A Level öğrencilerine yeni bir fırsat - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
EğitimKöşe Yazarları

A Level öğrencilerine yeni bir fırsat

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

Ülkenin gündemini belki Covid-19 işgal etmeye devam ediyor ama eğitim adına yaşanan bazı gelişmeleri de göz ardı etmemek gerekir. Geçtiğimiz günlerde KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile bir mutabakat zaptı imzalandı. Buna göre Türkiye’de A Level sonuçları ile üniversiteye gitmek isteyenlere yeni bir fırsat kapısı açıldı. Bundan sonra A Level ile üniversiteye girmek isteyenlere de kontenjan ayrılacak. Bu kontenjanların en az 30 olacağı açıklandı. Ancak benim öğrendiğime göre bu sayı 40-45’e kadar çıkabilir. Aynı zamanda bu öğrenciler “Türkiye Bursu” de almış olacak. Bu şekilde A Level notları ile bugüne kadar üniversiteye girenlerin ödediği yabancı uyruklu öğrenci harçlarını da ödemeyecekler. Özellikle Tıp fakültelerinde bu harçların yıllık 40 bin Türk Lirası’nı bulduğu biliniyor.

Peki bu uygulama KKTC’de nasıl işleyecek? A Level sonuçları Ağustos ayında açıklandıktan sonra, öğrenciler ellerindeki belgelerle KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na başvuracaklar. Öğrencilerin aldığı A Level sonuçlarına göre bir puanlama yapılacak ve öğrenciler daha önceden belirlenen kontenjanlara bu şekilde yerleştirilecek. Bu puanlama listesi de şeffaf bir şekilde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın panolarına, internet ortamına ve istenirse yazılı basınla da paylaşılacak.


Bu uygulamaya hemen bu yıl başlanacak. Kısa bir süre sonra Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ilgili kontenjanları(bölümler-üniversiteler) açıklayacak. Ağustos ayında A Level sonuçlarının açıklanması ile birlikte müracaatlar kabul edilecek.

Kıbrıslı Türk öğrencilere bu yeni fırsat kapısı açılırken, eski uygulama da devam edecek. Yine geçmişte olduğu gibi Kıbrıslı Türk öğrenciler “yabancı uyruklu” statüsü ile A Level puanlarına göre üniversitelere yerleşebilecek. Elbette ayrılan kontenjanlar ve bölümleri beğenmeyenler farklı bir yol izleyebilecek.

Peki geçmişte durum neydi ona bir bakalım. Türkiye’deki üniversitelere A Level puanları ile giren öğrenci sayısı geçtiğimiz yıl 35, bir önceki yıl ise 22. Tabii ki bu arada Türkiye Bursu ile Türkiye’deki üniversitelere giren öğrenci sayısı geçtiğimiz yıl 26, bir önceki yıl ise 25. Ancak bunların kaçının A Level puanı ile girdiğini bilmiyoruz. Bu rakamlara baktığımızda “Türkiye Bursu” ile ayrılacak kontenjanların geçmiş yıllardaki sayılar ile çok bir farkın olmadığı, doğru bir tercihleme yöntemi ile talep eden birçok öğrencinin bu burstan yararlanabileceğini görüyoruz.

*******

Yalnız Yüksek Öğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi’nin verilerini incelediğimde A Level puanları ile Türkiye’de öğrenim görme isteği yıllar içinde azalmış. Son beş yılda 81’den 35’e inmiş. ÖSYM aracılığı ile Türkiye üniversitelerine gidişlerde de ciddi bir düşüş var. Son iki yılda ÖSYM aracılığı ile Türkiye’deki üniversitelere giden öğrenci sayıları 230 ile 262. Ancak ondan önceki iki yılda bu rakamlar 504 ve 474. Neredeyse son iki yılda gidenlerin oranı %50 azalmış. Buna karşın dövizin yükselmesine rağmen üçüncü ülkelere öğrenime giden öğrenci sayısında ciddi bir istikrar var. Son beş yılda giden öğrenci sayısı 175 ile 185 arasında değişiyor. Sürekli bir istikrar var. Elbette bu yeni anlaşma ile birlikte kontenjan ayrılacak olması ve ücretsiz öğrenim ve üstüne burs imkanı önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki üniversitelere A Level puanı ile gidecek öğrencilerin sayısını artırabilir.

Ancak bu yıl bilindiği gibi dünyadaki Covid-19 salgını nedeniyle A Level sınavları yapılamayacak. Not verme işlemi öğretmene bırakıldı. Sanırım KKTC’de de öğretmenler değerlendirecek. Öğretmenin verdiği not, ilgili merkez tarafından değerlendirilecek ve öğrencinin nihai notu ortaya çıkacak.

Bu yeni durum Türkiye’ye gidecek A Level öğrencilerini etkiler mi? Zannetmiyorum.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar