Teşvik edici noktada olacağız - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
KıbrısManşet

Teşvik edici noktada olacağız

Lefkoşa’nın Türk ve Rum belediye başkanları Mağusa ve Baf kapıların açılması konusunda ısrarlı. LTB Başkanı Harmancı, bu konudaki tavırlarının net olduğunu, iradenin siyasi otoritede olduğunu anımsattı

 

 


Eniz ORAKCIOĞLU

Derinya ve Aplıç Kapılarının açılması, yeni kapıların açılması yönünde umut oldu.  Özellikle Lefkoşa’daki Mağusa ve Baf Kapılarının açılması için uzun bir süredir istişareler sürüyor. LTB Başkanı Mehmet Harmancı ile Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis bu kapıların açılması yönünde ortaya irade koyarak, Rum Lideri Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı’ya birer mektup yazmış ve kapıların açılması talebinde bulunmuştur. İki kapının yeninden açılmasının ise Derinya ve Aplıç kapılarının açılması için tarih verilmesi ile yeniden gündem oluşturmuştur.

Havadis’in de sık sık gündeme getirdiği Mağusa ve Baf kapıları ile ilgili LTB Başkanı Mehmet Harmancı kapıların sıcak bir gündem olduğunu, takibini yaptıklarını söyleyerek, Lefkoşa’daki kapıların açılmasının olmazsa olmazları arasında yer aldığını vurguladı. Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis’le birlikte aynı noktada olduklarına dikkat çeken Harmancı, “siyasi irade bu konuda adım atacak mı bilmiyorum ama biz adım atılması için teşvik edici noktada olacağız” dedi.

 

 

“Adım için teşvik edici pozisyonda olacağız”

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, konuya ilişkin daha önceki açıklamasında, 2 kapının açılması konusunda LTB’nin ısrarcı ve sorumluluk almaya hazır olduğu vurgulamıştı. Harmancı, mevkidaşı Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Konstantinos Yorgacis ile iki lidere yazdıkları mektupla Lefkoşa’da mümkün olduğunca geçiş noktasının açılması konusunda hem fikir olduklarını söylediğini yeniden hatırlatmıştı. Öte yandan Harmancı, Yorgacis’le birlikte Mağusa kapısının araçlı geçişlere açılmasını ve Baf kapısının yaya geçişlerine açılmasını önceliklendirdiklerine vurgu yapmıştı.

 

 

4 kurumda olumsuz yaklaşmamıştı

Hatırlanacağı üzere Harmancı ve Yorgacis, daha önce teknik ekiplerle birlikte Mağusa ve Baf kapısında incelemelerde bulunmuştu. Bunların yanında Harmancı,  söz konusu iki kapının ülkedeki diğer kapılardan bağımsız olarak değerlendirilmesi gerekliliğine de vurgu yapmıştı.

Harmancı’nın geçtiğimiz ay kapılar için değindiği konular arasında bu konuda yoğun mesai geçirdikleri, kapıların açılması ile ilgili Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile görüşmelerde bulundukları ve bu anlamda tarafların teknik ve siyasi düzeyde çalışmalar yapacaklarını aktarmıştı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar