İnşaatın yıldızı yabancılar - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
Kıbrıs

İnşaatın yıldızı yabancılar

İnşaatın yıldızı yabancılar

 

SADECE BİN 523: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 2013 ve 2014 yıllarında toplam 3 bin 952 inşaat izni verildi. Bu inşaatların sadece bin 523’ü tamamlanırken geri kalan 2 bin 429 inşaat ise tamamlanmadı. Son yılların en kötü dönemini yaşayan inşaat sektörünü ekonomik etkenler kötü vurdu


YABANCI YATIRIMCILAR AYAKTA TUTUYOR: Ülkedeki emlak sektörünü yabancı müşteriler ayakta tutuyor. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre özellikle Girne ve İskele’deki gayrimenkul satışlarının büyük bir çoğunluğu yabancı müşterilere yapılıyor. Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesiyle vatandaşlar gayrimenkul almaktan kaçınıyor

GİRNE VE GÖNYELİ GELİŞİYOR: 2013 ve 2014 yıllarında en çok inşaat izni alınan bölgeler arasında Girne ve Gönyeli yer alıyor. Girne Kaymakamlığı’ndan 752 ve Girne Belediyesi’nden de 472 olmak üzere Girne’de inşaat için toplam bin 224 izin alınırken Gönyeli için sadece Gönyeli Belediyesi’nden 480 izin alındı

“İÇ PAZARDA TL’YE DÖNÜLMELİ”: Sektör temsilcileri dövize endeksli bütün satışlarda duraklama sürecine girildiğine işaret etti ve iç pazarda TL’ye dönülmesinin çözüm olabileceğini belirtti. Bu konuda hazırladıkları raporu Maliye Bakanlığı’na ilettiklerini kaydeden temsilciler, bakanlığın çalışma başlattığını kaydetti

Ceren ÖZBİL
KKTC’de inşaat sektörünü ülkeden konut alan yabancılar ayakta tutuyor. Türk Lirası’nın, dolar, sterlin ve Euro karışında değer kaybetmesiyle yerli halka olan emlak satışları iyice düştü. Ayrıca ülkedeki mülkiyet konusundaki belirsizlik ve bununla bağlantılı olarak KKTC’deki tapu sorunu da yabancıları ülkeden emlak almaktan uzaklaştırıyor.
Sektör temsilcilerinden alınan bilgiye göre KKTC’den emlak alan yabancıların büyük bir bölümü Ruslardan oluşuyor ve bunda da Rus para birimi olan Ruble’nin dolara karşı değer kazanması önemli rol oynuyor.

2 yılda 3 bin 952 izin
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin Veri Bankası’ndan edinilen bilgilere göre 2013 ve 2014 yıllarında ülke genelinde 3 bin 952 inşaat izni verildi. Bu izinlerin bin 306’sı Lefkoşa, 728’si Mağusa, bin 224’ü Girne, 316’sı Güzelyurt ve 378’i İskele’ye verildi.

Bin 581 konut izni
KKTC’de 2013 ve 2014 yılları arasında verilen inşaat izinlerinin bin 581’i konut, 310’u apartman, 17’si restoran, 43’ü tatil köyü, 76’sı dükkan, 79 ofis ya da depo ve 40’ı da otel ve yurtlardan oluşuyor. Ayrıca bu yıllar içerisinde 286 parselasyon, 743 yardımcı bina, 95 imalathane ve 682 taksimat izni verildi.

Bin 523’ü bitti
2013 ve 2014 yılları içerisinde ilgili makamlar tarafından inşaat izni alınan toplam 3 bin 952 inşaatın sadece bin 523’ü yapılabildi. Geri kalan 2 bin 429 inşaata ise ya hiç başlanmadı ya da inşaatına başlanan da tamamlanmadı.

Girne ve Gönyeli gelişen bölgeler
2013 ve 2014 yıllarında en çok inşat yapılması için izin alınan bölgeler arasında Girne ve Gönyeli yer alıyor Girne Kaymakamlığı’ndan 752 ve Girne Belediyesi’nden de 472 olmak üzere Girne’de inşaat için toplam bin 224 izin alınırken Gönyeli için sadece Gönyeli Belediyesi’nden 480 izin alındı.

Gürcafer: İç piyasaya satış yok

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, iç piyasaya olan inşaat satışlarının yok denecek noktaya geldiğini açıkladı. Özellikle Lefkoşa, Mağusa, Girne ve Lefke’de satış oranının iyice düştüğüne işaret eden Gürcafer, Girne ve İskele’de ise yabancı alıcılar nedeniyle sektörün ayakta durabildiğini anlattı.

“İç pazarda TL’ye dönülmeli”
Gürcafer, dövize endeksli bütün satışlarda duraklama sürecine girildiğine işaret etti ve bu konuda iç pazarda TL’ye dönülmesinin çözüm olabileceğini ifade etti. Bu konuda hazırladıkları raporu Maliye Bakanlığı’na ilettiklerini kaydeden Gücafer, bakanlığın ise bu konuda çalışma başlattığını kaydetti.

“Devlet belli düzenlemeler yapabilir”
Gürcafer, devletin inşaat sektörünü kendi sektörü gibi sahiplenmesi gerektiğine dikkati çekerek “Nasıl ki bir iş adamı kendi işinin gelirlerini artırmak için bazı önlemler alma yoluna gidiyorsa devlette bunu yapabilir” dedi. Örneğin ilk kez konut alacak bir kişinin TL’ye yönlendirilmesi ve bunun cazip kılınması için yüzde 5 indirime gidilebileceğini savunan Gürcafer şu ifadeleri kullandı:
“Biz konuda bir öneri sunduk ve önerimiz bin konut üzerindendi. Eğer bin konutta bu sistem başarılı olursa uygulanmaya devam eder. Zaten emlak sektöründen devlet de kazanıyor. Tüm öneriler incelmededir. Yetkililerden cevap bekliyoruz.”

“Döviz girdisi sağlamak çok önemli”
Bu dönemde ülkeye döviz girdisi sağlanmasının önemine işaret eden Gürcafer, yabancılar tarafından alınan evlerin bir yandan emlak sektörüne katkısı olurken, diğer yandan turizm sektörüne de katkısı olduğunu anlattı. Gürcafer, tüm bunların birleşmesi ile de ülkeye ciddi anlamda döviz akışı olduğuna dikkati çekerek “Yabancıların burada mülkiyet edinme hakkı ve ikamet hakkı ivedilikle çağdaş bir hale getirilmelidir” dedi.

Sungur: İki nedeni var

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, emlak sektöründeki durağanlaşmanın iki nedeni olduğunu ve bunlardan bir tanesinin TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi ve ikincisinin de müzakere sürecindeki mülkiyet ve buna bağlantılı olarak tapu konusu olduğunu anlattı. Her ikisinin de çözümü olduğunu ifade eden Sungur, bu konuda görevin devlet yetkililerine düştüğünü kaydetti.

“Çözümü var”
Tapu harçlarının düşürülmesi ile dövizden kaynaklı sıkıntının çözülebileceğini kaydeden Sungur, tapu konusunda ise devlet yetkililerinin çıkıp açıklama yapmasını gerektiğini söyledi. Sungur kurulması planlanan yeni devletin aslında KKTC Devleti’nin devamı niteliğinde olacağını kaydederek burada verilen tapuların hiçe sayılmasının mümkün olmayacağını belirtti. Zaten bu tapuların Anayasa ve yasalarla koruma altında olduğunu hatırlatan Sungur, burada devlet yetkililerine düşen görevin bu tapuların arkasında olduklarını açıklamak olduğunu kaydetti. Sungur, özellikle görüşmelerin ardından yapılan açıklamalarda KKTC tapularından belge diye söz edilmesinin yabancıları bu ülkeden emlak almaktan uzaklaştıran bir unsur olduğunu söyledi.

“Müşterilerin çoğu Rus”
KKTC’den emlak alan yabancıların çoğunun Rus olduğunu belirten Sungur, Rus para birimi olan Ruble’nin dolara karşı değer kazandığını ve bununda ülkedeki emlak sektörü için önemli olduğunu vurguladı.

“Her ay 2 ya da 3 konut satılıyordu”
2011, 2012 ve 2013 yılında emlak satışlarının çok iyi olduğunu anlatan Sungur, 2014 itibarı ile işlerin düşmeye başladığını açıkladı. Sungur, geçmişte her ay 2 ya da 3 konut satılırken şimdi ise siftah yapılmadan aylar geçtiğini söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar