Yeni İlkokullar Açmak Gerekirken Onlar Kapatıyorlar! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Yeni İlkokullar Açmak Gerekirken Onlar Kapatıyorlar!

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Eğitim Planlaması eğitim bilimi alanının çok önemli bir dersidir ve ciddiye alınır. Özellikle lisans döneminde Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı’nın korkulu dersleri arasındaydı. Bir ülkenin eğitim sisteminin hangi veriler üzerine inşa edileceği, hangi eğitim felsefesi ile eğitim akımının temele alınacağı, ülke ile ilgili hangi istatistiklerin temele alınacağı dersin konuaları arasındaydı. Biraz da istatistik ve sanal kurgulama gerektirdiği için, ezber sistemden gelmiş öğrencilerin korkulu rüyası idi ‘Eğitim Planlaması’ dersi.

Ancak birşeyler öğrenmek isteyenlere de çok şey katan bir dersti. Ülkenin eğitim sisteminin çok ciddi planlama gerektirdiğini ciddi bir şekilde hissettirir. Buraların sistemsiz eğitimi ‘Eğitim Planlaması’ dersinde ‘örnek’ olarak okutulabilir ancak negatif örnek olarak.


İşe bakın, buralarda okul kapatma gündeme geldi. İlgililer bazı okulların kapatılması için düğmeye basmış. Öbür taraftansa işin ciddiyeti şimdi ortaya çıktı. Yalnızca bana ulaşan onlarca veli var. Çocuklarını istedikleri okullara yazdıramıyorlar. O bölgede yerleşik hayatları olsa bile, okul yönetimleri ‘sınıflar doldu çocuğunuzu yazamayız’ deyip, çocuklarını okula yazmıyorlar.

KKTC Sitemsiz Eğitimi’nin bu noktaya geleceği belliydi çünkü eğitim planlaması diye bir şeyle ilgililer hiç uğraşmamış. KKTC’nin nüfusu doğum oranları ile değil göç nedeniyle katlanmış, şehirler genişledikçe genişlemiş, metre kareye düşen insan sayısı on katına çıkmış ancak yeni ilkokul yapımı yok.

En basit örnek ‘Yenikent’ diye bir yerleşim yeri oluşmuş ancak oranın ihtiyacını karşılayacak ilkokulu yapılmamış. 9 Eylül İlkokulu bu bölgenin ilkokulu değil. Göçmenköy, Ortaköy’e de hizmet ediyor. O nedenle okul kapasitesini çoktan aşmış.

Norveç ve pek çok Avrupa ülkesinde olduğu gibi temel kurala uyulsaydı eğer, şehir 5 kilometre öteye genişlediğinde bir ilkokul yapılmalıydı. Çocuklar da okula Norveç’te olduğu gibi okula yürüyerek veya bisikletleri ile gidebileceklerdi. Doğru olanı da budur.

Okulların çocukların ayağına gitmesi temel prensiblerdendir. Londra’da yaşayan bir arkadaş da bunu doğrular. Arkadaş, çocuğunu okula arabası ile götürmeye başlamış. Günler ilerledikçe sorumlu öğretmen arkadaşı uyarmış ‘çocuğunu okula sen getirme bırak yürüyerek gelsin’ demiş. ‘Böylece kendine güven, sorumluluk alma, spor gibi artılara sahip olsun’ demiş.

Buralarda şimdilerde KKTC’nin plansızlığı duvara tosladı. Bize başvuran ve çocuklarını istediklere okula yazdıramayan velilerin durumu dikkate değer. Pekçok veli önceleri gelir düzeyleri yetleri olduğu için çocuklarını özel okullara göndermişler ancak şimdi ekonomik zoruklar nedeniyle pekçok veli çocuğunu özel okuldan alıp, devlet okuluna yazdırmak zorunda kalmış fakat devlet okulları tıka basa dolu. Peki yöneticiler bu durumu daha önceden yordayıp neden önlem almadılar? Esas soru bu.

Veliler devlet ilkokullarına gidince de sınıflar dolu çocuğunu yazamayız diyorlar. Özellikle ara sınıflara kayıt yapılmıyor. Lefkoşa’da pek çok okul bu durumda, isim vermek istemiyoruz. Okul yönetimlerini de suçlu görmüyoruz. Tek suçlu üst kademe yöneticileri. Gelen uyarıları dikkate almadılar. Şehirlerin artan nüfusu ve genişlemesinin yaratacağı okul problemini sezemediler.

İşte tüm bunlar Eğitim Planlaması dersinin eğitim bilimcilere öğrettiği bilgilerdir. Eğitimi bir bilim dalı kabul etmek lazım. Eğitimi, eğitim bilimcilerin reforme etmesini kabullenmek gerekir. Aksi olursa da KKTC’nin Sistemsiz Eğitimi ortaya çıkar. Ne iş olsa yaparım abi diyenlerin yapabilecei bir iş değildir eğitim. Eğer herkesin yapacağı bir iştir derseniz de sonuçta buraların Sistemsiz Eğitimi’ni yaratırsınız. Doktorlar, İlahiyat Mezunları, türizmciler, müzik ve edebiyat öğretmenlerinin yapacağı bir iş değildir eğitim. Yine anlatamayacağız biliyoruz ama olsun, biz yine de yazalım.

Eğitim çok pahalı, ürünü çok uzun zamanda alınan bir yatırımdır, dikkat edilmezse de bir toplumun yok olmasına neden olabilecek bir yatırımdır. Bu kadar önemli bir kurumun ‘ne iş olsa yaparım abi’ diyenlere teslim edeilmesi ancak sistemsiz eğitimi olan KKTC’de olur. Yazık, çok yazık.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar