Hoşça kal! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Köşe Yazarları

Hoşça kal!

Bedia Balses

An şimdi ellerimde, dehşetin cenini kımıldıyor

azot dönüyor gökten toprağa, topraktan göğe


nasıl sevdalanmışsam meğer sana ey kavga

tıpkı sevdalandığım gibi ölmeye..

(Küçük İskender)

 

 

Uzaklardan,düşsüzlüğü sürdüğün o karanlık ülkenin loş sokaklarından, soğuk mahallelerin sana benzemeyensuratlarından duyuldu sesin. Avludaki limon ağaçlarının gözlerini gömdüğüm topraklar eşelendi haberinle.  Sen şiir bilir miydin, sever miydin?

Sanmam! Eğer sevseydin,olsa olsa Attila İlhan’ın

“Ne zaman dönmeyi düşünsem yangın çıkıyor

Ya da erteletiyorum biletimi son anda”

 

diyen dizelerini severdin. Kocaman gülümsemenle, basit çözümler getirirdin en derin hesaplara. Bu gece haberin gelirken kontörlü anların uzaklığından emanet bir şiir yükledim ruhuna. Vedalaşmadığın hayatının teğet geçtiği sayfaları önümde şimdi. O sayfalar ki çocukluğuma gebe. O sayfalar ki Aralık’ların tanığı.Sanığı, yüzümün gizli yalnızlığı. Hüznümün en koyu karanlığı. Bu gece bilinç kör, nefret pusuda, sevda sağır, vefa tek başına… Ne çok eksik var şimdi, ne çok fazla. Yaşananlar kıvamlı, ilişkiler karbon kağıtlı, dudaklar jöleli,bakışlar hileli, dostluk eski bir saçak altında. Yoksulluk edebiyatını anımsatan eski bir hikaye var şimdi içimde. Açlık, çöplük romanlarını okuma duygusu. Akıl denen cini lambanın içinde boğma dürtüsü… Şimdi durduğun yer uzaklığın merkezi midir? O merkez en ucu mudur vuslatsızlığın? Hala zar atarmısın en derin özlemlerin öldürücülüğüne?

 

“mor kıvılcımlar geçiyor

dağınık yalnızlığımdan”

 

diyor yine A. İlhan. Senin kaç renk geçti kimliksizliğinin üstünden? Baksana bu gecene kadar da düz acılarım. İnsan işte ne yaparsın?. Edasız, kafiyesiz, renksiz,şekilsiz bir düzlükten bakakalır ansızın. Bak işte tüm makyajlarımı çıkartmak için acıttım yüzümü, beceremedim. Tuzla buz oldu yılların örtüsü, yeni bir elbise giydiremedim. Aynaların yüzüne kara çarşaf attım, kitaplardaki kahramanlarları çağıramadım. Ama sen, giderken emanet verdiğim o dizeyi unutma. Bir feslikan kes, bir ağı değneği kopar, biravuç gonnara al yanına. Hatta azgan dikeni, hatta sütleğen bulursan, biraz mersin, defne, götür…Bilirim hasretsin Beşparmaklar’a…  Bir nefes çek, biraz Menevi, biraz Larnaka, biraz Mormenekşe koksun.

 

Haberler okunuyor. Törenler, istifalar, ittifaklar, maaş alamayanlar, ne çok haber-siz insanlıktan. Bayrak ve millet, ülke ve milliyet hep birilerinin tekelinde ve birilerinin belirlediği kuralların gölgesinde hala. Evet düşünceler içeriğe göre değil sonuçlara göre yön buluyor baksana. Kitaplar bile sansasyonlar sonucu moda oluyor. Sanatçılar tek bir eseri okunmadan köşede-bucakta malzeme konusu olur…Yani diyesim her kafadan yükselen sesler devam ediyor…

 

Efil efil özlem kokan bir hava doldu odaya. Bir yalnız adam çömeldi karşı kaldırıma. Bir baykuş kondu tele. Bir Hazan vurdu yüzüme… Yine bir nihavend başladı radyodan.   Şimdi haberler okunuyor… Sözü boşa uzatıyorum. Biliyorum gidiyorsun… “Hoşcakal”ım sana emanet olsun..

 

 

 

HOŞCA KAL!

 

Hoşça kal, ölgün yanan ocak, ağzımdaki nane, soframdaki tuz,

Çayımdaki tarçın, rakımdaki buz

Hoşça kal çürük dişli gecelerin ağrı kesicileri

Hoşça kal, “Besmele” ile başlanıp “Amin” denmeden biten

Boğazıma takılan zeytin, ekmek ve aş(k)

Hoşça kal, yutkunup, yutkunup yutamadığım telaş

Köpüklü kahvem, kana kana içtiğim suyum

Hoşça kal dikenli sözlerim, huyum, huysuzluğum

deniz feneri, meltem, asmadaki üzüm, yere saçılan nar

Hoşça kal içimde derin yar(a)lar açan yar

Nergis satan çocuklara el eden rüzgar

Hoşça kal

Larnaka’daki martı, Limasol’daki zeytin Trodoslar’daki kiraz

Hoşça kal sonbahar güneşi, yennar üşümesi

Mesarya’dan daha kurak coğrafyamın

Makiden bodur cümlesi

Hoşça kal!

Seferi bir aşkın geçmiş zaman hikayesi

—————–

Ben, bütün sınavlardan

İkmale kalmış

Yaşamın tembel öğrencisi

Hazırlanamadığı dersleri,

Öğrenemediği sonuçları

BÜ-TÜN-LE-YE-ME-YEN

 

Ben, sınıfta tek ayak cezası verilecekken

İdam sehpası önüne itilen

Temiz kağıdı alamamış bir sicilin

Rüya püskürtücüsü

Sevda ürkütücüsü

Şiir üfürükçüsü

Suya yazdığı sözcüklerin

Kafa ütücüsü

 

Ben, yalan bir öğretinin

Belini bükecekken

Karnesinde/ kalbinde onca kırıkla

İkmale kalan

Kelimelerini alıp başına çalan

Uzak, tenha, soğuk ve fakir mahallelerin

Ayazda yaşayan çocuğu

 

Öğrendiklerini

Yazdığı aptal şiirlere yükleyen

Başarısız talebe

 

Ben, okula hep geç kalan

Oyunlarda yaralanan

Dizleri kanayınca

Düşleri ağrıyan

 

Şarkıların nakarında

Ufalanan bir çocuğun

Yüzü karalanmış resmi

İmzası eksik bir belgenin

Gayrı resmi işlemi

 

Ben, hep yanlış sınavlara hazırlanan

Teneffüslerde yemiş yerine oksijen arayan

Hayatın tembel, sümsük, başarısız öğrencisi

 

Nere dönsem duvar

Kimse çarpsam Çin Seddi…

B.B

 

 

ZAMANA KAZILI SATIRLAR

YASEMİN KOKUSU

Kokular ve insanlar , kokular ve şehirler, kokular ve ülkeler ne kadar da iç içeler… Bir yerdeki kokular değişirse aslında insanları değil midir değişen? Bir yerde kokular korkutursa, oralarda yaşam “korkulacak” bir hal almış demek değil midir? Bir koku gidince sokaklar, sokaklarında yürüyenler, şehirler de başkalaşmıştır artık. O insanlarla, o kokular, o şehirlerle o yollar, o ülke ve sokaklar değişirse artık her şey değişmiş ve yitirilmiştir. Bu da, bizi biz yapan her şeyin yitmesi de demek değil midir? Ben, kendi kokularıma sahip çıkmak istiyorum. Onu sakınmak, korumak istiyorum. Kendimi, çocuklarımı, ailemi, sokağımı, evimi, ağacımı, şarkımı, ülkemi kaybetmemek adına, yüz sürdüğüm, toprağımın, Larnaka’da anılarımızı saklayan tahta iskelenin, kokusunu bana teslim eden nenemin, avlumuzdaki yasemin kokularıyla büyüyen oğullarımın hatırına kokularımı korumak istiyorum…

 

Çocukluğuma beni geri döndüren, o masum, ellenmemiş yıllara dönmemi sağlayan en güzel kokudur YASEMİN KOKUSU… O kokuda neler yoktur ki? O koku, kimlerin aşklarını, kimlerin sevdalarını anlatmadı ki? O koku hangi acıya, hangi korkuya şahitlik etmedi ki? Arabalarımızın dikiz aynalarına asılan yaseminlerle nice yolculuklar yaptık. Nice yollar aştık. Nice kavuşmlar yaşattı bize… Çocukluğumda yaseminden taçlar takardım hep saçlarıma. Yaptığım topuzların etrafina dizdiğim o yaseminle “yasemin kokan bir çocukluğu” annemden teslim alarak büyüdüm ve geldim bugünüme… Yasemin kokan çocuklara gebe kaldım. Yasemin kokan çocuklar doğurdum, taşıdığım ve sahip olduğum en güzel genlerle… Nenemin itinayla ipliğe dizdiği yaseminleri boynuna astığı zaman dedemin yüzünün aldığı anlamını hiç unutmadım. Boynundaki yaseminleri okşarken uzaklara dalışını hiç aklımdan çıkarmadım. Yasemini koklamasında öyle büyük bir buluşma yaşardı ki dedem, aslında sadece bir çiçekle değil, geçmişi, kaybettikleri, kazandıkları, sahip oldukları, sevdikleri, dağı lie, taşı ile, toprağı, böceği ile buluştuğunu düşünürdüm hep…Bu adanın çiçeğinin, nice ateşli gecelere yoldaşlık eden, nice şiirlerden daha cok şiirleşebilen, nice şarkıdan daha çok şarkı barındıran yaseminin her Kıbrıslı için anlamı ayni değil midir?
O yasemin ki, çeyizimi düzen annemin, neneme “yaseminden suyu olsun’ diyerek tarif ettiği dantellerde yaşamaktadır hala… O yasemin ki, modanın örtülere direnerek sakız gibi yastık başlıklarımızda saçlarımızı okşamaktadır inatla. Tığlarla ince – ince, ilmek – ilmek, bir aşkı örer, bir sevdayı büyütür gibi işlenen, oyalı çemberlerinde, buruş – buruş, o dünya güzeli yüzlerde yaşayan yasemin… Yasemin demek, Kıbrıs demek, bitmeyen bir sevda demek. Yasemin demek “ada” demek, ovalardan kokusunun anlamını bilmek demek… Yasemin demek, bir geçmişe sahip çıkmak demektir…

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar