Yasadışı kürtaj davasında tanıklık yapan Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, kan donduran gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi
Devrim DEMİR
Kamuoyunda “Yasadışı kürtaj davası” olarak bilinen, Ada Hospital’de bazı hamileliklerin yasa dışı sonlandırılmasıyla ilgili 6 sanıklı davanın Girne Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki görüşülmesine dün de devam edildi. İddia makamının tanıklarından biri Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz olurken, 4 tanık daha mahkemede dinletildi.
Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, Şubat ayında polisle birlikte kazılara bizzat katıldığını, kazılan her çukurun ise numaralandırıldığını anlattı.
Bebek 2 kilo ve 44 santimdi
İdris Deniz, 34 haftalık bebeğin yaklaşık iki kilo ağırlığında, 44 cm boyunda kız cinsiyetli olduğunu ve göbek kordonunun bağlı olmadığını belirtti.
Deniz, incelenen 1 adet bebek ve 4 adet fetüsün otopsilerinin ardından ileri tetkik için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini söyledi.
Tutuklu yargılanan Doktor Fahri Karagözlü, Doktor Rasiha Serdaroğlu, Doktor Mehmet Ali Tunçbilek, Doktor Verda Özkent Tunçbilek, ebe Ayşegül İşbilen ve emekli hemşire Taner Okburan dün Girne Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin huzuruna çıkarıldı.
Yargıç Murat Soytaç ve Seran Bensen’in üye olarak yer aldığı heyete yalnızca bu dava için Girne Kaza Mahkemesi Başkanı Fatma Şenol başkanlık ediyor.
Raporlar mahkemeye sunuldu
“Yasa dışı kürtaj” davasında Başsavcılığın tanığı Adli Tıp Uzmanı İdris Deniz, otopsi sonuçları ile ilgili hazırlanan raporları mahkemeye sundu. Deniz, bulunan bebek ve fetüslerin çürüme nedeniyle ileri tetkik için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini söyledi.
Deniz: Propofol doğum öncesi anneye verildi
Tanık kürsüsünde yer alan Adli Tıp Uzmanı, numaralandırdıkları fetüslere ve bebeğin çürüme nedeniyle cinsiyetlerinin belli olmadığını sadece 34 haftalık bebeğin kız olduğunu söyledi.
Deniz şöyle devam etti: “Kazılan çukurda bulunan hasta bezi içindeki bebek, 1962 gram, 44 cm boyunda cinsiyeti kızdı. Göbek kordonu bağlı olmayan bebek 34 haftanın üzerindeydi. Otopsi sırasında elde edilen potasyum değerleri net bir sonuç elde etmedik. Bebeğin iç organlarında propofol bulundu ve bir bebeğin iç organlarında bu maddenin bulunması doğum esnasında anneye verildiğini ispat eder. Anney yapılan işlem sonucu bebeğe geçmiştir, propofol topraktan veya çevreden geçen bir madde değildir. Anneye müdahale edilirken, bebek anne karnında canlıydı ve dolaşımı vardı. Bebek canlı olmasaydı anneye verilen propofol iç organlara ulaşmayacaktı, bebeğin kan dolaşımı normaldi “ dedi.
Tanık bayıldı ilk müdahaleyi sanıklar yaptı
Kürsüde tanıklık yapan tanık H.K. bir anda fenalaştı. Durumu ilk fark eden Doktor Fahri Karagözlü’nün savcılığı uyarması ile dava durdu. Bir anda fenalaşan tanık H.K.’ye ilk müdahale sanık kürsüsünde oturan doktorlar ve hemşire yaptı.
Mahkeme Başkanı Fatma Şenol’un ara vermesi ile Girne Kaza Mahkeme’sine ambulans çağrıldı.
Tanık H.K. yapılan müdahalenin ardından tanıklığına kaldığı yerden devam etti.
Duruşma 2 Kasım’a erteledi
Başsavcılığın tanık sayısı dün itibarı ile 14 olurken, Mahkeme Başkanı Fatma Şenol duruşmayı yeni tanıkları dinlemek üzere 2 Kasım tarihine erteleyerek oturum kapadı.