1958-59 Futbol Sezonunda Kim Şampiyon Olacak? Doğan Türk Birliği mi, Çetinkaya mı, Gençlik Gücü mü? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Poli

1958-59 Futbol Sezonunda Kim Şampiyon Olacak? Doğan Türk Birliği mi, Çetinkaya mı, Gençlik Gücü mü?

1958-59 Futbol Sezonunda çok ilginç bir durum yaşanmıştı. 29 Mart 1959 Pazar günü Limasol’da yapılacak olan Doğan Türk Birliği – Gençlik Gücü, Larnaka’da yapılacak olan Demirspor –Çetinkaya maçlarının sonucunda Doğan, Çetinkaya ve Gençlik Gücü takımlarının hem şampiyon, hem ikinci ve hem de üçüncü olma durumları vardı.

Bu takımlarımızın ne şekilde şampiyon, ne şekilde ikinci ve ne şekilde üçüncü olabileceklerini Bozkurt Gazetesi Spor Müdürü rahmetli Tekin Yüksel abimiz 29.3.1959 tarihli gazetede yayınlanan aşağıdaki yazısında şöyle analiz etmişti:


Doğan Nasıl Şampiyon Olabilir?

“Doğan Türk Birüği, son duruma göre şampiyonluğa en yakın namzettir. Çetinkaya Demirspor maçını kazansa bile Doğan, Gençlik Gücü’nü en az 1-0 mağlup ederse şampiyon olacaktır. Meğer ki Çetinkaya, Demirsporu en az 16-0 mağlup etsin, ki bu da çok zor ve hemen hemen imkânsız gibidir. Doğan T.B. bugün Gençlik Gücü ile berabere kalırsa ve Çetinkaya Demirsporu mağ­lup ederse o zaman şampiyonluğu Çetinkayaya devredecek ve kendisi de ikinci olacaktır. D.T.B. bugün Gençlik Gü­cüne en az 1-0 mağlup olursa ve Çetinkaya Demirspor maçı­nı kazanırsa Doğan T.B. üçüncü, Çetinkaya kaybederse ikinci olacaktır. Doğan Gençlik Gücüne yenilir, Çetinkaya Demirsporla berabere kalırsa Doğan yine üçüncü olacaktır. Doğan T.B. Gençlik Gücü­ ne yenilirse, Çetinkaya de Demirspoıa mağlup olursa, Do­ğan gol avarajı ile lig İkincisi olacaktır.

 

Çetinkaya Nasıl Şampiyon Olabilir?

Çetinkayanın şampiyon olabilmesi, Doğan T.B. ne nazaran dalıa güç bulunmaktadır. Çünkü, hem Demirsporu mağlup etmesi ve hem de Gençlik Gücünün Doğanı yenmesi veya berabere kalması icab ekmektedir. Çetinkaya  Demirspor’u ve Doğan TB. de Gençlik Gü­ cünü mağlup ederse, o zaman Çetinkaya gol avarajıyle şampiyonluğu Doğan T.B.’ne bırakacak, kendisi de lig İkincisi olacaktır. Çetinkaya Demirspor’u ve Gençlik Gücü de Doğan T.B.’ ni mağlup ederse Şampiyon Çetinkaya, ikinci Gençlik Gü­cü ve üçüncü de Doğan T.B. olacaktır. Çetin kaya Demirspor’u mağlup ederse ve Doğan T.B. Gençlik Gücü ile berabere kalırsa, Çetinkaya yine şampiyon olabilecektir. Çetinkaya-Demirsporla berabere kalırsa ve Doğan T.B. Gençlik Gücüne mağlup olursa şampiyon yine Çetinkaya olacaktır.

Peki 29 Mart 1959 Pazar günü Limasol ve Larnaka’da oyanan bu çok iddiali maçlarda acaba sonuç ne olmuştu? İşte 30 Mart 1959 Pazartesi günü Bozkurt gazetesinde yayınlanan heyecan dolu maçların sonuçları..

Limasol’da G. Gücünü 7—2  Yenen  Doğan Türk Birliği Şampiyon Oludu.  

Larnaka’da Demirspor’a 11 Gol Atan Çetinkaya ise Şampiyonluğu Kaybetti.

O günün anlatımıyla gazetede yer alan maç haberileri şöyledir.Önce Doğan-G.G maçını okuyalım.

(Hususî Surette Limasol’a Giden Arkadaşımız TEKİN YÜKSEL’den)

Limasol dün, tarihi bir gün yaşadı. Sabahın erken saatlerinde ekseriyeti Lefkoşa’dan olmak üzere adanın her tarafından gelen binlerce futbolsever, Limasolun Türk semtindeki sokakları adeta doldurmuş bulunuyordu. Herkeste bir heyecanın mevcut olduğu ve öğleden sonra yapılacak olan Doğan T.B’. – Gençlik Gücü karşılaşmasının önemi, halkın her tarafda maç hakkında fikir yürütmelerinden belli oluyordu. Maçın başlamasından daha 45 dakka evvel, saat 2.30 da karşılaşmanın yapılacağı sahaya geldiğimiz zaman, dört  tarafın mahşeri bir kalabalık tarafından doldurulmuş olduğunu gördük. Doğan T.B.’nin kıymetli Başkanı Ziya Rızkı’nın delâletiyle temin edilen sandalyelere yerleştikten sonra, maç vaktinin gelmesini beklemeye koyulduk. Bu arada etrafa bir göz attığımız zaman, ellerinde “kaynana cırcırları”  ile takımlarım teşvik etmeye sabırsızlanan, kadınlı erkekli Doğan taraflarlarının büyük bir yekûn tuttu­ğunu gördük.

Nihayet saat  öğleden sonra 3.05’de ilk olarak, önde kaptanları kaleci Şefik olduğu halde Gençlik Güçlüler alkışlar arasında sahaya çıktılar. Yeşil Beyazlılar halkı selâmladıktan sonra, fotoğraf­çılara poz verdiler ve daha Doğan T.B. futbolcuları taraftarlarının müthiş tezahüratları arasında sahaya çıktılar.Onlar da, halkı selâmladıktan sonra resim çektirdiler ve antremana koyuldular.

 

Doğanın acar futbolcusu Sevim Ebeoğlu

Nihayet  saat 3.12 de hakemler sahaya geldiler. Para atışı­nı Gençik Gücü kazandı ve maça saat 3.15 de Doğan T.B. nin vuruşuyla başlandı. Takımlar sahada şu kadroları ile yer almışlardı:

DOĞAN T.B. – Tuncer, Ruso, Alpay, Aksel, Kara Mehmed Erol, Hasan, Önder, Üner, Sevim, Erdoğan.

GENÇLİK GÜCÜ: Şefik, Ha­san, Mesut, Küçük Hasan, Leylâ, Kemal, Sonal Mithat, Fikret, Sermet, Hüseyin (Bulli).

Birinci Devre:

Gençlik Güçlülerin gittikçe açıldıkları ve baskıdan kurtulmaya çalıştıkları görülüyordu. 15. dakikada topa hakim olan Sonal, Alpay’ın sıkı markajından kurtularak sağa kaymış ve topu çok güzel olarak Do­ğan kalesine doğru göndermişti. Sol açık Hüseyin ise sıkışık pozisyonda olmasına rağmen bu topu  sıkı bir şutla kaleci Tuncer’in müdahalesine rağmen Doğan ağlarına göndermekte gecikmemiş ve durumu 1-0 yapmıştı.

Beklenmedik bir zamanda mağlûp duruma geçen Doğanlılar golden sonra seri akınlara başlamışlarsa da, akınları Gençlik Gücü müdafaasının gü­zel oyunu karşısında neticesiz kalmaktan ileri gidemiyordu. Zaman zaman yapılan yeşil beyaz akınları tehlikeli olmakta devam etti. 35. dakkada Mithat’ın sağ açık mevkisinde kale içerisine ortaladığı topu, Fikret kafa İle Doğan kalesine gönderdi. Top, kaleci Tuncer’­ in elleri arasından ağları buldu. Vaziyet 2-0 olduktan sonra, Doğanlılar daha hırslı oynamağa başladılar ve 40. dakkada Sevim’in uzun bir pasını yakalayan Üner’in köşeyi bulan şutuyle, ilk gollerini kazanmakta gecikmediler. Birinci Devre 2-1 Gençlik Gücü’nün leyhine sona erdi.

Maçın İkinci Devresi

Doğanlılar ikinci devreye çok seri başladılar ve daha ilk dakikadan itibaren oyunda bariz bir üstünlük kurmağa muvaffak oldular. 10 dakikadan itibaren devamlı surette Gençlik Gücü kalesi önlerinde oynanan top, yeşil-beyaz müdafilerini iyice yorulttu. Doğanlılar, devamlı baskılarının mükâfatlarını 13. dakikada aldılar. Erdoğan’ın soldan  vurduğu top Gençlik Gücü kalesi önlerine düştü. Hakem de topun kale içerisinde olduğuna hükmetti ve gol verdi. Bu surette beraberliğe ulaşan Doğan taraftarlarının tezahüratları görülmeğe değerdi.

 

 

Yanımızda bulunan bir taraftar, tertemiz kahverengi elbiseleriyle saha içerisinde takla atarak, toz toprak içerisinda kalmıştı.  Beraberliği temin eden Do­ğan futbolcuları, süratli, teknik ve paslı bir oyun tutturarak muhakkak galibiyete ulaşmaya­ çalışırlarken, Gençlik Güçlülerde de bir gevşeme gö­ze çarpıyordu.

Sarı-lacivertliıer galibiyet gollerini kazanmakda gecikmediler. İkinci yarının 22. dakikasında Erdoğan, yalnız bırakıldı ve müsait pozisyonda yakaladığı fırsatı golle neticelendirmesini bildi. Sıkı şutu, Şefiğin elleri arasından ağları buıdu ve vaziyet 3-2 oldu.

Bu sırada,  tarftarlar galibiyeti temin sevinçlerinden sahaya koşarak oyuncuları öpmeğe çalışıyor Doğanlı futbolcular da bunları, adeta kavga edercesine sahadan uzaklaştırmağa çalışıyorlardı. Her golden sonra Doğan Türk Birliği taraftarları sahaya giriyor ve oyuncularını öpmeğe, teşebbüs ediyorlardı. Bazılarının ellerinde değnek olduğu da fotoğraflarda görüldüğü gibi gözden kaçmamıştır. Bunlara artık bir son vermeli ve heyecanımıza hakim olmaya çalışmalıyız.

Doğan baskısı devam ederken hakem 30. dakka Gençlik Gücü aleyhine bir penaltı verdi ve Sevim penaltıyı gole çevirerek durumu 4-2 yaptı. Oyunda tamamen bir üstünlük kuran Doğanlılar, maneviyatları bozulan Gençlik Gücünü adeta sahadan silercesine oynamağa devam ettiler ve 38. dakikada Erdoğan’ın 41. dakikada ise  Üner’in ayağından iki gol  daha kazanarak 6-2 galip duruma yükseldiler.

Maç bitmek üzere iken 44. dakikada Sevim, takımına 7. golü de kazandırdı ve bu suretle, 1958-59 lig şampiyonunu tayin eden bu mühim karşılaşma 7-2 gibi açık farkla Doğan Türk Birliği’nin leyhine sona erdi.

 

 

Şimdi ise sıra diğer şampiyon adayı Çetinkaya’nın maçına geldi. Demirspor-Çetinkaya maçını  o günün anlatımıyla okuyalım. Bakalım neler olmuş maçta?

LÂRNAKADA GOL REKORU: Çetinkaya 11 – Demirspor 0

( Hususî surette Lârnakaya giden arkadaşınız Faruk Veli’- den)

Birinci Devre:

Dün (29.3.1959) Lârnaka’da oynanan Demirspor – Çetinkaya ma­çı, Lârnaka takımının malûm form düşüklüğü ve Doğan – Gençlik Gücü maçına daha çok önem atfedilmesi yüzünden evvelki maçlara nisbeten fazla rağbet görmedi. Oyunun, gazetelerde ilân edilen normal vakitten yarım saat sonraya alınması seyirciler arasında büyük bir memnuniyetsizlik yarattı. Oyun, saat 15.30 da başladığı zaman her iki tarafın da ortaya sert bir maç koymak azminde oldukları görülüyordu. (Doğan-GG maçı ise aynı gün Limasolda 15.15’de başlamıştı).Nitekim Demirspor’lu Vehat ile Çetinkayalı Büyük Ayhan başlarından yaralanarak sargılı kafalarla oynamışlardır. Maçın birinci devresi Çetinkaya’nın üstün baskısı altında ve Demirsporun münferit akınlarıyle 2— 0 Çetinkaya’nııı lehine kapandı. (Limasol’da ise birinci devre Doğan yenilmekteydi.GG 2- Doğan 1’di)

İkinci Devre:

Çetinkaya ikinci devreye baş­lar başlamaz 7 dakika içinde 3 gol daha kazandı. Şampiyonun gol averajı ile tayin edileceği hatırda olduğundan Çetinkaya forvetleri mütemadiyen akın üstüne akın tazeliyorlardı. Çalışmalarının neticelerini gördüler ve 6 gol daha kaydederek maçı 11 — 0 gibi çok açık bir farkla ve bir gol rekoruyle galip bitirdiler.

Ayrıca, maç esnasında, en aşağı 5 mühim gollük fırsatı ya şansızlık, ya da beceriksizlik yüzünden heba ettiler. Oyunun son dakikalarında Erdoğan mükemmel bir sayı yaptı. Top, netin (ağın) hemen arkasında duran çocuklara çarparak derhal geri geldi. Hakem, topun direğe mi yoksa çocuklara mı vurduğunu farkedemediğinden yan hakeme müracaat etti.. O da kati birşey beyan etmediğinden, hakem her iki tarafın oyuncularından fikir sordu. Demirsporlular topun direğe vurduğunu, Çetinkayalılar gol olduğunu iddia ettiler. Hakem Lârnaka takı­mı lehine karar verdi ve bu suretle Çetinkaya muhakkak bir golden mahrum edildi.

Oyunun ceryanı müddetince Çetinkaya kalecisi Şevki’ye pek iş düşmedi. Bek hattı arzulanan oyunu pek gösteremedi. Ali, müdafaanın belkemiği idi. Karşı tarafın bütün akınları onun ayağında sonüyordu.

Büyük Aynan hem santrnal mevkiinden alındığı ve hem de başından yaralandığı için kendini gösteremedi. Erol, Erdoğan ve Küçük Ayhan da iyi çalıştılar, başarı gösterdiler.

Demirsporlu senterfor Vehat, oyun başlangıçlarında iyi bir oyun tutturmuşsa da biraz sonra başından yaralanması âdeta oyun dışı kalmasına sebep olmuştu. Demirspor lehine kaydedilecek tek nokta, 11 gol yedikleri halde oyuna hezimete uğramış bir takım hissini vermeden devam etmeleri ve şerefli bir mağlûbiyeti kabul etmiş olmalarıydı.

Dünkü maçta kadrolar şöyle idi:

ÇETİNKAYA : Şevki, Alicik, Ahmed, B. Ayhan, Ali, Mustafa, Özer, Erdoğan, Erol, Defteralı, K. Ayhan.

DEMİRSPOR : Derviş, Kari, Mustafa, Celâl, Hasan, Hüsnü, Ahmed, Hasan, Mistik, Vehat, Göksel.

GOLLERİ kaydedenler : (Sıra ile) Erol, K. Ayhan, Erol, Erol, Erol, Erol, Özer, Erol, Defteralı, Erdoğan, Erol.

Sonuç:

1958-59 Futbol Sezonu Birinci Küme (lig) yer alan 8 takımın lig sonuda sıralaması şöyledi. 1.Doğan Türk Birliği, 2.Çetinkaya, 3.Gençlik gücü, 4.Yeni Cami, 5.Türk Ocağı,  6.Demirspor,  7.Türk Gücü,  8.Yeşilada

Bu duruma göre Doğan Türk Birliği 22 puan ve averajla şampiyon, Çetinkaya 22 puanla ikinci, G.G ise  üçüncü olmuştu. O günün koşullarında önemli maçları İngiliz hakemler yönetirdi. Nitekim bu maçları da onlar yönetmiş. Doğan Türk Birliğinin Başkanı Ziya Rızkı bey, Çetinkaya’nın Kemal Şemi bey, Larnaka Demirspor’un ise Kemal Şemi beyin kardeşi Şahap Şemi beydi.

1959 ‘da oyanan bu iddiali maçların üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala daha maçların dedikodusu yapılmakta gerek Limasol’daki maç için gerekse Larnaka’daki maç için fıkra gibi komik olaylar anlatılmaktadır. Bu maçlarda şike var mıydı, yok muydu bilemem..Biz o zamanlar çocuktuk..Hayatta olan eski futbolculara sormak lazım.

 

Serdar Saydam

 

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar