Ambargo yok standart var - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
KıbrısManşet

Ambargo yok standart var

Melek Arabacıoğlu

Radyo Havadis ve Havadis Web TV’nin ortak yayınında Kulis Programına konuk olan KTTO Ticaret Geliştirme Uzmanı İzzet Adiloğlu, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden ticaret ve ambargolara ilişkin ezber bozan açıklamalar yaptı

ASLOLAN STANDART: Adiloğlu: AB standartlarında ve makul fiyatta üretilen ürünün önüne hiçbir engel konulamaz. Aslolan kalite, standart ve rekabet edebilir bir fiyattır. Bu çerçevede üretilen ürün, Mersin gümrüğünden de sorunsuz geçer


YILLIK HACİM: Adiloğlu: Yeşil Hat ticareti 15-20 kalem malın üzerinden dönüyor. Yıllık hacmi  ortalama 4,5 milyon Euro. Güney’e  1,5 milyon Euro’luk plastik ürünleri, 900 bin Euro’luk taze balık satılıyor. Bunu inşaat ürünleri ile atıklar takip ediyor

PSİKOLOJİK SINIR: Adiloğlu: Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden Güney’e ağırlıklı olarak sanayi tipi ürünler satılıyor. Ancak perakende sektöründe bunu görmüyoruz. Güney’deki iç siyasi hareketler psikoloji engeli körüklüyor

YENİ YÖNTEM: Adiloğlu: Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılan ticaret artık rutine girdi ancak bu hacim potansiyeli yansıtmıyor. Bazı Rum iş insanları şimdi hammaddeyi kuzeye getirip üretimi burada yaptırmanın yolunu arıyor, bu konuda odaya danışıyor

Melek ARABACIOĞLU

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Ticaret Geliştirme Uzmanı İzzet Adiloğlu Radyo Havadis ve Havadis Wep TV’de ortak yayınında Kulis Programına konuk olarak Melek Arabacıoğlu’nun Yeşil Hat Tüzüğü’ne ilişkin sorularını yanıtladı.

İzzet Adiloğlu, Güney ile Kuzey arasında 15-20 kalem malın ticarete konu olduğunu ve  Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden gerçekleştirilen ticarette yıllık ortalama 4,5 milyon Euro’luk bir ekonomik hacmin  var olduğunu anlattı. Adiloğlu, Güney’e en çok 1,5 milyon Euro’luk hacimle plastik ürünlerin satıldığını bunu ,  900 bin Euro ile taze balık ve ardından da inşaat ürünleri ile atıkların takip ettiğini anlattı.

Patates gibi belli kriterleri olmayan ürünlerin kişiler tarafından özellikle döviz krizi sonrası talep görmesinin iç ekonomiyi hareketlendirdiğini ve bunun da sevindirici olduğunu belirten Adiloğlu, bu alışverişlerin psikolojik engelin aşılması için umut teşkil ettiğini söyledi.

‘’İşlenmiş ürünler yerli üretim olması halinde Yeşil Hat Tüzüğü kapsamındadır’’

İşlenmiş ürünlerin Yeşil Hat Tüzüğüne takılması konusuna açıklık getiren Adiloğlu, yerli üretim olması halinde işlenmiş ürünlerin Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında olduğunu ancak Rum tarafından kaynaklanan bir sorundan dolayı bu ürünlerin ihracatının engellendiğini belirtti.    “Kuzey’de üretilen nar Güney’e geçebilir ama nar suyu geçemiyor. Aynı konu zeytin için de geçerlidir.  Zeytin, zeytin olarak geçebilir ama zeytinyağı olarak geçemiyor’’ diyen Adiloğlu, Rum tarafının bunun için öne sürdüğü gerekçenin AB gıda mevzuatı konusundaki standartları olduğunu kaydetti. Adailoğlu,  Rum Yönetimi’nin Kuzey’deki standartların çok yeterli olmadığı iddiasıyla “halk sağlığını koruma” gerekçesiyle bu tür ürünlerin Güney’e geçişini engellediğini kaydetti. İşlenmiş gıda konusunun uzun süredir  KTTO’nun da gündeminde olduğunu ifade eden Adiloğlu, muhataplarıyla yaptıkları  görüşmelerde bunun önünün açılmasında bir engel olmadığını,  taze balık ve patatesteki gibi bir mekanizmanın  kurulması durumunda bu ürünlerin satılabileceğini kaydetti.

“4.5 milyon Euor’luk ticari hacim tamamen güvene dayalıdır”

İşlenmiş gıdaların Güney’deki raflarda yer alamamasının en önemli nedeninin psikolojik engeller olduğuna dikkati çeken Adiloğlu, “şu anda sınırdan ağırlıklı olarak sanayi tipi ürünler geçiyor ancak perakende sektöründe bunu görmüyoruz. İç siyasi hareketler psikoloji engeli körüklüyor” dedi. Güney ile Kuzey arasında yürütülen yıllık 4.5 milyon Euor’luk ticaretin tamamen karşılıklı güvene dayalı bir yapı olduğunu belirten Adiloğlu, bunun bardağın dolu tarafı olduğunu söyledi.  Adiloğlu,  “Sorun bir anlaşmazlık durumunda her iki tarafın da başvurulabileceği herhangi bir mekanizmanın bulunmamasıdır” dedi.

 “Güney’deki iş insanları ham maddeyi Kuzey’e getirerek üretim yapmanın yolunu arıyor”

Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılan ticaretin artık bir rutine girmesini olumluluk olarak değerlendiren Adiloğlu, sistemin kurulması ve denetimler konusunda ilk zamanlara göre oldukça büyük yol kat edildiğini belirtti. Adiloğlu, bu hacmin potansiyeli yansıtmadığını belirterek ülkemizdeki dövizin etkilerinin Güney’deki iş insanlarının dikkatini çektiğini anlattı. Bu kişilerin artık hammaddeyi Kuzey’e getirerek üretim yapmanın yollarını aradığını da ifade eden Adiloğlu, birçok iş insanının bu konuda odaya  danıştığını söyledi.

 

“Güney ile ticaret düşünen üreticiler ilk önce KTTO ile temasa geçsin”

Güney ile ticaret yapmayı düşünen üreticilerin ilk önce KTTO ile temasa geçmesini öneren Adiloğlu, bu hedefte üreticilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Adiloğlu,  ticareti yapılacak ürünün tüzüğe uygunluğu konusunda kendilerine her türlü değerlendirme, bilgilendirme ve hizmeti verdiklerini, yerli ürünü belgelendirme konusunda da üreticilere gerekli desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.  Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında ürününü satmak isteyen üreticinin bu bilgi ve desteğe KTTO’ya üye olmadan da ulaşabileceğini belirten Adiloğlu, bunun kamusal bir görevleri olduğunu kaydetti.

 

“Yeşil hat tüzüğü gıdada standartlaşmaya vesile oldu”

Yeşil Hat Tüzüğü ilk yürürlüğe girdiğinde yapılan denetimlerde üreticilerin yaşanan olumsuz geri dönüşler sonrası eksikliklerini giderme çabası içine girdiğini anlatan Adiloğlu, bunun da üretimde kaliteyi yükselttiğini kaydetti. Adiloğlu,  üreticilerin ürettikleri ürünlerin standardının yükselmesiyle birlikte  tüzüğe takılmadan Güney’e  geçebildiğini gördüğünü bunun da motivasyonu artırdığını söyledi.

AB standartlarında ve makul fiyatta üretim

AB standartlarında ve makul fiyatta üretilen ürünün önüne hiçbir engel konulamayacağını da kaydeden Adiloğlu,  “Asıl olan kalite, standart ve fiyattır” dedi.

Direk Ticaret Tüzüğü’nün şuan rafta beklediğini belirten Adiloğlu,  Rum tarafının AB üyesi olmasıyla birlikte Direk Ticaret Tüzüğünün rafta bekletildiğini ve devreye girmesinin engellediğini söyledi.

Direk Ticaret Tüzüğünü KTTO olarak çok önemsediklerini ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün tamamlayıcısı olarak gördüklerini belirten Adiloğlu, bunun olması gereken bir düzenleme olduğunu ve KTTO ile Güney’deki muhatapları arasında da siyasi liderler arasında da gündeme getirdiklerini belirterek bıkmadan usanmadan bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar