Çakıcı meclisi karıştırdı ! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Çakıcı meclisi karıştırdı !

[dropcap style=”circle” color=”#ffffff” bgcolor=”#0065ad”]M[/dropcap]eclis Genel Kurulu toplantısının başında TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı konuştu.

ÇAKICI


TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, konuşmasında, bir vatandaşın Lefkoşa’da susuzluk şikayetinde bulunduğunu ve suyla ilgili sıkıntıları olduğunu söylediğini, Lefkoşa Belediye Başkanı Mehmet Harmancı’nın da verdiği cevapta Su Dairesi’nin habersiz su kestiğini belirttiğini anlattı.

Çakıcı, Su Dairesi’nin kimseye haber vermeden su kesme yetkisi olup olmadığını sordu. Su Dairesi’nin belediyelere haber vermesi gerekip gerekmediğini ilgili bakana soran Çakıcı, bununla ilgili bir çözüm bulunmasını istedi.

Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki eyleme de dikkat çeken Çakıcı, belediyede yaşanan mağduriyetin sebebini sorarak, sıkıntının bir an önce giderilmesini istedi.

ÇAVUŞOĞLU

Çakıcı’yı yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bazım Çavuşoğlu da, Su İşleri Dairesi’nin tarihinde belediyelere haber vermeden su kesmesinin olmadığını, su kesildi iddiasının çok ciddi bir boru patlağından kaynaklandığını söyledi. Çavuşoğlu, bu sorunun giderilmesi için Su Dairesi’nin üç müteahhitle istişare içerisinde çalıştığını kaydetti.

Su konusundaki diğer soruları da yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’den gelen suyla ilgili arıtmadaki suların testlerinin 11 Mayıs itibarı ile tamamlanacağını ifade ederek, gerekli prosedür tamamlanması halinde suyun yarın bile verilebilecek durumda olduğunu kaydetti.

Gazimağusa’daki hattın 40 günlük bir işi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, eski hattın kullanılmasıyla Gazimağusa’ya da diğer bölgelerle aynı anda su verilebileceğini belirtti. Suyun tonunun ne kadar olacağının da başka bir soru olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, su konusunda bir danışma kurulu oluşturduklarını, fiyat belirlenmesi ve diğer konularda çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Fiyat belirlenmesi amacıyla yarın ilgili birimlerle geniş katılımlı bir toplantı yapacaklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, KKTC olarak kendilerinin bir çalışma yapacağını, Türkiye’nin de kendi çalışmasını yapmasının ardından ortak bir noktada buluşulabileceğini ifade etti. Çavuşoğlu, sorunların en erken şekilde çözümlenmesi için çalıştıklarını ekledi.

ÇELER

Çavuşoğlu’nun konuşması ardından İş (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin ivedilikle görüşülmesi istemine ilişkin tezkere okundu.

Tezkere sahibi TDP Milletvekili Zeki Çeler konu hakkında söz alarak, özel sektör çalışanlarının yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, çalışanların sıkıntılarının giderilmesi ve sendikalaşmasının önünün açılabilmesi için değişiklik yasasının geçmesini temenni etti.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş konu hakkında söz alarak, bu ülkede özel sektörde sendikalaşmanın yıllar önce var olduğuna dikkat çekti. Denktaş, hükümetlerin kamuda sendikaların istediğini vermeye başlamasının ardından, sendikaların özel sektörden de talepleri olduğunu, devletin bonkörlüğünü özel sektörün karşılayamamaya başladığını, ardından özel sektörde sendikalaşmanın gerilemeye başlayarak, yok olduğunu söyledi.

Hükümet olarak, öneride yer alan noktaya henüz ulaşılmadı görüşünde olduklarını ifade eden Denktaş, bunun için çeşitli yönlerden hazırlıklar yapılmasının ön şart olarak uygulanması gerektiği dile getirdi. Denktaş, bu yüzden hükümet olarak öneriye ret oyu vereceklerini belirtti.

SANER

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hamza Ersan Saner de, bu konuda çok ciddi yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti.

Son zamanlarda yaşanan iş kazalarına da dikkat çeken Saner, bu iş kazalarının sadece son dönemlerde yaşanıyor gibi lanse edilesinin yanlış olduğunu söyledi. Bakan Saner, iş yaşamını düzenlemek için, genel düzenlemeler yapılması gerektiğini vurguladı.

ERHÜRMAN

Konu hakkında söz alan CTP Genel Sekreteri Tufan Erhürman da, insan hakları arsında yer alan bir hakkın belli ön şartlara bağlı olarak değişmesini söylemenin ve bunu dinlemenin korkutucu olduğunu söyledi.

Sendikalarla ilgili eleştiriler getirilebileceğini, ancak bu eleştirilerin hiç birinin insan haklarının önüne geçemeyeceğini ifade eden Erhürman, özelde sendikalaşma şartlarının henüz olgunlaşmadığının söylenmesini eleştirdi. Özel sektörde yasaklarla, mecburiyetlerle sendikalaşmaya karşı olduklarını ifade eden Erhürman, bu konunun görüşülmesi ve uygun formüllerle meclisin gündemine gelmesinin ivedi olduğunu kaydetti.

Yasa önerisinin esası itibarıyla sorunlu olduğunu savunan Erhürman, ancak hükümet yetkililerinin açıklamalarının ardından, konun mecliste ivedi olarak tartışılması gerektiğini söyledi. Erhürman, önerinin ivedilik teklifine olumlu oy vereceklerini ekledi.

TARTIŞMA

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, “mecliste 27 tane işçi düşmanı milletvekili vardır” iddiasında bulundu.

Çakıcı’nın bu sözleri salonda tepkiye neden oldu ve tartışmalar yaşandı. Bunun üzerine UBP’li, DP’li ve bazı bağımsız milletvekilleri Meclis Genel Kurul toplantısını terk etti.

Çakıcı, yasa önerisi üzerinde yapılan konuşmaları eleştirerek, “işçilerin hakları, bugün değilse ne zaman korunacak” dedi. Çakıcı, “işçiler ezilirken, bu yasaya ret oyu varsa işçi düşmanlığı vardır, başka bir şey yoktur” şeklinde konuştu.

KAŞİF

Tartışmaların ardından söz alan UBP Milletvekili Ahmet Kaşif, vekiller böyle olursa halkın ne yapacağını sordu. Kaşif, çalışanın hakkının sadece yasayla düzenlemeyeceğini ifade ederek, “gelin Çalışma ve İş Güvenliği Yasası’nı hep birlikte düzenleyelim, bunu yaparsak gerisi hep birlikte gelecek” dedi.

Çakıcı’nın konuşmasının kendisine yakışmadığını savunan Kaşif, üslubun yanlış olduğunu sözlerine ekledi.

Daha sonra tezkere oylamaya sunularak, oy çokluğuyla ret edildi.

Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar