2017 bütçesi 7-21 Aralık tarihleri arasında Genel Kurul'da görüşülecek - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

2017 bütçesi 7-21 Aralık tarihleri arasında Genel Kurul’da görüşülecek

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısının 7 -21 Aralık tarihleri arasında görüşülmesi ve bu süredeki genel kurul toplantılarının ertelenmesine karar verildi.

Meclis Genel Kurulu’nda bugün ilk olarak bu yöndeki Danışma Kurulu kararı milletvekillerinin bilgisine getirildi. Daha sonra bazı yasa tasarılarının ivedilik tezkereleri onaylandı.

Genel Kurulda, TDP Lefkoşa Milletvekili Mehmet Çakıcı’nın partisinden istifa ettiğine ilişkin tezkeresi okunarak bilgiye sunuldu. Çakıcı’nın istifasıyla TDP’nin Meclisteki sandalye sayısı 2’ye düşerken, bağımsızların sayısı 5’e yükseldi. Mecliste, CTP 20, UBP 18, DP de 5 sandalyeyle temsil ediliyor.


ANGOLEMLİ

Tüzük gereği gündeme ilişkin ilk konuşmayı Hüseyin Angolemli yaptı. Angolemli, tohumluk ihtiyacı konusunda eleştirilerde bulunarak Bakan’dan konuyla ilgili  bilgi istedi.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ülkenin kurak bir yıl geçirdiğini, ihtiyaç duyulacak tohumluğun tespiti için temmuz ayında ilan verdiklerini ve TÜK’ün gerekli uyarıları yaptığını anlatarak, tohumlukları kooperatife devrettiğini ve toplamda 4 bin 700 ton müracaat yapıldığını belirtti.

5 bin 500 ton tohumluk temin edildiğini ancak arpa ihtiyacının 100’de yüzünün karşılanamayabileceğini söyleyen Çavuşoğlu, üreticilerin arpa tohumluğu için zamanında talepte bulunmadığını hatırlattı.

Daha sonra Genel Kurul’un gündeminde bulunan KKTC hükümeti ile TC hükümeti arasında “KKTC’de Bulunan Vakıf Kültür Varlıklarının Restorasyon İşlerinin Yürütülmesine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı”nın görüşmesine geçildi.

ULUÇAY

Tasarıyla ilgili ilk sözü CTP milletvekili Tebberrüken Uluçay aldı. Uluçay, Vakıfların bu eserleri bu yöntemle geleceğe taşıyabileceğine inandığını söyleyerek, bu çalışmaların TC ve KKTC müteahhitleriyle işbirliği içerisinde yürütüleceğini belirtti.

Yeni Cezaevi yapımıyla ilgili ihalenin Ankara’da açılacağını ancak ülkemizdeki müteahhitlerle konsensusla yapılacağını anımsatan Uluçay, bu konunun da bu şekilde işbirliği içerisinde yapılması için gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

Uluçay, acil restorasyon gerektiren projelerin de bu protokol dahilinde oluşturulacak işbirliğiyle yapılmasını istedi.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre ise, KKTC’deki tarihi eserlerin restorasyonu için imzalanan protokolün çok önemli olduğunu belirterek, tarihİ eserlerin birçoğunun imkansızlıklar nedeniyle yok olma tehlikesi yaşadığını söyledi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı  ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, bu protokolün imzalanmasına müteahhitlerin tepki gösterdiğini ve kendilerinin de bu projeyi 3 eserle sınırlı tutmak durumunda kaldıklarını anlatarak, süreç içinde KKTC’deki müteahhitlerin katılımı ya da işbirliği içerisinde yapılması noktasında anlaştıklarını anlattı.

Denktaş, benzeri bir mutabakatı Koordinasyon ofisinde de sağladıklarını ve kısa sürede hayata geçireceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından yasa tasarısı oybirliğiyle kabul edildi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar