Başkanlar bölündü! İŞTE YENİ YÖNETİM... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
KıbrısManşet

Başkanlar bölündü! İŞTE YENİ YÖNETİM…

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanlığı’na yeniden Ahmet Benli seçilirken, DP ve UBP’li belediye başkanlarının hiçbiri yönetime giremedi

KRİZDEN ÇIKAN YÖNETİM: Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Benli, yeniden aynı göreve getirildi. Buna karşın, ilk kez UBP- DP ve bu partilere yakın bağımsız belediye başkanları yönetimde yer almadı. 12 CTP’li, 1 TDP’li ve 1 bağımsız adayın desteği ile çoğunluğu sağlayan CTP, yönetimi de.  Ülke genelinde 1 TDP, 1 DP, 8 bağımsız, 6 UBP ve 12 CTP’li belediye başkanı bulunuyor

UBP- DP ÖFKELİ: Uzlaşının olmaması nedeniyle UBP ve DP’den hiçbir isim yönetimde yer almadı. Ciddi bir bölünme yaşanırken, Havadis’e konuşan ve Arter’i destekleyen başkanlar, CTP kanadına ciddi suçlamalar getirdi, uzlaşıdan kaçan tarafın Benli ve ekibi olduğunu söyledi

ARTER OLMADI:  UBP,  DP ve bazı bağımsız belediye başkanları Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in belediyeler birliği başkanı olmasını istedi. CTP- TDP ve 1 bağımsız destekli grup ise başkanlığı istedi ve yönetimde eşitlik talep etti. Uzlaşı sağlanamayınca, taraflar 9’ar aday çıkardı

BENLİ’NİN EKİBİ KAZANDI:  Benli’nin başını çektiği grup yönetimi kazandı. Oylar 14- 14 görülse de başta UBP- DP- Bağımsızlar ittifakı bölündü.  Benli’nin listesine 17 oy çıkarken, Arter’in listesi ise 11 oyda kaldı

UZLAŞI SAĞLAYAMADIK: Belediyeler Birliği başkanlığına yeniden seçilen Ahmet Benli,  İsmail Arter’in başkan olması önerisinin geldiğini ancak, sayısal çoğunluğa bakıldığında, bu konuda konsensüs sağlanamadığını söyledi. Benli, “Teamüllere göre değil, tüzüğe göre hareket ettik” dedi

İŞTE YENİ YÖNETİM: UBP ve DP’li belediye başkanlarının içinde yer almadığı yeni belediyeler birliği yönetimi şu isimlerden oluştu:

  • Başkan Ahmet Yalçın Benli (Gönyeli)
  • Asbaşkan Mehmet Harmancı (Lefkoşa)
  • Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik)
  • Cemal Erdoğan (Esentepe)
  • Osman Işısal (Değirmenlik)
  • Yüksel Çelebi (Dikmen)
  • Ali Öncü (İnönü)
  • Hasan Öztaş (Geçitkale)
  • Aziz Kaya (Lefke)

Benli: Hedef Avrupa yerel şartı

 

Tartışmalı genel kurulun ardından başkanlığa yeniden seçilen Ahmet Benli, belediyelerin bütünlüğünü bozmadan, 28 belediye ile ortak çalışarak, yerel yönetimlere hizmet edeceğini söyledi. Benli, “Uzlaşı olsa, daha güzel olurdu. Uzlaşamadık. Yine birlikte çalışacağız. Hedef Avrupa Yerel Şartı’nın Kıbrıs Türk müktesebatına çevrilmesi” dedi


 

Duygu ALAN

Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği, 61. Genel Yönetim Kurulu’nda belediye başkanları arasında uzlaşı sağlanamadı. UBP ve DP’li belediye başkanları yönetim dışında kalırken yeni yönetimin tamamı CTP ve TDP’li belediye başkanlarından oluştu.

UBP, DP ve bazı bağımsız belediye başkanları Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’in belediyeler birliği başkanı olmasını istedi.

CTP- TDP ve 1 bağımsız destekli grup ise başkanlığı istedi ve yönetimde eşitlik talep etti. Uzlaşı sağlanamayınca, tüzüğe göre hareket edilerek seçime gidildi, taraflar 9’ar aday çıkardı.

Divan Başkanlığına Lefkoşa Türk Belediye Başkanı Mehmet Harmancı, sekreterliğe ise Geçitkale Belediye Başkanı Hasan Öztaş ile Akdoğan Belediye Başkanı Ahmet Latif getirildi.

Başkanlık Divanı’nın oluşturulmasının ardından Birlik Başkanı Ahmet Y. Benli’nin konuşmasına geçildi. Konuşmanın ardından Temmuz 2014 – Eylül 2016 Dönemi Faaliyet Raporu’nu okudu.

Faaliyet Raporu’nun okunmasının ardından Birlik Yürütme Kurulu seçimi yapıldı.

UBP ve DP yönetimde yok

Konsensüs sağlanamaması nedeni ile UBP ve DP’den hiçbir isim yönetimde yer almadı. Yapılan seçim neticesinde Ahmet Benli’nin başını çektiği grup yönetimi kazandı.

Oylar 14- 14 görülse de başta UBP- DP- Bağımsızlar ittifakı bölündü.  Benli’nin listesine 17 oy çıkarken, Arter’in listesi ise 11 oyda kaldı.

 

İşte yeni yönetim

UBP ve DP’li belediye başkanlarının içinde yer almadığı yeni belediyeler birliği yönetimi şu isimlerden oluştu: Başkan Ahmet Yalçın Benli (Gönyeli), Asbaşkan Mehmet Harmancı (Lefkoşa), Cemil Sarıçizmeli (Mehmetçik), Cemal Erdoğan (Esentepe), Osman Işısal (Değirmenlik), Yüksel Çelebi (Dikmen), Ali Öncü (İnönü), Hasan Öztaş (Geçitkale), Aziz Kaya (Lefke)


Sennaroğlu: Birlikteliğin olmadığı yerde mutluluk da olmaz

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyeleri seçiminde ortaya çıkan tablonun pek hoş olmadığını söyleyerek, “Belediyeler Birliği, tek bir siyasi partinin birliği gibi oldu” dedi.

Ahmet Sennaroğlu, “Demokratik bir seçim oldu. Herkes aday olabiliyordu. Konsensüs sağlanamadı, seçime gidildi. Bu iş sanki gruplaşma gibi oldu ve bağımsız belediye başkanı olarak beni üzdü. Birliktelik olmadığında mutluluk olmayacağı düşüncesindeyim. Dolayısıyla ortaya çıkan tabloya göre mutluluk olmaz” diye konuştu.

 


Sadıkoğlu: Netice matematiksel olarak önceden belliydi

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, konsensüs sağlanamadığı için seçime gidildiğini ve yapılan seçim neticesinde yeni yönetimin belirlendiğini belirterek, Belediyeler Birliği’nin yeni yönetiminin tüm belediyeler için hayırlı olmasını dilediğini söyledi.

Sadıkoğlu, “Bugüne kadar çoğunlukla yönetim için bir konsensüs sağlanırdı. Oturulur, başka şu olsun, yönetim kurulu üyeleri şu olsun denilirdi. Bugün de Sayın Ahmet Benli, kendisi başkan, kendi siyasi partisine mensup adayların da çoğunlukta olduğu bir yönetim önerisi ile geldi, biz seçim yapılmasını öngördük. Beş ilçenin belediye başkanları olsun aday olmak isteyen varsa onlar da olsun dedik. Bir seçim yapıldı. Netice matematiksel olarak önceden belliydi. Sonuçta sıkıntı yok. Tebrik ederim” diye konuştu.

Bugüne kadar birlik ile tüm belediyeler arasında bir uyum olduğunu söyleyen Sadıkoğlu, bundan sonraki süreçte de aynı uyum çerisinde çalışılmasını temenni ettiğini belirtti.

Sadıkoğlu, “Umarım daha aktif bir süreç olur. Belediyeler Birliği, belediyeleri desteklemek için vardır. Sayın Benli,  4.5 milyon TL gibi bir bütçe açıkladı, tabiî ki bu güven veriyor ama 2 yıldır bekliyoruz halen birlik binası yapılmadı, Son 2 yıldır çöp ve ilaçlar dışında ciddi bir alım yapılmadı” dedi.

 


Özçınar: Yönetimde temsiliyet oranları önemli

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, yasa gereği, Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyelerinin seçim ile belirlenmesi gerektiğini ancak yıllardır, yürütme kurulu üyelerinin konsensüs sağlanarak belirlendiğini söyledi.

10 yıldan sonra dün yasaya uygun olarak seçime gidildiğini ve partilere gruplara temsiliyet özelliği kullanılmadığını kaydeden Özçınar, “Ancak, yönetimde temsiliyet oranları önemli, birilerinin dışarıda bırakılmasının rahatsız edici bir durum. Yasa yaparken böyle de bir netice olur kapsamında düşünülmesi gerekirdi. Burası siyasi bir oluşum merkezi değil, temsiliyet oranına göre temsiliyet verilmesi gerekir. Dolayısıyla başkanlık için ayrı, yönetim için ayrı bir seçime gidilmesi gerektiği tartışılabilir” diye konuştu.

Ayrıca dün gerçekleştirilen seçimde kimsenin yedek üye olmayı kabul etmediği söyleyen Özçınar, “Yönetim Kurulu’ndan bir kişi istifa ederse yerine yedeği yok” dedi.

 


Hulusioğlu: Siyasi bir hareket oluştu

Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyeleri seçiminde siyasi bir hareket oluştuğunu ancak neticede demokratik bir yarış olduğunu ve belediyelerin birbiri ile kavga etme lüksü olmadığını söyledi.

Hulusioğlu, “İki grubun bir yarışıydı ve siyasi bir hareket oluştu, neticede Sayın Ahmet Benli ve ekibinin göreve devam etmesi genel kurul tarafından öngörüldü. Bu saatten sonra denilecek bir söz yoktur. Bizim birbirimizle kavga edecek lüksümüz yok. Demokratik güzel bir yarış oldu. Tebrik ediyorum” diye konuştu.

 


Benli: Geleneğe göre değil tüzüğe göre hareket ettik

Belediyeler Birliği ve Gönyeli Belediyesi Başkanı Ahmet Benli, Mağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter’in başkan adayı olduğunu, konsensüs görüşmesinde istedikleri sonuca varamadıkları için Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu Üyelerinin bu kez gelenek gereği konsensüs ile değil tüzüğe göre seçim ile belirlendiğini kaydetti.

Benli, seçimde iki grup oluştuğunu ve grupların 9’ar aday gösterdiğini, yapılan seçimde oy çokluğu ile kendisinin önerdiği grubun tam liste kazandığını söyledi.

Yönetim Kurulu toplantısında ise oy birliği ile kendisinin başkanlığa, LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın da asbaşkanlığa getirildiğini belirtti.

“Uzlaşı olsa daha doğruydu” diyen Benli, “Biz, hasiyetle bütünlüğü korumaya devam edeceğiz. Yerel yönetim ve demokrasinin gelişimine katkı koymaya devam edeceğiz. En ciddi hedefimi ise Avrupa Yerel Şartı’nın Kıbrıs Türk müktesebatına çevrilmesidir. En büyük hedefim bu olacak. Kıbrıslı Türklerin vizyonu ile de örtüşen bir adım bu” diye konuştu.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar