Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu
Emre Değirmencioğlu

 İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

Faiz avantajı ve uzun bayram tatili öncesinde artan TL talebi ile USD/TL kuru 3,4750 destek seviyesini test etti

 


Türk Lirası şu anda yaz ayının son dem haftalarında bayram etkisi ile güçlense de, Eylül ile yoğun gündem piyasaların seyrini değiştirebilir

 

Sterlin / Türk Lirası kuru, 4 kez denenip kırılamayan 4,44’lü seviyelerdeki önemli desteğine kadar geriledi. Sırada 4,31 mi var 4,70 mi? (bakınız grafik)

 

ABD cephesinde ise büyük bir soru işaret olmaya başlayan Başkan Trump, doların belini bükmeye devam ediyor

 

ABD ekonomisinin Eylül sonunda borçlanma limitine takılarak “kapanma” konusu gündeme gelse de, Trump herşeye rağmen Meksika sınırına duvarına öreceğini söyledi !

 

Dolar endeksinin Trump’ın koltuğa oturması ardından % 10 değer kaybettiğini görüyoruz. Trump’ın azledilmesi veya tekrar elle tutulur politikalara dönmesi durumunda yeniden değer kazancı görebiliriz

 

Merakla beklenen Jackson Hole toplantıları bugün start alıyor. Değerli EUR ile başı dertte olan ECB ve düşük enflasyonla boğuşan FED Başkanlarının sunumları yarın akşam saatlerinde takip edilecek

 

Bugün ise TSİ11:30’da İngiltere’de açıklanacak büyümesi verisi, Sterlin çaprazlarında etkili olabilir

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Uzun bir süredir kendimizi tekrar ediyormuşuz izlenimine kapılarak bugün biraz daha büyük resimden Eylül ve sonrası döneme konsantre olmak istiyorum. Bu günlerde herkesin ortak gündemi (1) ne olacak bu Dolar’ın hali? (2) EUR daha ne kadar yükselecek (3) Kraliçe daha da değer kaybeder mi (4) Altın’da büyük resim değişiyor mu (5) Türk Lirasında değerlenme devam edecek mi?  Hatırlanacağı üzere, seçim meydanlarında çok sert ve keskin açıklamalar ve büyük Amerika söylemi ile koltuğa oturan Trump, bir türlü iş yapacak kadrolaşmayı sağlayamayarak her geçen gün popularitesini daha da kaybetmek suretilye azledilmesi gündeme geldi. Koltuğa oturduğu gün, doların 6 ticaret partnerine göre değerini gösteren sepet kur (dolar endeksi) 103 seviyelerindeyken, bugün 93 seviyelerine kadar geriledi. Yani Trump’ın Başkanlık koltuğuna oturması ile bugüne kadar geçen 8 aylık zaman diliminde dolar % 10 değer kaybetti. Trump’ın tutarsız açıklamaları, devamlı gündem şaşırtmacaları ile dolar değer kaybederken, dolar karşısında 1 olur dedikleri EUR/USD paritesinde süratli alımlar ile 1,20 seviyelerinin kıyısına kadar gelindi. Gerek ABD cephesinde Trump’ın tutarsızlığı nedeniyle FED’in elini kolunun bağlaması, gerekse, Avrupa cephesinde kıpırdanmaya başlayan enflasyon ve büyüme ardından sesler acaba bu kadar gevşek para politikasına ihtiyaç kaldı mı şekilinde yükselir oldu. Hatta ECB Başkanı Drahgi’nin deflasyonun geride kaldığı yönünde Portekiz’de yaptığı sunum ile bir dalga daha alımlarla karşılaşan EUR’nun 1,20’li seviyeleri test etmesi olası görülmeye başlandı. Özellikle, zayıf dolar temasından beslenen EUR’nun, ECB’nin güçlü EUR’dan duyduğu rahatsızlığa rağmen, her geri çekilmede alımlar karşılaştığını görüyoruz. Benzer bir şekilde uzun düşüş kanalı yukarı yönlü kıran Altın’ın da portföy yöneticileri tarafından portföylere eklenmesi ile 1,250 usd/ons seviyesinin üzerine yükselerek geride bıraktığımız hafta 1,300 ilk denemesinde başarılı olamadı. Altın’ın portföylere belli bir yüzde ile eklenmesi gerektiği yönündeki görüşümüzü koruyoruz. Altın’ın bir sonraki direnç seviyesi 1,327 ve 1,383 olarak ön plana çıkıyor. İngiltere cephesinde ise kafalar tam anlamıyla karışık. Brexit belirsizliğinde daha da destek bulmak adına erken seçim mecerasına giren Başbakan May’in çoğunluğu kaybederek zayıf bir koalisyon hükümeti kurması, dahası İngiltere’de geçen aylarda artan enflasyonun devamının gelmemesi ve bu bağlamda İngiltere Merkez Bankası üzerinde var olan faiz artırım beklentisinin de sönmesi ile kraliçe dolar karşısında 1,33 seviyelerinin kıyısında günler içerisinde 1,2780 seviyesine kadar gerilerken, EUR karşısında ise Ekim 2016’dan bu yana yeni düşükleri test etti. Kraliçe’nin şu anda ön planda olmadığını bir müddet kenardan izlemenin mantıklı olacağını düşünüyoruz. Bugün bu minvalde İngiltere’de açıklanacak büyüme verileri önemle takip edilecektir.

 

Üst paragraf Türk Lirası dışında önde gelen para birimlerinin ve emtianın kısa bir özetli oldu. Gelelim Türk Lirası’na. Geçen sene faiz ile adeta kumar oynayan Türkiye, piyasadan kurun adeta 4 seviyesine süratle giderek sıkı bir tokatını yedi. Benzer dönemde, girdi mal fiyatlarının yüksek kurdan etkilenerek enflasyonun da % 11,87 ile Nisan 2017 ayında Temmuz 2008 seviyelerine geri döndüğünü de gördük. Politika hatasından dönen TCMB, iş gören faizi % 7,80’den % 11,98’e kadar yükselterek (Brezilya % 9,25 ; G. Afrika % 6,75) rakiplerinin de çok önüne geçerek sıcak paranın da önünü açmış oldu. Kurun uzun süre 3,52 – 3,55 aralığında salınması ardından dün 3,48 seviyesine kadar gerilediğini de gördük. Uzun bayram tatilinde TL ihtiyacı nedeniyle büyük bir DTH üzerinde oturan yurt içi yerleşiklerin döviz bozumları ve devamında yabancının da ihalelere olan talebi ile Haziran ayında test edilen 3,4750 seviyesine yaklaştığımızı görüyoruz. Aslı soru ise şu: Devamı veya kalıcılığı olacak mı? Türk Lirası’nın tansiyonunu tutan oynaklık endeksi, kurun yükseliş yönünde tepki verdiği % 8 kritik seviyesine geldi dayandı. Havaların artık yavaş yavaş soğumaya başlayacak olması ve piyasaların tatil modundan çıkması ile TL cephesinde farklı beklentilerin de gündeme geleceğini düşünüyoruz. İlk olarak yaz ayında sağlanan turizm gelirleri ve döviz girişleri azalacak. Kuvvetle muhtemel hem FED hem de ECB cephesi bilanço daraltmasına başlayarak bol likiditeyi yavaş da olsa kısacak ancak piyasalara önemli bir sinyal da verilmiş olacak. Bol para dönemi ters dönüyor! ABD cephesinde Trump’ın azledilme ihtimalinin her geçen gün daha da kuvvetlemeye başladığı unutulmamalıdır. Trump’ın gitmesi durumunda, Doların pas pas halinden süratle kurtulması da olası duruyor. Türkiye cephesinde ise Eylül ayı ile Almanya ile sürtüşmenin daha da kızışması, Kuzey Irak’ta düzenlenecek referandum, Suriye’nin kuzeyi gibi jeopolitik gündem ağır basmaya başlayacak. TL’nin faiz cazibesi için gelen sıcak ve kaynar para uzun süre kalıcı olmadan hızla geri çıkabilecek. Bu maddeleri uzatmak her ne kadar mümkün olsa da, tek bir cümle ile, bu pembe havanın yakında korunamayacağını düşünüyoruz. Bu minvalde, kur cephesinde geri çekilmenin döviz açık pozisyonları hafifletmek adına fırsat olarak görülmesi kanaatindeyiz.

 

Gelelim bugüne. Eski FED Başkanı Bernanke’nin meşhur ettiği ABD’nin Jackson Hole kasabasındaki toplantı bugün başlıyor. FED Kansas’ın ev sahipliğinde “Fostering a Dynamic Global Economy” konulu konferansta Draghi ve Yellen’ın konuşmaları ise yarın önemle takip edilecek. Düşük enflasyon ile mücadele eden FED ve değerli Euro ile başı dertte olan ECB Başkanlarının vereceği satır aralarında sinyaller piyasalarda yankı bulabileceği konuşulsa da, her iki merkez bankasının da orta sahada top çevirmeyi daha çok tercih edeceklerini düşünüyoruz. Mali piyasalardaki son dem iyimser havanın korunmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

 

Ø  GBP/TRY cephesinde 4,4490 seviyeleri karar bölgesi olarak ön plana çıkıyor

 

Türk Lirası’nın sunmuş olduğu göreceli yüksek faiz ve yaklaşan bayram tatili öncesinde yabancı yatırımcının döviz satıp TL faiz getirisini almak adına son günlerde artırdığı TL talebine paralel, USD/TL kuru 3,52’li seviyelerden kurtularak dün akşam 3,48 seviyesinin hemen altını test etti. Aynı zaman diliminde, İngiltere cephesinde devam eden belirsizlik, enflasyonun yüksek seviyelerden gevşemesi, büyümenin tam olarak istenilen düzeyde artmaması dahası zayıf hukümet ve Brexit belirsizliği ile 1,32’li seviyelerden 1,2780’e kadar düşüş sergileyen GBP/USD paritesi, netice itibarı ile GBP/TL kurunun da (GBP/USD  x   USD/TRY) bu sabah itibarı ile 4,4492 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. GBP/TL kurunda teknik olarak yaklaştığımızda, Ekim 2016’dan başlayan ve Ocak ayında şiddetlenen TL değer kaybı dönemindeki düzeltmeyi % 38,2 seviyesine kadar tamamladığını ve bu seviyelerden 4 kez tepki hareketi ile karşılaştığını görüyoruz. Havanın olumlu olması, bol likiditenin risklere karşı gözlerini tamamen kapatması, Dolar’ı zayıflatan Trump belirsizliği gibi faktörler nedeniyle iyimser havanın daha ağır basması durumunda, kurun 4,4492 seviyesinin altına geçebilme ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Teknik olarak önemli seviyelerdeyiz (4 numaralı bölge). Seviyenin tutması durumunda ise, yukarda 4,6215 / 4,70 seviyeleri hedeflenebilir.

 

Kaynak: Reuters

 

Ø  EUR/GBP paritesinde 0,9223 seviyesine ulaştık. Sırada ne var?

 

Yukardaki görüşlere paralel olarak, dün Almanya’da açıklanan güçlü PMI verileri ile EUR/GBP paritesinde ön plana çıkardığımız 0,9180 seviyesi yukarı yönlü geç,lerek 0,9230 seviyelerine kadar yükselişkaydedildi. Böylelikle, ilk hedef seviyemiz olan 0,9223 de gerçekleşmiş oldu. Bugün İngiltere’de açılanacak büyüme verileri ve devamında bugün başlayacak Jackson Hole toplantıları nedeniyle artacak hareketliliğe paralel yön konusunda net bir şey söylemek zorlaşıyor. Teknik anlamda yukarı yönlü istek devam etse de, güç göstergelerinde hafif yorulma da görüyoruz. Sterlin’in zayıf seyrini koruması durumunda, bir sonraki durağın 0,9315 ve 0,9370 seviyelerinde olmasını bekliyoruz. İngiltere büyüme verisinin sürpriz yapması durumunda ise, Sterlin dünkü kayıpların telafi edebilir.

Kaynak: Reuters

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar