Yüzleştiğimiz Bellek ve Yüzleşebildiğimiz Gelecek - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Poli

Yüzleştiğimiz Bellek ve Yüzleşebildiğimiz Gelecek

Deniz Düzgün

[testimonial name=”Mithat Sancar” title=”Geçmişle Hesaplaşmak” font=”helvetica” font_style=”normal” font_size=”14″ background=”#ffffff” color=”#959595″ border=”#0065ad” name_color=”#0065ad” title_color=”#959595″]“Her insanın ve her toplumun bir geçmişi vardır; bunun yanında bir de geçmişle bir ilişkisi. Bireyler ve toplumlar ya geçmişlerini hesaba katarak onunla ilişkilerini karşılıklı etkileşim içinde kendileri biçimlendirirler ya da geçmiş kendisi harekete geçer, takip eder, bugünü işgal etmeye çalışır. Geçmişi görmezden gelme tutumunda diretildikçe, geçmişin bugün üzerindeki etkisi artar; bir süre sonra bugün, korkulan ve kaçılan geçmişin bir ürünü haline gelir.”[/testimonial]


17 Nisan 2016 günü çok farklı duygular içinde koyulduk yola. İstikamet Leymosun Kültür Vakfı’nın yapmış olduğu projeye katkı koymak ve Limasol’a gitmek için yola çıktık. Limasol’da 1964 yılında şehit olan 14 kişinin, 1974 yılında ise şehit olan 27 kişinin sadece 4 tanesinin aileleri tarafından mezar taşı yapılmıştı. Dr. Ayten Berkalp önderliğinde ve almış olduğu vekâletle mezar taşı olmayan mezarlıklara da mezar taşı yapabilmek için 2 yıl üzerinde çalışılarak “Limasol Şehitliği Mezar Taşları Yenileme ve Düzenleme Projesi” tamamlandı ve 17 Nisan 2016 günü Arnavutluk Camii avlusunda tören yapıldı.

Bize anlatılan hikâyeler geçmişin ağır izlerini taşımaktadır. Yola çıktığımız zaman yolda hep aklımda ayni sorular döndü durdu. Araba yolculuğu boyunca herkeste farklı bir ruhsal durum söz konusu idi. Arada o dönemde yaşananlardan bahsediliyor, hastahanenin avlusunda topaklandıklarından bahsediliyordu, sonra derin bir sessizlik.

Yolumuz uzun olsa da dinlediğimiz kendi tarihimiz, hatırlanan bellek ve yüzleşmekten korkmaycağımız geçmişimizdi. Arabayı park etti ve yolculuk boyunca hissedilen duygular daha da nüksetmeye başladı. Bense yine o garip hisle kalabalığa doğru yürüdüm. Annem “o gün yine böyle kalabalıktık” dedi. Ne olduğunu anlamak için baktım, hastahanenin avlusunda toplanan Kıbrıslı Türkler birbirlerini kucaklıyor ve uzun süredir görüşemeyenler hasret gideriyordu.  Herkes kendi geçmişinin başında toplanmıştı aslında, herkes kendi hikâyesini hatırlar gibi bir boşluğa bakıyor ve ellerine havaya kaldırarak doğalar okuyordu.

limasol şehitlik (3)

Yüksek sesle ağıt okuyanlar ki hayat onlar için bir yerde durmuş olmalıydı. Sonrası hiçbir zaman eskisi gibi olmamıştı kim bilir. Daha sonra Arnavut Camii’de şehitler için mevlit okundu.

Güler yüzlü bir adam yanımıza yaklaştı ve bize kendini tanıttı. Limasol Belediye Başkanı Andreas Christou’da törende idi ve konuşma yaptı. Konuşmalar, şiirler hep barış mesajı ile son buldu. Herkes bir ağızdan geçmiş karanlık günlerin tekrar yaşanmamasını diledi. Zeytin ağacı etrafında toplanıldı ve şehitliğe bir zeytin ağacı dikildi.

Geçmişi konuştuğumuz ve geçmişle yüzleştiğimiz her an sağlam temellerle geleceği inşa edeceğiz. Vamık Volkan’nın Kıbrıs için söylediği sözler şöyledir “Önemli olan, hep birlikte kirletip kirletmemek değil ama hep birlikte temizleyebilmek. Ve belki de daha da önemlisi hep birlikte olduğumuzu tekrar hatırlayabilmek. Sadece çevre ile ilgili değil her konuda biz ruhu ve bilincine ihtiyacımız var”.

Bizim hep birlikte hatırlamaya ve geçmişle hesaplaşmaya ihtiyacımız vardır.Sadece geçmişle yüzleşmek değil, özür dileyebilmek sadece mağdur olmak değil suçlu olduğunu da bilebilmektir tüm mesele. Nazım’ın “Masallar Masalı” şiirinde de dediği gibi hiç bir şey sonsuz değil. Su bile/ Güneş bile.

limasol şehitlik (1)

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar