Altı haftada bir tatil - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Altı haftada bir tatil

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

İngiltere’de okullar Eylül ayının ilk günlerinde açılır ve Temmuz ayının ortasına kadar devam eder. Yaz tatili yaklaşık 6 haftadır. KKTC’de olduğu gibi 3-3.5 ay sürmez. KKTC’de öğretim yılı içerisinde sadece 15 günlük bir Şubat tatili var. İngiltere’de ise yaz tatili dışında tam beş farklı tatil daha var. Yaklaşık 6 haftada bir tatil var.

Eylül ayından sonra ilk tatil Ekim ayının son haftasında bir hafta sürer ve buna da “Half Term” tatili derler. Daha sonra ikinci tatil ise Aralık ayındaki Christmas Tatili. Bu da yaklaşık iki hafta sürer. Ocak ayının ilk haftasında başlayan okullar bu kez Şubat’ın üçüncü haftasında yine bir haftalık tatile girer. Şubat’taki bu tatilden sonra bu kez Nisan’ın ilk günlerinde Easter Tatili dolayısı ile okullar yine yaklaşık iki hafta tatil olur. Easter Tatili sonrası okula dönen çocuklar, bu kes son Half Term tatiline Mayıs ayının sonunda çıkarlar. Bu tatilden sonra artık Temmuz ayının 3’üncü haftasında okullar yaz tatiline girer. Bu yıllardır bu şekilde devam eder. İngiltere’de çocuklar yıl içerisinde 180 gün civarı okula giderler. KKTC’de de çocukların okulla gittikleri gün sayısı buna yakındır.


Yanılmıyorsam KKTC’de Mehmet Altınay’ın Eğitim Bakanlığı yaptığı dönemde İngiltere’de olduğu gibi bir “half term” denemesi yapılmış ancak daha sonra devam ettirilememişti. Bildiğim kadarı ile Türkiye’de de eğitim bakanı Ziya Selçuk, yıl içindeki tatil sayılarını artırmak gibi bir düşüncesi olduğunu söylemişti.

Aslında burada sormak istediğim şudur. İngiltere’deki bu “altı haftada bir tatil” anlayışı acaba KKTC’de uygulansa ne olur? Nasıl bir sonuç elde edilir? Acaba daha verimli bir eğitim dönemi yaşar mıyız? Eylül ortasından Ocak sonuna kadar yaklaşık 4.5 ay süren bir ilk dönem eğitimi ve Şubat’ın ortasından Haziran başına kadar devam eden bir başka 4 aylık süre çocuklara ne kadar çekici gelebilir? Elbette bizde de bayramlar ve resmi tatiller dolayısı ile öğretim yılı içerisinde hatırı sayılı tatiller de yok değil yani! Biz çünkü hem KKTC’nin hem de Türkiye’nin milli ve dini günlerinde tatil yaptığımız için tatillerimiz Türkiye’ye göre daha fazladır. İngiltere’de çok fazla milli tatile rastlamazsınız. Onlarda daha çok dini günler olan Christmas ve Easter tatilleri en uzun tatiller olarak görülüyor.

Tekrar esas tartışmaya dönelim. Hangisi daha iyi? Hangisi çocukların performansını daha iyi artırır? Bu soruların cevaplarını bulmak gerekir. İngiltere’deki bu “half term” tatillerinin bir bilimsel gerekçesi olduğunu düşünüyorum. Mehmet Altınay’ın hangi gerekçeler ile benzer bir uygulamayı KKTC’de başlattığını açıkçası hatırlamıyorum. Muhtemelen daha verimli olacağını düşünmüş olması gerekir.

Burada kendi fikrimi söyleyecek olursam, altı haftada bir tatil olayı sanki çocukların dinlenip yeniden yeni döneme hazır gelmeleri, İngiliz’in tabiri ile “charge” olmalarına yardımcı olur. KKTC için iklim de önemli bir sorun olsa gerek. KKTC’de okulları Temmuz ortasına kadar açık tutmak çok da olası görünmüyor. Açık havada 50 derecenin üzerinde çocukların teneffüs yapmalarını hayal bile etmek istemem. Mayıs ayında bile çocukların sıcaktan bunaldığı bir öğretim yılı var KKTC’de…

“Klimalar harıl harıl çalışır” diyenlerinizi duyar gibiyim. Çok doğru, artık KKTC’deki okulların neredeyse tamamında sınıflarda klima mevcuttur. Ancak bu kez de “bütün gün klima altında oturmak da olmaz” diyenleriniz var. Onlar da haklı… Ben yine de okulların başlama tarihini iki hafta öne çekip yani Eylül ortası yerine Eylül başında okullar açılırsa belki her iki döneme de birer hafta “half term” yapabiliriz. Denemekten yarar vardır. Denenir ve verimli olursa uygulama devam eder, istenilen verim alınmazsa eski uygulamaya dönülür. Kaybedecek bir şeyimiz yoktur.

Çocukların daha mutlu olacağı, verimliliği artıran uygulama arayışlarımızı sürdürmemiz gerekir. Bunu çocuklar için yapmalıyız.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar