Polis tartışması - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
KıbrısManşet

Polis tartışması

Beşli Konferans

Güvenlik ve garantilerle ilgili beşli Kıbrıs Konferansı’nın taraflarını temsilen çalışma grupları Cenevre’ye yakın Mont Pelerin bölgesinde bir araya geldi. İlk başlık iç- ve dış güvenlik

POLİS VURGUSU: Dört başlık altında konuları ele alacak komiteler, “iç ve dış güvenlik” konularını görüşerek ilk adımı attı. Rum ve Yunan tarafı, “iç güvenlik” noktasında askeri tartışmaların tamamen devre dışı kalması ve yetkinin oluşturulacak “merkezi polis gücüne” bağlanmasını istiyor

TÜRK TARAFI KARŞI: Türk tarafı ise, “iç güvenlik” konusunun garantiler başlığı altında kalmasında ısrarlı. Gerekçe ise, “olası bir iç isyanda polisin yetersiz kalabileceği noktaların olabileceği…” İç güvenlikte polis yanında, “garantörlerin de rolü” olasılık dahilinde

İYİ BAŞLADI: Güvenlik ve garantilerle ilgili beşli Kıbrıs Konferansı’nın taraflarını temsilen çalışma grupları dün araya geldi.  Komiteler, konuları ayırarak, adım adım görüşmelere başladı. Dün yoğun bir şekilde “iç ve dış güvenlik” konuları ele alındı. Yunanistan dahil, tüm ekiplerin yakınlaşma için yoğun çaba harcadığı öğrenildi

“MÜDAHALE HAKKI” TARTIŞMASI: Türkiye’nin olası bir anlaşma ile birlikte “adanın genelinin garantörü olması ve tek taraflı müdahale hakkının devam etmesi” Rum tarafı ve Yunanistan tarafından kesin bir dille reddediliyor. Talep, “garanti hakkının belirlenen süre sonunda sona ermesi”

 15 YIL SONRA: Mustafa Akıncı, “15 yıl sistemin devam etmesi ve 15 yıl sonunda değerlendirilmesini” isterken, Türkiye’nin tavrını da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “650 asker” vurgusu ile gündeme taşımıştı

 DÖRT BAŞLIKTA: Garantiler konusu genel anlamda, “Türkiye ve Yunanistan’ın adada bulunduracağı asker sayısı ve yöntemi” üzerinden tartışılsa da, dört farklı başlıkta ele alınıyor.

Dört başlık şöyle:

  • Anayasanın güvence altına alınması

  • İmzalanacak anlaşmanın orunsuz işlemesi için gözlemcilik

  • İç güvenlik

  • Dış güvenlik

 

Havadis- ÖZEL

Güvenlik ve garantilerle ilgili beşli Kıbrıs Konferansı’nın taraflarını temsilen çalışma grupları Cenevre yakınlarında bulunan Veve kasabası, Mont Pelerin bölgesinde bir araya geldi.


Mont Pelerin’da dün 12:30’da başlayan ilk toplantıları saat 15:00’te tamamlandı. Delegasyonlar arası görüşmeler ise devam ediyor.

Cenevre’de 9 Ocak’ta başlayan takvim, teknik heyetlerin bir araya gelmesi ile işlemeye devam ediyor. Dört başlıkta liderlerin sağladığı bazı ilerlemelerin ardından, 12 Ocak’ta başlayan “Kıbrıs Konferansı”, tarafların uzlaşısı üzerine 18 Ocak’tan itibaren devam edecek. Konferansın, en fazla üç gün sürmesi bekleniyor.

Konferansın teknik komite düzeyindeki çalışmalarının üç günde tamamlanması, ardından da Ocak ayı sonuna doğru, liderlerin ve garantör ülkelerin en üst düzeyde konferansa devam etmesi beklentisi yüksek.

 

İyi başladı

Mont Pelerin’de teknik komiteler, konuları ayırarak, adım adım görüşmelere başladı. Dört başlıkta devam edecek görüşmelerde dün yoğun bir şekilde “iç ve dış güvenlik” konuları ele alındı.

Masadaki hava “olumlu” olarak nitelendirilirken, Yunanistan dahil, tüm ekiplerin yakınlaşma için yoğun çaba harcadığı söylendi.

 

Liderler ay sonu

Mont Pelerin’deki teknik komitelerin çalışmalarını tamamlaması ile birlikte, süreçle ilgili yeni tarihlerin açıklanması gündemde.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu, “Hemen devam etsin” görüşünü öne sürerken, Astana Toplantıları ve BM’nin diğer gündemi nedeniyle, en geç ay sonu konferansın liderler düzeyinde yeniden toplanması bekleniyor.

 

Yunanistan geç geldi

Komitelere rahat bir çalışma ortamı sunmak maksadıyla toplantılar, liderlerin iki kez bir araya geldiği Veve kasabasına bağlı Mont Pelerin’e alındı.

Önceki akşam, heyetler akşam yemeğinde sosyal amaçlı bir araya gelirken, Yunanistan heyeti beklenen vakitten geç Mont Pelerin’e ulaştığı için masada yer almadı.

 

Eide başkanlık ediyor

KKTC heyeti, Özdil Nami başkanlığında Mont Pelerin’de yer aldı. Müzakereci Özdil Nami ile birlikte, Cumhurbaşkanlığı siyasi danışmanı Erhan Erçin de garanti müzakerelerinde önemli bir rol oynayacak.

Rum heyetine Mavroyannis, Türkiye heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar yardımcısı Ahmet Muhtar Gün başkanlık edecek.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker’in Kıbrıs’taki özel temsilcisi Peter Van Nuffel de, gözlemi olarak Mont Pelerin’de olacak.

 

“Tek taraflı müdahale hakkına” itiraz

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti içerisindeki garantörlük hakkı, Türkiye’ye ada genelinde garantörlük hakkı veriyor. Ayrıca, Türkiye’nin diğer garantörlerin tavırlarına bakmaksızın, olası durumda, tek tarafı müdahale hakkı da bulunuyor.

Kıbrıs Rum tarafı ise, “tek taraflı müdahale hakkına” kesinlikle karşı. Yunanistan’ın katı, “ne asker ne garanti” tavrına rağmen, Rum tarafı, 10 yıl içerisinde bir program dahilinde, “garantörlük sisteminin kaldırılmasını” istiyor.

Mustafa Akıncı, “15 yıl sistemin devam etmesi ve 15 yıl sonunda değerlendirilmesini” isterken, Türkiye’nin tavrını da Türkiye Cumhuriyeti Cumbhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoığan, “650 asker” vurgusu ile gündeme taşımıştı

 

Garantiler konusu dört başlıkta

Garantiler konusu genel anlamda, “Türkiye ve Yunanistan’ın adada bulunduracağı asker sayısı ve yöntemi” üzerinden tartışılsa da, dört farklı başlıkta ele alınıyor.

Dört başlık şöyle:

  • Anayasanın güvence altına alınması
  • İmzalanacak anlaşmanın orunsuz işlemesi için gözlemcilik
  • İç güvenlik
  • Dış güvenlik

 

“Özerk yönetim” formülü

Harita sunumu ile birlikte, yeni tartışmalar da gündeme taşındı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Açık ve kapalı Maraş’ı verelim, Dillirga bölgesine, bir bağlantı alalım” yaklaşımı, tartışmalara yeni boyut kazandırdı.

Güzelyurt’u ısrarla talep eden Kıbrıs Rum tarafı, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından sunulan harita ile ciddi bir şok yaşadı. Rumlar, Akıncı tarafından sunulan haritaya anında itiraz etti.

Mustafa Akıncı da, Rum tarafınca sunulan haritanın içeriğinin “hem güvenlik hem de ekonomik açıdan” doğru bulmayarak, benzer yöntemle itiraz etti.

Güzelyurt, Maraş, Karpaz ve Dillirga bölgeleri yoğun bir şekilde tartışılırken, “federal devlete bağlı özerk bölgeler yaratılması” alternatifi ile, sorunlu bölgelerin haritada yer alması gündemde. Ancak, Türk tarafı “özerk bölge” formülünü kesinlikle reddediyor.

Karpaz’ın “özerk bölge ya da federal park” yapılması önerisine rağmen, Türk tarafı Karpaz’ın Türk yönetiminde kalmasını istiyor.

 

İstenmeyen adam: Kocias…

Masadaki tavrı ile, ne Kıbrıslı Türklere, ne Kıbrıslı Rumlara yardımcı olmayan Yunanistan Dış İşleri Bakanı Nikos Kocias, Cenevre’deki tavrı nedeniyle, garantör diğer iki ülke ve BM’nin de tepkisini çekti.

Önce, “Ne asker ne garanti, aksi halde gelmeyiz” diyerek, konferansın başlamasını zora sokan Kocias, Cenevre’de de kimseye sormadan, konferansın erteleneceğini duyurmuştu.

“23 Ocak’ta yeniden geleceğiz” ifadesi ile, konferansa gölge düşüren Kocias, daha sonra tarafların 18 Ocak’ta uzlaşması üzerine geri adım atmak zorunda kalmıştı.

Yunanistan’ın konferansa hazırlıksız katılması ise, özellikle İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson tarafından tepki ile karşılanmıştı.

BM’nin yeni genel sekreteri Portekizli Antonio Guiterez’in de, bir sonraki liderler toplantısında Kocias ile aynı masaya oturmak istemediği Rum ve Yunan medyasına sızdı.

Bu arada, Yunanistan başbakanlık Basın Ofisi ise, Kocias ve ekibine sahip çıkarak, “Cenevre’de bizi temsil ettiler” açıklamasında bulunmuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar