“Üretim için doğal gaz düşünülmeli” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
KıbrısManşetRöportaj

“Üretim için doğal gaz düşünülmeli”

adnan-sucukaadnan-sucuka

Ekstrametal Üst Yönetim Danışmanı Adnan Sucuka, KKTC’de ihtiyaç olan enerjinin en ekonomik ve kolay şekilde nasıl üretilebileceği ve bu kaynakların dezavantajlarının nasıl ortadan kaldırılabileceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Duygu ALAN

Ekstrametal Üst Yönetim Danışmanı Adnan Sucuka, Kıbrıs’ın lokasyon sorunu olduğunu, bu nedenle yakıtsal anlamda ürüne ulaşma sıkıntısı yaşadığını belirterek KKTC’de ihtiyaç duyulan enerjinin üretimi için güneş, öncelikle rüzgar gibi kullanılabilecek var olan tüm kaynakların kullanılması gerektiğini kaydetti.


Sucuka, bu kaynakların dezavantajlarının giderilebilmesi için de gaz yükünü kaldırabilecek termik kaynağın en temiz şekli olan doğal gazın da muhakkak Kıbrıs’ta düşünülmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (KTMMOB) Girne Acapulco Hotel’de düzenlediği Uluslararası Enerji Sempozyumu kapsamında KKTC’de bulunan Ekstrametal Üst Yönetim Danışmanı

Adnan Sucuka, KKTC’de ihtiyaç olan enerji üretiminin en ekonomik ve kolay şekilde nasıl sağlanabileceğini ve bu kaynakların dezavantajlarının nasıl ortadan kaldırılabileceği konusunda bilgi paylaşımında bulundu.

“Güneş ve rüzgar kullanılmalıdır”

Ekstrametal Üst Yönetim Danışmanı Adnan Sucuka, Kıbrıs’ta enerji sıkıntısı olduğunu ancak Kıbrıs’ın ada olması nedeni ile yakıtsal anlamda ürünlere ulaşmakta sorun yaşandığından yenilenebilir enerji üretimi konusunda mevcut kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekstrametal Üst Yönetim Danışmanı Adnan Sucuka, “Evet, yenilenebilir kaynaklar mutlaka olmalıdır. Rüzgar, güneş gibi kullanılabilecek tüm kaynaklar kullanılmalıdır. Ama onların dezavantajlarını giderebilecek, gaz yükünü kaldırabilecek termik kaynaklı ve onun en temiz şekli doğal gaz mutlaka Kıbrıs’ta düşünülmesi lazım. Bunların tümü değerlendirildiğinde Kıbrıs’ın ekonomisine çok büyük katkı sağlanacaktır” diye konuştu.

“Dünyayı 500 sene besleyebilecek kadar kaynak var”

Adnan Sucuka, yenilenebilir bir sistem gündeme geldiği zaman başka bir takım sistemlerin de gözden geçirildiğini kaydederek bunlardan bir tanesinin de doğal gaz olduğunu kaydetti.

Dünyada şuanda 500 yıl yetecek kadar doğal gaz olduğunu söyleyen Sucuka, “Hatta şuan en randımanlı veya en fazla elektrik üretilen fosil kaynağı kömürün tamamının doğal gaza çevrilmesi mümkün olsaydı önümüzdeki birkaç sene içerisinde karbondioksit solunumları yarıdan aşağı düşerdi. Karbondioksit denen bir sorunumuz muhtemelen kalmayacaktı” dedi.

Sucuka, “Doğal gazın bulunabilirliği ispatlanmış anlamda en az birkaç yüz yıllıklar ama bizim son 8-10 yıldır gündeme gelen meşhur kaya gazı.   Doğal gaz dediğimiz kaynaklarla beraber rahatlıkla dünyayı 500 sene besleyebilecek kadar kaynak var” diye konuştu.

“Mısır- İsrail -Kıbrıs üçgeninde araştırmalar sürüyor”

Sucuka, Mısır, İsrail ve Kıbrıs üçgeninde doğal gaz konusunda çalışmalar yapıldığını ancak gerçek anlamda ne kadar kaynak olduğunun sondajlarla ispatlanması gerektiğini söyledi.

Jeolojik açıdan bakıldığında Akdeniz havzasında gaz olmasının normal olduğunu söyleyen Sucuka, “Fakat ben anormal büyüklükte gaz yatakları beklemiyorum. Oluşum süreçlerine ve kayaçların yapısına baktığımızda çok fazla umutlu değilim ama tabiî ki bu araştırma neticesinde ortaya çıkacak” diye konuştu.

“Doğal gazın Kıbrıs’a getirilmesi önemli”

Adnan Sucuka, doğal gazın Kıbrıs’a getirilmesinin önemli olduğunu ancak bunun için ciddi kaynak ve teknoloji gerektirdiğini ve uluslar arası anlaşmalara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Doğal gazın güvenilir bir kaynak olmakla birlikte daha kolay, daha temiz ve daha verimli bir sistem olduğunu söyleyen Adnan Sucuka, bu sistemin seralara, merkezi ısıtmalara ve benzeri yerlere yönlendirilmesi ile şuanda düşünüldüğünden çok daha verimli sistemler kurulabileceğini söyledi.

Sucuka, “Ancak sorun doğal gazın varlığı, Kıbrıs’ın da bir ada olmasından dolayı doğal gazın buraya getirilmesi önemli. Boru hattı LNG terminalleri gibi yolları var elbette. Ama bunlar ciddi yatırım ve teknoloji gerektiriyor. Özellikle uluslararası, anlaşmalar gerektiriyor” diye konuştu.

Sucuka, şunları söyledi: “Bugün Türkiye üzerinden 3 tane doğal gaz hattı geçiyor.  Özellikle İsrail’den Türkiye’ye kadar uzanan bir doğal gaz hattı var. Öbür tarafında Katar gibi LNG ve doğal gaz zengini ülkeler var. Buna bir de Güneydoğu Akdeniz’i eklerseniz Kıbrıs için ciddi anlamda şanstır ama bunlar ne zaman gerçekleştirilir bunlar biraz ekonomik durumlara bağlıdır.”

“Ülkeler ortak fayda için ortak paydada buluşmalıdır”

Doğal gaz araştırmaları konusunda ülkeler arasında her zaman bir tartışma olduğunu söyleyen Adnan Sucuka, “Bu konular her zaman için ülkeler arasında problem yaratır. İşin ucunda para ekonomik büyüklük varsa tartışmalar hiçbir zaman ortadan kalkmaz, mutlaka ülkeler birbiri ile çakışırlar ama ortada ortak değerlendirilebilecek miktarda kaynak varsa ülkelerin de bu noktada bir araya gelmesinde elbette çok büyük bir fayda vardır” dedi.

Türkiye’nin, İsrail’in ve diğer ülkelerin bu konuda yapabileceği çok büyük katkılar olduğunu söyleyen Sucuka, “Tabiî ki Türkiye de kendi haklarını korumak zorunda ve koruyacak. Akdeniz havzasını tek başına başka ülkelere bırakmak istemiyor. Bunlar son derece normal. O yüzden kendi incelemelerini araştırmalarını kendisi yapıyor” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar