Tuvalet Eğitimi Zamanı! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Poli

Tuvalet Eğitimi Zamanı!

Damla Günsel
Damla Günsel

Bebeğiniz yürümeye başlamışsa eminim ki aklınıza tuvalet eğitimiyle ilgili sorular takılmaya başlamıştır. Geçtiğimiz hafta yayımlanan yazımda çocuğunuzun tuvalet eğitimine başlamak için gerekli fiziksel ve bilişsel olgunluğa 18 ve 24 aylar arası erişebildiklerinden bahsetmiş, çocuğunuzla tuvalet eğitimine başlamadan önce kontrol etmeniz gereken maddeleri kısaca özetlemiştim. “Çocuğunuz Tuvalet Eğitimi İçin Hazır Mı?” başlıklı yazıma şu linkten erişmeniz mümkün: http://resimler.havadiskibris.com/cocugunuz-tuvalet-egitimi-icin-hazir-mi/

“Tuvalet eğitiminin tahmin ettiğiniz kadar zor ve stresli bir süreç olmasına gerek yok!”


Öncelikle anne ve babalar olarak ihtiyacınız olan en önemli şey sabır ve biraz da olaylara eğlenceli bir gözle bakabilme becerisi. Ama öncelikle çocuğunuzla birlikte sizi başarıya götürecek bir yöntem belirlemelisiniz. Çocuğunuzun karakterine, anne ve baba olarak kendi karakterinize ve tabii ki yaşam koşullarınıza en uygun yöntemi seçmeniz süreci kolay bir şekilde atlatabilmeniz için önemli.

“1 hafta içinde başarmanız mümkün!”

Eğer belirttiğim değerlendirme kriterlerinin pek çoğunda çocuğunuz başarılıysa ve tuvalet eğitimi için kendinizi hazır hissediyorsanız, evet bir hafta içinde başarmanız mümkün olabilir.

Aşağıdaki yöntemleri sıraladığım şekliyle ya da size uygun olanları seçip, gerekirse kendinize göre uyarlayarak uygulamayı deneyebilirsiniz. Sorularınız olursa bana danışabilir, e-mail gönderebilirsiniz.

  • Size ilk önerim işe oturak seansları ile başlamanız. Sabah ve akşamüzeri çocuğunuzla birkaç dakika pratik yapmaktan bahsediyorum. Her sabah ve akşam takip ettiğiniz yemek yeme, su içme ve oyun oynama rutininize ek olarak bezi çıkararak ufaklığınızı 5-10 dakika oturağa oturtun. Seansın sonunda bezi tekrar takarak gününüze kaldığınız yerden devam edin. Üçüncü günün sonunda ise sabah akşam yaptığınız bu uygulamayı tüm güne yayın. Evden çıkmanız gerekiyorsa oturağı yanınızda götürün. Bu yüzden eğer çalışan bir ebeveynseniz tuvalet eğitimini çocuğunuzla tüm günü birlikte geçirebileceğiniz bir tatil dönemine ya da hafta sonuna denk getirmeye çalışın.

 

  • Çıplak dolaşma zamanı. Gün içinde çocuğunuzun evde bezsiz bir şekilde dolaşmasına izin verin. Ayağında çorap üzerinde t-shirt olabilir sadece. Bez ya da iç çamaşırı giymediği zaman kakasını ya da çişini koyabileceği bir yere de sahip olmayacağı için bir yere tuvaletini bırakması gerekecek. Oturak ya da tuvalet doğru adres olacaktır! Çocuğunuz tuvaletini yaptıktan sonra bıraktıklarına birlikte bakın (iğrenç diye düşünebilirsiniz ancak görsellik önemli), sifonu çekin ve suyun akışı ile onlara veda edip ellerinizi yıkayarak süreci tamamlayın.

 

  • Ödüllendirin; ama yaratıcı ve motive edici olun. Çıkartmalar, ele çizilen yıldızlar, tuvalet kapısına asılan eğlenceli çizelgeler, balonlar, şekerlemeler vs. çocuğunuzu motive edici tuvalet ödülleri olabilir. Çocuğunuzu neyin motive edeceğini sizden daha iyi kimse bilemez. İşi daha da büyütmek için birlikte tuvalet eğitimi sonunda kazanacağı “süper tuvalet ödülü” de belirleyebilirsiniz. Bu ödüle ne zaman sahip olacağını belirlemeniz de önemli; mesela bezsiz kuru kaldığı tüm bir günün sonunda olabilir. Ödül sürecini küçük adımlarla ve çocuğunuzun içinde bulunduğu aşamaya göre şekillendirmeye dikkat edin. Küçük ödüllerden büyük süper ödüle doğru adımları çocuğunuzla birlikte belirlemelisiniz ve ödüllendirme konusunda tutarlı olmaya dikkat etmelisiniz. Çocuğunuza başarıları ardından sunacağınız ödüller için para harcamanıza gerek yok ayrıca, yaratıcılığınızı kullanabilirsiniz!

Bu yöntemleri aşamalı bir şekilde ardı ardına uygulayabilirseniz eğer bir hafta sonunda tuvalet eğitiminin en önemli ilk adımını başarmanız mümkün. Ancak çocuğunuzun üzerine gitmemeye, onu bunaltmamaya özen göstermelisiniz. Sürece başlamadan önce çocuğunuzun hazır olduğundan emin olmalı, bezi böyle bir kararın ardından çıkarmalı ve geri adım atmamalısınız. Sizin ikileminiz çocuğunuzun kafasının karışmasına neden olabilir. Ancak sadece çocuğunuzda strese neden olan istisnai durumlar söz konusuysa sürece ara verebilirsiniz elbette. Ayrıca şu ayrıntılara da dikkat etmenizi öneririm:

  • Kazalar olabilir! Başarılı bir süreç kazaları da beraberinde getirecektir. Eğer çocuğunuz tuvaletini doğru adrese teslim edememişse bu durumu yumuşak bir şekilde karşılamalı, bu tür aksaklıkların yaşanabileceğini, bunun normal olduğunu mutlaka onunla paylaşmalı ve sürece kaldığınız yerden devam etmelisiniz.

 

  • Çocuğunuzun bakıcısı varsa bakıcısına, okula gidiyorsa öğretmenine evde aktif olarak tuvalet eğitimine başladığınızı ve süreci nasıl şekillendirip yürüttüğünüzü ayrıntılarıyla aktarmalısınız. Öğretmenler aynı anda pek çok çocukla ilgilenmek durumundalar. Bu nedenle eğer tuvalete gitme konusunda çocuğunuz hatırlatmaya ihtiyaç duyuyorsa bunu öğretmeni ile mutlaka paylaşmalısınız. Süreçte çıkartma, şeker gibi ödüller kullanıyorsanız ödüllerden aynı şekilde kullanılmak üzere okula da götürmelisiniz.

 

  • Eğer oturakla eğitimi yürütüyorsanız gittiğiniz yerlere oturağı da götürmekten çekinmemelisiniz. Minik kazaları göz önünde bulundurarak her ihtimale karşı yanınızda ıslak mendil ve yedek kıyafet taşımalısınız.

 

  • Tuvalet eğitimi sırasında süreci iyi planlamalı, sabırla tek seferde tek hedefe odaklanarak ilerlemeye dikkat etmelisiniz ki çocuğunuz bunalmasın. Gündüz verilen tuvalet eğitimi ile gece verilen tuvalet eğitimi birbirinden farklı iki süreçtir. Gündüz kuru kalmayı başarabilen bir çocuk artık gece bezsiz uyumaya hazırdır, acele etmeyin. Uyku öncesi çocuğunuza verdiğiniz sıvı gıdaları sınırlandırın. Böylece gece de kuru kalmasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için akşam yemelerinin saatini biraz daha geciktirebilir, böylece uykudan en az bir saat önce süt ya da meyve suyu gibi sıvı gıdaların tüketimini sonlandırabilirsiniz. Bu sayede ufaklığın gece kuru kalmasını da kolaylaştırabilirsiniz.

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar