PAZAR SOHBETİMDİR: (AHMET SANVER VE “TİCARİ ANILARI.”)         - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
Köşe Yazarları

PAZAR SOHBETİMDİR: (AHMET SANVER VE “TİCARİ ANILARI.”)        

Eşref ÇetinelEşref Çetinel

Kıbrıs siyasi tarihi üzerine çok kitaplar yayımlandı. Osmanlı döneminden başlayan araştırmalı belgeli anlatımlar,  Kıbrıs’ın nasıl İngiliz sömürgesi olduğuna; oradan Rum toplumuyla türlü çeşitli ilişki ve savaşlarımıza kadar anlatılmadık  tek tarihi ve siyasi olayı kalmadı..

Ne var ki ya “tarih” doymuyor anlatacağı olaylara yada anlatıp yazmaktan usanmıyor insanlar tarihi..


Ki daha doğduğumuz gün babamız kulağımıza fısıldardı 1. ve 2. Dünya savaşında yaşanan meşakkatleri, sonrası Kıbrıs Türk mücadelelerini.. Fakat ille de toplumsal fukaralığı!

Nitekim Türk halkı 1945’lere  “mağdur ve mazlum” toplum olarak girdiydi! Sadece sömürge yönetimine değil, Rum’lara muhtaç bir dide durumunda!

Osmanlı’nın adadaki uzantısı olan Türk halkını, sadece azınlıkta kalmasının sömürülen ve ezilen  toplumu oluşu değil; “muktedirken muhtaç duruma düşmenin zilleti de kahretti!”                                              TA ki günü gelene kadar: O gün geldiğinde Türk toplumu, “liderlerinin öncülüğünde, bayrağının altında, Atatürk’ün sevdasında;  bir zillet değil; karanlıkların ardından  ışıyan güneş gibi doğarken, nasıl bir mücadele toplumu olduğunu yeniden ispat ettiydi..

O “mücadele ruhudur” ki günü geldiğinde “İngiliz sömürgesine, günü geldiğinde Rum’un EOKA’sına karşı koymakla kalmadı, Kuzey Vatanının da sahibi devleti oldu ki “nereden nereye…”

*****

AHMET SANVER işte bu “mücadele toplumunun” (tabi ki hasbelkader) bir mücahidi, bir neferi, bir işinsanıdır ki şimdi de neredeyse boyuma ulaşacak yayımladığı kitaplarıyla artık kendini kanıtlamış bir “yazarımızdır!”

Biraz söz etmem gerekirse, Sanver, kardeşi Önder ile “Önder Super Marketlerinin”  sahibidir. Kendisi 1943 Lefkoşa doğumlu..                                                        Her biri yüz elli sayfayı geçmeyen şu anda hemen hepsini de imzalayıp tarafıma gönderdiği  kitaplarında  Kıbrıs Türk Mücadele Tarihinin hem kendi yaşamından kesitlerini “anıları” olarak anlatıyor hem de  bilinmeyen yönlerini..                                      Fakat benim için asıl önemli olan 1940’dan bugünlere uzanan sosyoekonomik gelişimimizi türlü çeşitli “hikâyeleriyle” anlatmasıdır..

Nitekim  elimdeki iki kitabından birisinin başlığı, “Kıbrıs’ın Eski Ticaret Hayatı ve İlginç Ticari anılarım” adını taşıyor.

Bu kitabının önsözünde de şöyle diyor:

“Bu kitapta 1940’lı, 50’li, 60’lı 70’li ve 80’li yıllarda Kıbrıs’ta yaşayan işinsanlarını ve benim ticari hayatımı anlatan gerçek öyküleri, ayrıca Kıbrıs dışındaki gezi anılarımı bulacaksınız. Okuyanlar şimdilerde pek var olmayan o dönemin ticaret kültürünü anımsarlarken, bilmeyenler ise öğrenecektir. Her yaştan herkesin kendinden bir şeyler bulacağına da inanıyorum…”                                         *****

EVET ben Sanver’in 1940’lardan bu yana anılarını adeta ve yeniden bir dantele gibi ilmik ilmik örerek  anlattıklarından çok şeyler öğrenmekle kalmadım. Hatırlattığı için bazı olayları  da hatırladım. Hatırladım ki bu toplum İngiliz sömürge baskısından, Rum’a muhtaç oluşunun zilletinden, fukaralıkla yokluklar ve savaşlardan savaşlara, atlaya geçe, öle  kurtula, geldi bugünlere!

Şimdi geldiği yerde ise “Kuzey Kıbrıs Türk vatanına sahipliği, patronluğu vardır..”

      İşte Sanver bu yarım asırlık yolculuğu anlatır bize kitaplarında.. Okudukça ve sonunda dersiniz ki “nereden nereye geldik!”

Üniversitelerimizle, lüks turistik otellerimizle, super marketlerimizle, sanayimiz, fabrikalarımızla..

Bilin ki tüm bu “varlıklara” Sanver’lerin, öteki işinsanlarımızın, kan tere batarak gıdım gıdım, milim milim, bata çıka yarattıkları küçük, fakat bizim olan “ticari faaliyetleri” “girişimleri” yılmadan çalışmaları sonucu geldik… Nitekim:                                            *****

AHMET Sanver’in son kitabını okurken nasıl “koyun postları” yapıp sattığını, ilk kez kadın iç çamaşırları diktiklerini, Panayırlarda ürünlerini nasıl satmaya çalıştıklarını, nasıl dolandırıldıklarını, nasıl çalındıklarını… Öğrenirsiniz..

Hatta bazı Rum tüccarlarının bile Sanver’in ifadesiyle, “doğruya doğru dediğince” nasıl yardımlarını gördüklerini de öğrenirsiniz!                                                                                       *****                                                 SANVER’in geçmişteki  ticari ve ekonomik durumumuzla ilgili kitaplarını bir  solukta okurken,  anlarsınız ki Kuzey Kıbrıs Türk yurdu  bir tesadüf değildir. Bir fırsat da değildir.                                                            Ahmet Sanver gibi iş insanlarımızın, mücahitlerimizin, köylümüzün çiftçimizin mücadelelerinin eseridir.

Ahmet sanver, işte Türk halkının bugün Kıbrıs’ın Kuzey’inde yarattığı bu eseri tanıtıyor bize yazdığı “eserleriyle.”                                                     *****

YAZIMIN başında da vurguladığımca: Bugüne kadar Kıbrıs konusunda pek çok siyasi tarihi kitaplar yayımlandı ama “sosyoekonomik tarihini, 1940 sonrası ticari hayatını (belki bizim gibi bazı gazeteci arkadaşlar zaman zaman köşelerinde yazmışlardır ama) ilk kez kitaplaştıran, dolayısıyla Kıbrıs Türk Toplumunun ticari hayatını belgeleri, ilgili fotoğraflarıyla kalıcılaştıran Ahmet Sanver oldu..

      (Bana sorarsanız sırf bu nedenle Ahmet Sanver; Kıbrıs Türk toplumunun “eski ticaret hayatını” yazdığı kitaplarıyla nesillere hediye edip kalıcılaştırırken,  çoktan ödüle layık bir “yazarımız” olarak “kitaplar dünyamızda” yerini almıştır. Tebrikler ve daha nice yayımlar..)

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar