Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
KıbrısManşet

Yeşil Barış Hareketi ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği güçlerini birleştirdi

Yeşil Barış Hareketi, Kıbrıs Türk Barolar Birliği iş birliğiyle veAvrupa Birliği’nin “Kıbrıslı Sivil Toplumun Eylemi IX” hibeprogramı desteğiyle hayata geçirdiği yeni projesiyle biyolojikçeşitliliğin ve doğal yaşam alanlarının korunmasına katkısağlamayı hedefliyor.

“Yeşil ile Dayanışma: Kıbrıs’ta Çevre Hakları Mücadelesi”adlı proje 18 ay sürecek ve Ocak 2027’de tamamlanacak. Bu süre içerisinde proje, çevre haklarını savunmak ve çevreseladaleti güçlendirmek, çevre huhukunda yasal boşlukları analizederek daha etkin çevre mevzuatının hazırlanması için zeminhazırlamak ve sivil toplum örgütleri ile hukukçular arasındabilgi paylaşımı ile stratejik iş birliğini artırmak üzere üç temelhedef etrafında şekilleniyor.

Proje kapsamında, sivil toplum örgütlerinin (STÖ) çevredavalarında daha etkin rol alabilmesi için kapasite geliştirmeeğitimleri düzenlenecek; hukukçulara çevre hukuku konusundauzmanlık kazandırılacak ve ortak bir çevre hukuku bilgi rehberioluşturulacaktır.

Bu projeyle birlikte Yeşil Barış Hareketi ve Kıbrıs Türk Barolar Birliği, çevre hukuku alanında ortak bir hareket alanıoluşturmayı, çevre davalarında dayanışmayı güçlendirmeyi veçevre hakkının savunulmasında toplumsal farkındalığı artırmayıhedefliyor.  Yeşil Barış Hareketi’nin çevre hakkını savunmadakiuzun yıllara dayanan deneyimini hukuki dayanışma ve çevreseladalet ilkeleriyle buluşturuyor. Yerel yasaların eksikliklerinerağmen doğayı korumak için elimizdeki en etkili savunmahattının hukuk olduğunun bilinciyle, bu proje doğayı hukukungücüyle koruma kararlılığımızı bir kez daha ortaya koyuyor.