İş kadınlarımıza “ ODALARDA ” daha fazla temsiliyet verilmeli - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 26, 2024
Köşe Yazarları

İş kadınlarımıza “ ODALARDA ” daha fazla temsiliyet verilmeli

Necdet Ergün

Geçen cumartesi İŞ KADINLARI DERNEĞİ’nin etkinliğine 3.kez konuşmacı olarak katıldım. Derneğin,yıllar içerisindeki değişimini-gelişimini-üretkenliğini yakınen gözleme şansım oldu.İş kadınlarının dinamizminden,sorumluluğundan,ülkemizi sahiplenmesinden,üretkenliğinden,girişimcilik aşklarından,işbirliğine yatkınlıklarından çok etkilendim.

     Allah’ın onlara verdiği anaçlık ve doğurganlık sanırım kadınlara bu konularda ilave bir güç ve farkındalık veriyor.Bir ülkede değişim ve gelişim her zaman iş dünyasından gelir.O yüzden bu ülkede değişim ve gelişimi istiyorsak, evvela iş kadınlarını proaktif olarak iş dünyasına katmamız gerekir.Siyasette verdiğimiz pozitif ayrımcılığı iş hayatında da vermemiz gerekir.


   Yasa ile kurulmuş iş dünyası odalarımızla sivil-gönüllü iş dünyası derneklerimiz arasında dağlar kadar fark vardır.Sivil iş dünyası dernekleri,büyük ölçüde kapasiteleri gereği lobi-network niteliğinde işler çıkarabilir ama odaların kurumsal kapasiteleri ve sektörel temsiliyetleri gereği direkt olarak hükümetlerle birlikte başta mevzuatlar olmak üzere her bakımdan birlikte çalışma-baskı yapma şansları vardır.

    Yıllardır bir çok iş dünyasında bulundum ve hep şunu söyledim.Ülkede değişim-gelişim istiyorsak,önce iş dünyası örgütlerinin yönetim-seçim sistemi-kurumsal kurgu vs açısından kendini bugünün dünyasına uyarlaması lazım.Türkiye,çok iyi bir örnektir.TOBB değiştiği için Türkiye’de değişmiştir(Tabii ki Erdoğan faktörü çok büyük)..

    Açıkcası; çok net 2 önerim var.

  • Tüm İş dünyası odalarının yönetim ve meclislerinde kadın temsiliyetinin artırılması lazım.

Bunun için pozitif ayırımcılık yapmalıyız ve bir süre odalarda kadınlara hem meclis üyeliğinde hem de yönetim kurullarında kota verilmelidir.Başta zorla yaratılan bu dinamik zaman içerisinde kendi pratiğini ve piyasasını yaratarak kadınları daha fazla motive ederek odalarda temsiliyetlerini artıracaktır.

    Mesela, siyasette-devlette-bürokraside kadın başkanlarımız var ama henüz KTTO gibi dev bir iş dünyasında kadın başkan hiç olmadı. Neden olmasın ki? O yüzden 5 odamızda(KTTO,KTOB,KTMB,EZKO,KTSO) bu konuda adım atılması lazım. İş kadınlarımızda bunu talep edip,zorlamalıdır.

  • Sivil iş dünyası dernekleri-örgütleri tepede federal bir çatı altında birleşmelidir.

     EÖP, misyonunu tamamladı ve bugüne uygun değil,doğal olarak EÖP çatısı altında bulunan ve yasa ile kurulan odalar yavaş yavaş ODALAR BİRLİĞİ konseptinde bir çatı altında bir araya gelip işbirliklerini ve güç birliklerini artıracaklar. Vaktiyle KTTO meclisinde bunun için proje oluşturmuş biri olarak şimdilerde odaların bu yöndeki çabasını destekliyorum.

Odaların bu doğal birlikteliğine paralel de, başta İŞAD,GİAD,İŞ KADINLARI,JEYCESS vs gibi sivil –gönüllü diğer iş dünyası örgütleri-dernekleri de kurumsal kimliklerini kaybetmeden tepede federal bir çatı altında bir araya gelmeleri gerekir.

    Bu şekilde,kısıtlı kabiliyetlerini birleştirerek, önceden çerçevesini çizdikleri vizyon,hedef ve prensiplere göre birlikte çalışmalı,üretmeli,yurt içinde ve yurt dışın lobi-network yapmalıdırlar.

   Bu şekilde işbirliği yapmaları halinde hem zamanlarını hem de kapasitelerini daha verimli,sonuç alıcı ve etkin kullanacaklarına eminim. Küçük bir ülkeyiz,ölçeğimiz, insan kaynaklarımız ve  mali kaynaklarımızı kısıtlıdır. O yüzden hayatın her alanında birleşmelere-işbirliklerine-ortaklıklara sıcak bakmak zorundayız.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar