Çiftçi ile hayvancı alacaklarını bekliyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 20, 2024
KıbrısManşet

Çiftçi ile hayvancı alacaklarını bekliyor

2012-2013 Kuraklık tazminatları ödeniyor

Maliyede  para yok gerekçesi ile küçükbaş hayvan üreticisinin 13 milyon TL’lik DGD ödemelerini yapmayan hükümet, geride kalan hafta ödeneceği açıklanan kuraklık tazminatlarını da ödemedi. Üretici mağdur oldu

ÖDEME YOK: Bakanlar Kurulu, geçen hafta kuraklıktan yüzde 50 zarar gören üreticiye dönüm başına 44 TL, yüzde 70 zarar gören üreticiye 62 TL ve yüzde 90 zarar gören üreticiye de 89 TL dönüm tazminatı ödenmesine karar verdi ancak ödemeler bir türlü gerçekleştirilmedi

 


21 TL KESİLEBİLİR: Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın “hayvansal gübre kullananların kuraklık tazminatlarından dönüm başına 21 TL kesilmesi” önerisi Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’ni kızdırdı. Birlik, “üretimi darbe” olarak nitelediği önerinin kabul edilmez olduğunu bildirdi

ARPADA DA SORUN VAR: Hayvan üreticileri, DGD alacağına karşılık TÜK’ten aldığı arpanın fiyatının 65 kuruş olmasına isyan etti. Arpa fiyatının 61 kuruş olması gerektiğini savunan hayvancılar, “Cebimizden TÜK için fazladan 4 kuruş alınıyor” iddiasında bulundu

 

Duygu ALAN

KKTC’de tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar bir türlü son bulmuyor.

Maliye Bakanlığı’nda para olmadığı gerekçesi ile Doğrudan Gelir Desteği alacaklarını alamayan küçükbaş hayvan üreticisi alacağına karşılık arpa almak istiyor ancak devlet 65 kuruş talep ediyor. Üreticinin kesesi daraldıkça daralıyor.

Öte yandan, kuraklık tazminatları da halen ödenmedi. Ne zaman ödeneceği hakkında da resmi bir açıklama yok.

Yüzde 90 zarara 89 TL tazminat

Genel Tarım Sigortası Fonu Yönetim Kurulu Saptama-Değerlendirme Komitesi raporu uyarınca KKTC genelindeki 204 köy ve bölgede tahıl ekili alanlar “kuraklıktan zarar gören bölge” ilan edildi. Kuraklıktan etkilenen bölgeleri gösteren harita da Bakanlar Kurulu tarafından yayınlandı.

Kuraklık ödemeleri konusunda ise Bakanlar Kurulu’nda karar çıktı.

Bakanlar Kurulu, 29 Eylül 2016 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda; kuraklıktan yüzde 50 zarar gören üreticiye 44 TL, yüzde 70 zarar gören üreticiye 62 TL ve yüzde 90 zarar gören üreticiye de 89 TL dönüm tazminatı ödenmesine karar verdi.

Bu hafta ödenmesi beklenen kuraklık tazminatlarının ilk yarısı halen ödenmedi.

Hayvan üreticisi 21 TL kesintiye karşı çıktı

Kuraklık tazminatlarının halen daha ödenmemesi hayvan üreticilerinin tepkisine neden oldu.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamada, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın “hayvansal gübre kullananların kuraklık tazminatlarından her dönüm için 21 TL kesilmesi” yönünde önerisi bulunduğunu kaydedildi.

Açıklamada, bakanlığın bu önerisinin birlikte kabul görmediğini kaydedildi.

Arpa fiyatı tepki buldu

Bakalar Kurulu, küçükbaş hayvan üreticisine ödemesi gereken 13 Milyon TL Doğrudan Gelir Desteği’nin Maliye Bakanlığı’nda para olmadığı gerekçesi ile Şubat ayına kadar ödenemeyeceğini, ancak alacağına karşılık isteyene yemlik arpa verilebileceği yönünde karar üretti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamada, arpanın fiyatının 2.5 ay vadeli 63 kuruş olmasına rağmen DGD karşılığı verilecek arpanın fiyatının 65 kuruş olarak belirlendiği, bunun kabul edilemez olduğu kaydedildi.

Hayvan üreticileri, “Devlet madem ki hibe etmiyor o halde arpa 61 kuruştan verilmesi lazım” diye konuştu.

Naimoğulları: 21 TL kesinti asla kabul edilmez

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hayvansal gübre kullanılarak arazilerin daha verimli hale getirilmesini savunulurken şimdi aksi savunulduğunu ve bakanlığın sulu gübre kullanmayanların kuraklık tazminatlarından dönüm başına 21 TL kesinti yapılması yönünde öngörüsü bulunduğunu kaydetti.

21 TL’lik kesintinin asla kabul edilemez olduğunu kaydeden Naimoğulları, kuraklık tazminatlarının ilk yarısının hafta başında ödenmesi gerekirken halen daha ödenmediğini söyledi.

“500 bin TL üreticinin cebinden çalınmış olacak”

Mustafa Naimoğulları, arpa fiyatı konusunda da sıkıntı olduğuna vurgu yaparak, Bakalar Kurulu’nun küçükbaş hayvan üreticisine yemlik arpa için ödemesi gereken 13 Milyon TL’nin Maliye Bakanlığı’nda para olmadığı gerekçesi ile Şubat ayına kadar ödenemeyeceğini ancak alacağına karşılık isteyene yemlik arpa verilebileceği yönünde karar ürettiğini söyledi.

Naimoğulları, arpanın fiyatının 2.5 ay vadeli 63 kuruş olmasına rağmen DGD karşılığı verilecek arpanın fiyatının 65 kuruş olarak belirlendiğini söyledi. Bu rakamın kabul edilemez olduğunu belirten Naimoğulları, “Yani hükümet arpanın faizini de almış olacak. 500 bin TL küçükbaş üreticinin cebinden çalmış olacak” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar