Mağdur öğretmenlere yine bütçe yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Kıbrıs

Mağdur öğretmenlere yine bütçe yok

Mağdur öğretmenlere yine bütçe yok

“2011 SONRASI İŞE ALINANLAR İÇİN İYİLEŞTİRME YOK”: 2015 eğitim bütçesinde en dikkat çekici noktalardan biri 2011 yılından sonra işe alınan ve Göç Yasası kapsamında işe alınan öğretmenlerin maaş ve ücretleriyle ilgili bir değişikliğe gidilmeyecek oluşu olarak görülüyor. Bütçede öğretmenlere sadece %8 artış ön görülmesi Göç Yasası ile ilgili bir düzenlemeye gidilmeyeceği anlamını taşıyor
GÖKÇEBEL: DÜNYA İLE KIYASLANAMAZ BİLE: Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel eğitim bütçesinin diğer ülkelerde Gayri Safi Yurt içi Hasılanı’nın %4’üne denk geldiğini ifade ederken bu oranın bizim ülkemizde %1’i geçmediğini belirtti
YÜZDE 75’İ ÖZEL OKULLARA: Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil geçen yıl eğitime ayrılan bütçenin toplamın yüzde 13.9’una denk geldiğini bu yıl bu oranın düştüğünü kaydetti. Elcil, ayrılan eğitim bütçesinin yüzde 75’inin özel okullara ve üniversitelere gittiğini de kaydetti

Bertuğ TOPAL
Meclis Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nin 2015 Bütçesi’ni görüşmeye başlamasının ardından Eğitime verilen pay öğretmen sendikalarını mutlu etmedi.
2015 Eğitim Bütçesi’nde bir diğer önemli nokta ise öğretmenlere sadece %8 maaş artışı ön görmesi. Buna göre Göç Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından devlet okullarında işe başlayan öğretmenlere ekstra bir bütçe oluşturulmamış görülüyor.
Maliye Bakanı Mungan 2015 bütçesinin görüşülmeye başlandığı ilk gün, bütçeden en büyük payın yine “eğitime” ayrıldığını söylemişti. Mungan, 2015’te eğitime ayırdıkları kaynağın 524.4 milyon TL olup, bu rakamın toplam bütçe giderlerinin yüzde 12,81’ ine tekabül ettiğini belirtmişti.
Öğretmen sendikaları, bütçede eğitime ayrılan payın geçmiş dönemlere göre düşük olduğunun altını çizerek bu payı beğenmedi.
İşte bütçenin kalemleri
Eğitim Bakanlığı Bütçesindeki kalemler şöyle: Personel Giderleri: 370 milyon 723 bin TL, Sosyal Güvenlik Kurumu Devlet Primi Giderleri: 11 milyon 105 bin TL, Mal ve Hizmet Alımı Giderleri: 35 milyon 764 bin TL, Cari transferler: 59 milyon 192 bin TL, Sermaye Giderleri: 20 milyon 30 bin TL, Sermaye transferleri: 27 milyon 550 bin TL.
Bütçenin %75’i özel okullara ve üniversitelere
Öğretmen sendikaları 2015 Eğitim Bütçesi’nde yer alan kalemlerin %75’inin özel okullar ve üniversitelere ayrıldığını kaydederek devlet okulları için ayrılan payın %25’i geçmediğini ifade etti. Sendikalar yapılan bütçede devlet okullarına daha fazla bütçe ayrılması gerektiğini aksi taktirde önümüzdeki yıl da öğretmen eksiklerinin sıklıkla yaşanacağını dile getirdi.
“2011 sonrası işe alınanlar için iyileştirme yok”
2015 Eğitim Bütçesi’nde en dikkat çekici noktalardan bir diğeri ise 2011 yılından sonra işe alınan ve Göç Yasası kapsamında işe alınan öğretmenlerin maaş ve ücretleriyle ilgili bir değişikliğe gidilmeyecek oluşu olarak görülüyor. Bütçede öğretmenlere sadece %8 artış ön görülmesi Göç Yasası ile ilgili bir düzenlemeye gidilmeyeceği anlamını taşıyor.
Gökçebel: Dünya ile kıyaslanamaz bile
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Tahir Gökçebel 2015 yılı Eğitim Bütçesi ile ilgili Havadis’e yaptığı açıklamada eğitim bütçesinin diğer ülkelerde Gayri Safi Yurt içi Hasılanı’nın %4’üne denk geldiğini ifade ederken bu oranın bizim ülkemizde %1’i geçmediğini belirtti.
%85’i eğitime gitmiyor
Gökçebel, reel olarak eğitime ayrılan bir bütçe olmadığını söyleyerek bütçenin özel okullara, üniversitelere ve yardımlara gittiğini söyledi. Geçtiğimiz yıllarda eğitime yüzde 13-14 oranında pay ayrıldığını belirten Gökçebel, bu yıl daha düşük bir pay ayrıldığına değindi.
“Bütçe devlet okullarına kullanılmıyor”
Gökçebel konuşmasını şöyle sürdürdü: “Baktığınızda her yıl öğretmen yok kadro yok bunlarla cebelleşiyorlar. Temel ihtiyaçları gideremeyen bir bütçeyle eğitime pay ayrıldı diyemeyiz. Arge’ye, güvenliğe, geliştirmeye çocukların desteklenmesi gibi öğretmenlere hizmet içi konular gibi hiçbir şeyi tartışamıyoruz. Benim gördüğüm eğitime en yüksek bütçeyi ayırmaları tamamen bir safsatadır. Kamusal eğitim çok önemlidir. Eğitime kaynak ayrıldı deyip realitede açıkları bile giderecek bütçe yoktur.”


Elcil: Devlet okullarına %25 pay
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil ise geçen yıl eğitime ayrılan bütçenin toplamın yüzde 13.9’una denk geldiğini bu yıl bu oranın düştüğünü kaydetti. Ayrılan eğitim bütçesinin yüzde 75’inin özel okullara ve üniversitelere gittiğini de kaydeden Elcil, devlet okullarına yönelik yatırımlara sadece bütçenin %25’inin kullanıldığını söyledi.  
“Mağdur öğretmenler için bir şey yok”
Elcil, 2011 yılında Göç Yasası kapsamında kamuda öğretmenlik görevine başlayan öğretmenler için herhangi iyileştirme de koyulmadığını kaydetti. Elcil, bunun da hükümetin Göç Yasası kapsamındaki öğretmenlerin durumunun düşünülmediği anlamına geldiğini belirtti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar