Çare sendikalaşma - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
KıbrısManşet

Çare sendikalaşma

Yılın tamamlanan ilk 8 ayında 100’e yakın iş kazası yaşandı. Kazaların 9’u ölümle birçoğu ise yaralanmalarla sonuçlandı. Kazaların ihmalden kaynaklandığını belirten işçi sendikaları, sorunun çözüm adresini gösterdi

HİÇBİR TEDBİR ALINMIYOR: Türk-Sen Genel Başkanı Bıçaklı: Terliklerle sıva yapan, şortla asfalt döken ve baretsiz çalışan işçiler var. İşçiler iş güvenliği tedbirlerinden yoksun çalıştırılıyor. Sendikalaşma olursa, sendikalar müfettiş görevi yapar


ZORUNLU SENDİKALAŞMA: Dev-İş Başkanı Felek: İş kazalarının önüne geçilebilmesinin yolu sendikalaşmadır. Sendikalaşma iş yerlerindeki yasal mevzuatın uygulanmasını sağlar, iş kazaları ve “iş cinayetleri” azalır

ÜLKENİN KARA TABLOSU: Hür-İş Başkanı Çaluda: İş kazaları ülkenin kara tablosu oldu. Özellikle inşaat sektöründe çalışan işçilerin birçoğu iş güvencesi ve güvenliğinden yoksun. İşçiler 6-7 katlı binaların üzerinde tedbirsiz çalıştırılıyor

 

Ülkemizin en büyük yaralarından biri olan iş kazaları ve iş cinayetleri bitmek bilmiyor. ülkemizde meydana gelen birçok iş kazasında çalışan işçilerin ise baretleri olmadığı ve gereken güvenlik önlemlerinin alınmadığı biliniyor. Sık sık gündem olan ve her gün bir yenisi yaşanan iş kazalarına İşçi sendikalarının da tepkileri günde güne büyüyor. Sendikalar iş sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayıldığını, denetimlerin yeterli olmadığını söyleyerek, sorunun ancak özel sektöre sendikalaşma zorunluluğu getirilmesi ile çözülebileceğini aktardı.

 

9 ayda 9 ölüm

2014’den 2018’in Eylül ayında kadar 750 civarı iş kazası meydana gelirken, bu kazaların büyük bir oranı yaralanma ile sonuçlandı. 5 yıllık iş kazaları istatistiklerine göre 34 kişi meydana gelen bu iş kazaları sonucu hayatını kaybetti. 2018’in ilk dokuz ayına bakıldığında ise 100’e yakın iş kazası meydana gelirken, bu kazaların 9’u ölümle sonuçlandı. Yapılan denetim ve uyarılara rağmen ölümlü ‘iş kazalarının’ büyük çoğunluğu inşaatlarda meydana gelirken, istatistiklere iş kazalarının birinci nedeni olarak yüksekten düşme yansıdı.

Bıçaklı: İş güvenliği ile ilgili tedbir alınmıyor

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı,

Bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de iş kazalarının yaşanabileceğini söyleyerek,

iş kazası ve iş cinayetinin farklı bir şey olduğunu aktardı. İş kazasının iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bütün tedbirler alıp, bütün yasal gerekler yerine getirildikten sonra meydana gelen olay olduğunun altını çizen Bıçaklı, bizde ise artık yaşanan olayların iş cinayeti noktasına geldiğini belirtti. Ülkemizde iş güvenliği ile ilgili tedbir alınmadığına dikkat çeken Bıçaklı, denetimlerin ve gerekli düzenlemelerin yapılmadığını ifade etti.

 

“Tehlike altında çalışıyorlar”

Çalışma Bakanı Zeki Çeler’in göreve gelir gelmez bu konuda denetimleri başlattığını ve cezai yaptırımları uyguladığını söyleyen Bıçaklı, bu denetimlerin ve cezaların yeterli olamadığını savundu. Bütün ilçelerde yeterli teftiş ve müfettişlerin olmasının öneminden bahseden Bıçaklı, gerekli tedbirleri almayan yerlere ciddi denetimler ve ciddi cezalar uygulanması gerektiğini kaydetti. KKTC’de

iskelelerin üzerinde terliklerle sıva yapan, şortla asfalt döken ve baretsiz çalışan işçiler olduğunu vurgulayan Bıçaklı, işçilerin iş güvenliği ile ilgili hiçbir tedbir alınmadan çalıştırıldığını ve her an iş kazası geçirme tehlikesi altında olduklarının altını çizdi.

 

“Tek sebep iş güvenliği değildir”

İş kazalarının tek sebebini iş güvenliği olmadığını söyleyen Bıçaklı, “Bir işçinin aldığı maaş yeterli değilse bu iş kazasına sebeptir. Eğer bir aile reisi sabah işe giderken eşine ve çocuklarına günlük yaşamını sürdürebilmeleri için yeterli para bırakamıyorsa o işçinin işe geldiğinde aklı evinde kalır, motivasyonu kalmaz ve iş kazasına her an açıktır. İş kazasında bir diğer sebep ise çalışanın 8 saat çalışması, 8 saat dinlenmesi ve 8 saat da uyuması gerekirken, ülkemizde hafta sonu da dahil 12-14 saat işçi çalıştırılmaktadır. Bu durumda da işçinin çalışma kabiliyeti ve verimliliğinin düşmekte, dikkati dağılmakta ve yorgunluktan dolayı her an iş kazası geçirebilme olasılığı vardır” dedi.

 

“Sendikalaşma zorunluluğu getirilmeli”

İş cinayetlerinin esas çözümünün özel sektör de dahil olmak üzere bütün işyerlerine sendikalaşma zorunluluğu getirilmesi olduğunu söyleyen Bıçaklı, sendikalı olma şartı getirilirse o zaman sendikacıların da müfettiş görevini yapabileceğin ve iş yerlerinde tedbir almadan insanların günde 10- 12 saat çalıştırılamayacağını, böylelikle de iş yerlerinin denetim altına alınacağını kaydetti.

 

 

Felek: İş kazası değil, iş cinayeti

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (DEV-İŞ)  Başkanı Hasan Felek, Ölümle sonuçlanan iş kazalarına artık iş kazası demediklerin hatırlatarak, bu kazaları iş cinayeti diye adlandırdıklarını söyledi. Taleplerinin çalışma yaşamında işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının ve ona bağlı tüzüklerin biran önce eksiksiz uygulanması olduğun vurgulayan Felek, iş kazalarını ve iş cinayetlerinin önlemenin bugünkü yapıyla mümkün olmadığını aktardı.

 

“Sendikalaşma zorunlu olmalı”

İş kazalarının önüne geçebilmek için özel sektörde sendikalaşmanın öneminde bahseden Felek,

Sendikalaşmanın aynı zanda iş yerlerindeki yasal mevzuatında uygulanması anlamına gelecek bu açıdan özel sektörde sendikalaşmanı iş kazaları ve iş cinayetleri ile altını çizdiklerini belirtti.

Denetim konusunda her zaman olduğu gibi bu konuda görev yapan Çalışma Bakanlığının yetersiz olduğunun gün gibi ortada olduğuna dikkat çeken Felek, İşverenlerin aşırı kar istediği sebebi ile  güvenlik tedbirlerinin alınmadığını halbuki çok küçük masraflarla bu iş kazalarının önüne geçilebileceğini ifade etti.

 

 

Çaluda:  Sendikalaşma zorunluluğu getirilmeli

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (HÜR-İŞ) Başkanı Ahmet Çaluda, iş kazalarının önüne geçebilmek için özel sektörde sendikalaşma zorunluluğu getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, sorunun çözümünün bir günde ya da bir ayda olmayacağını ama tedbir anlamında atılan her adımın bu sorunu ilerde çözmeye yardımcı olacağını aktardı. Çaluda, Çalışanların sendikalı olmaları halinde bu kavganın verileceğini ve en azından kazaların asgariye indirilebileceğini kaydetti.

 

“Yaşananlar kara taplodur”

Güvenlik önlemlerinin alınmaması sebebi ile meydana gelen kazaların sadece bir kısmının basına yansıdığını belirten Çaluda, bilinen ve basına yansıyan kazalar dışında gizlen ve saklanan kazalar da olduğun vurguladı. Özellikle inşaat sektöründe çalışan işçilerin birçoğunun iş güvencesinin olmadığını ve çalışma koşullarının kötü olduğunun altını çizen Çaluda,  işçilerin 6-7 katlı binaların üzerinde tedbirsiz çalıştıklarını ifade etti. Çaluda, Yaşanan bu iş kazalarının veyahut iş cinayetlerinin ülkenin kara tablosu olduğuna dikkat çekti.

 

Eniz ORAKCIOĞLU

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar