2016 beklenenden bir saniye daha uzun olacak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 16, 2024
Bilim ve TeknolojiUzay

2016 beklenenden bir saniye daha uzun olacak

Dünya, Güneş çevresindeki bu yılki dönüşünü normalden birazcık daha yavaş tamamlayacak. Bu içinde bulunduğumuz 2016’nın bir saniye saha uzun olmasına neden olacak.

Yeterince zaman olmadığı için şikâyet etmeye son. Önümüzdeki yılın ilk gününde yeni yıl kararlarınızı kesinleştirmek için fazladan bir saniyeniz olacak.


Uluslararası Dünya Rotasyon ve Referans Sistemleri Servisi’ndeki uzmanlara göre atomik saatlerin hesapladığı zaman ile Dünya’nın gözlemlenen dönüşü arasındaki uyum bir kez daha kayacak.
ABD Deniz Gözlemevi’nin 6 Temmuz’da yaptığı duyuruya göre, dünyanın bilgisayar sistemleri mühendisleri işi aksatmadıkları sürece 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece saat 01:59:59’da (TSİ) fazladan bir saniye daha olacak.

Atomlar astronomiye karşı 

Modern saatler Dünya’nın kendi çevresinde dönme süresi olan 24 saate göre çalışıyor.
Fakat saniye bazında bakıldığında gezegenimizin dönme hızı değişkenlik gösteriyor. Büyük ölçüde Ay’ın yerçekimi kuvvetinin üzerimizdeki etkisi nedeniyle gerçekleşiyor bu. Yörünge ortağımızın itip çekmesiyle Dünya üzerindeki devasa su miktarı hareketleniyor ve günlük dönüş hızını ortalama 1,5 milisaniye yavaşlatıyor.

Dünya’nın gözlemlenen hızını, bir saniyeyi sezyum gibi radyoaktif maddelerin çözünmesiyle hesaplayan güvenilir atomik saatlerimizle eşitlemek için “artık saniyeler” kullanılıyor.

2008’de yayınlanan kitabı In Search of Time (Zamanın İzinde) ile insanoğlunun zaman ile olan ilişkisine ve zamanı tanımlamak ve ölçmek üzerine çabalarımıza ışık tutan bilim yazarı Dan Falk, “Eğer artık saniyeler kullanılmazsa atomik saatlerin gösterdiği saat ile Güneş Sistemi’nde olup bitenin ilgisi kalmaz,” diyor.

“Mükemmel bir çözüm değil, ancak Aristoteles ve Heraklitos bundan 2500 yıl önce zaman hakkında tartışıyorlardı; biz de hâlâ tartışmaya devam ediyoruz.”

ABD Deniz Gözlemevi’nden Geoff Chester, atomik saniye ile astronomik saniyenin tam denk gelişinin en son 19. yüzyılda gerçekleştiğini belirtiyor.

Artık saniyeler olmasaydı, atomik saatlerin kaydettiği resmi saat ile Dünya’nın dönüşüyle hesaplanan bir gün arasındaki zaman farkı birikir ve 2100 yılına gelindiğinde atomik ve astronomik saatler arasında 2-3 dakikalık bir fark oluşurdu. 2700 yılında ise sabah uyuyacak fazladan bir yarım saatimiz olurdu.

Artık saniyelere her yıl ihtiyaç duyulmuyor; çünkü Dünya bazen daha düzenli dönüyor. Uygulama 1972’de başladığından beri saatlere toplamda 26 artık saniye eklendi. 1972’de ise kayıp zamanı telafi etmek için 10 artık saniye eklenmiş.

O zamanlar, 80’ler boyunca saniyeler her yıl eklenmiş. Fakat o zamandan beri artık saniyenin eklenme ihtiyacı duyulmadığı yıllar geçmiş. Bu yıldan önce en son 1998’de artık saniye ekleme ihtiyacı oluşmuş.

Geçtiğimiz yıl 1 Temmuz’da Tokyo’da artık saniyenin eklendiği anı fotoğraflamak için bekleyen kalabalık.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar