den ayrılmasıyla ilgili olup olmadığı öğrenilmezken, bu genç yaşında, Müşavir olmak istemesi ise, kafalarda soru işareti yarattı… 

GÜNEY’DE HAYAL KIRIKLIĞI:
Güney’de siyasi koz olarak kullanılan doğalgaz rezervinin işlemeye bile değer olmadığı resmen açıklandı. Diğer yandan, İsrail doğal gazını Güney Kıbrıs-Yunanistan boru hattıyla taşıma projesi de suya düşmek üzere. ABD Dışişleri Müsteşarı, bunun yerine İsrail’in siyasal sorunlarını hallederek, gazı komşularına satmasının daha karlı olacağını söyledi. Durum, Güney Kıbrıs’ta hayal kırıklığından öte kızgınlık yaratıyor. TURCAS Yönetim Kurulu Üyesi ve eski ABD Müsteşar Yardımcısı Matthew Bryza gerçekleri taa martta Havadis’ten Esra Aygın’a söylemişti. Ama Allah için adamlar yıllardır bir hayalle tüm dünyayı gaza getirmeyi başardılar…

ARAŞTIRMA YAPILMALI:
Hava Sporları Federasyonu Başkanı Serdar Turganer görevinden alındı. Yıllardır hakkında iddialar vardı. Hazır görevden alınmışken, geriye dönük bir araştırma da yapılması gerekir diye düşünüyorum. Bu hem Serdar Turganer, hem de yeni atanacak başkan için oldukça önemli… 

GÖZLER 13. MAAŞTA:
Çarşı esnafı kadar kamu çalışanlarının da bugünlerdeki tek gündem maddesi 13. maaşların negün ödeneceği. Cumhurbaşkan adaylarının ne söylediği, Derya ile Zaroğlu’nun kavgası, hatta yağmur yağarsa yeni bir sel baskını olur mu kaygısı kimseyi ilgilendirmiyor. Onlar için varsa yoksa, Maliye Bakanı Zeren Mungan’dan gelecek ödeme müjdesi…  

ZİRVEDEKİLER
11 Yıllık Direniş: Kim ne derse desin, Kıbrıs Türkü’nün 11 yıllık direnişi, inkar edilemeyecek bir gerçek olarak orada durmakta. Aramızda “Teslim bayrağını çekseydik, o şartlarda yaşayıp gitseydik” diyenler yok mu, var. Ama bunu söyleyenler bugünkü gibi özgür ve hatta hayatta olabilecekler miydi acaba? Bence babalarına bir sorsunlar… Bütün mesele, o yaşanan direnişin gereği gibi bir ülke kuramamış olmamız. Büyük acılarla bir özgürlük, bir vatan kazanıldı ama, ona layık yönetimi ne yazık ki kuramadık. Siz bakmayın o gösterişli anma fotoğraflarına. Şehitleri anarken ne yazık ki başımız dik değil…

DİPTEKİLER
Gençlik Dairesi: Gençlik Dairesi devletin bir kurumu, seçim yasakları da başlamamış olabilir. Ancak Daire’nin örgütlediği yüzlerce genci tam da propaganda döneminde Cumhurbaşkanı da olsa bir adayla bir araya getirmek, hem de bunu göstere göstere yapmak şık değil. Şimdi şu manzarayı görünce, insan ister istemez bu örgütlenmeler bugünler için mi yapılmıştı diye düşünüyor…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar