YEMEMİNG YA BABUTSACIK? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

YEMEMİNG YA BABUTSACIK?

Türkay Öyken

Genellikle AŞK için kullanılan bir terimdir “Gülü seven dikenine katlanır”. Babutsayı seven de dikenine katlanır ifadelerini kullanmam pek de yanlış kaçmayacaktır. Çoğu kişinin dilinden düşmez bu laf fakat çok azı vardır ki bu zorluğu tercih eder.  Ne yazık ki kolayı seçmek gibi bir alışkanlık var. Çoğu zaman olduğu gibi hazıra alışmışızdır. Fakat YA-ĞO-MA yok! Güzel olan her zaman zordur ve bu bir tercihtir! Yaşamınızı da bu tercihleriniz belirler aslında.

Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte ülkemizin dört bir yanında bolca yetişen babutsa piyasadaki yerini aldı. O Ada’nın ‘BABUTSASI’, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ise Mısır inciri. Dikenli incir halk arasında birçok isimle anılmasının yanı sıra vücuda sağladığı faydalarıyla da dikkat çekici özelliklere sahip. Hint inciri, Frenk inciri, Mısır inciri, Babutsa, Kilis inciri, Pabuç inciri, Kaynanadili, Kürek Yemişi gibi yöresel isimlerle de anılan dikenli incirin tam bir şifa kaynağı olması sebebiyle bu yazımda sizlere dikenli incirden bahsetmek istedim. Öğlen uykusundan sonra öyle buz gibi soğuk olarak yenilmesinin tadı da paha biçilemez.


Piyasaya, genellikle yaz aylarında sürülen bu meyveyi, yasemin kokulu sokaklarımızda arabalar üzerinde satanları sık sık görüyoruz. Konudan biraz uzak kaçacak ama af ola, yasemini çok sevdiğim doğrudur, her kokladığımda yaşanmış ve yaşanacak güzellikleri hatırlatıyor bana…

Köylüler tarafından çok daha kolay ulaşılması ile bilinen bu meyve büyük kentlerimizde ise seyyar satıcılar ile veya yeni yeni marketlerde kendisine müşteri buluyor. Doğada kendiliğinden yetişen, kaktüs türü bir bitkinin meyvesi olan ve halk arasında “Babutsa” olarak bilinen meyve son zamanlarda kendisini daha çok göstermeye başladı. Dikenli incir olarak da tanımlanan babutsa, okuduğum birçok kaynakta sindirim sistemi rahatsızlıklarında da ilaç etkisi gösterdiği belirtilen meyveler arasında. Bilimsel ismi “oputia ficus-indicaé” olan bu meyve, kaktüsgiller ailesinde sınıflanan opuntia cinsinin tipik bir türüdür.

Ülkemizde büyük rağbet gören babutsa, meziyet isteyen dış dikenlerinin temizlenmesi sonrası rahatlıkla yenilebiliyor. Lezzet bakımından da farklı bir tada sahip, Kıbrıs’taki babutsa isminin yanı sıra, Adana’nın ‘Cennet meyvesi’, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ise Mısır inciri veya Türkiye’de daha çok dikenli incir olarak tanımlanıyor.

Şunu özellikle belirtmeliyim ki; Babutsa stres, yorgunluk, bitkinlik gibi, hepimizin şikâyet ettiği sorunların çözümü olarak da gösteriliyor.

Frenk yemişi olarak da bilinen kaktüs meyvesi, adından da anlaşılacağı üzere özellikle sıcak ve kurak bölgelerde yetişen bir bitkinin meyvesi. Aslen Amerika’ya özgü olmakla birlikte özellikle Güney Amerika‘ya, Meksika‘ya ait bir bitkidir. Ülkemizde pek fazla kullanılması da edindiğim bilgilere göre birçok ülkede şeker, jöle ve votka yapımında kullanılan babutsa’nın suyu da içilebiliyor. Bana sorarsanız ülkemiz iklimine uygun kurak arazilerde yetişen bu kaktüs,  ülkemizde ekonomik değer açısından da yeterince değer görmemiştir.

Öğrencilik dönemimde Ankara’da bulunduğum yıllarda Ankara İbn-i Sina Hastanesi’nde görev yapan bir doktor arkadaşım ile geçen konuşmamda edindiğim bilgilere göre babutsa, adeta bir vitamin deposu. Çok güçlü bir antioksidan olduğu için de serbest radikalleri bastırıyor ve kas dokusunu güçlendiriyor. Kolesterolün düşmesini sağlar. Ayrıca vücuttaki oksijenin daha hızlı dolaşmasına imkan vererek antrenman sırasındaki performansınızı arttırıyor.

Özellikle kadınlar için cildi güzelleştirmede ve kırışıklıkları azaltmada Aloe vera’dan daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Gözaltındaki şişliklere etkisi ile çok kullanılmaktadır. C vitamini yönünden oldukça zengin olan bu meyve, açlık hissini bastırma özelliği ile diyet yapanların gözdesi bir bitki. Vücut direncini artırma, güç ve zindelik verme özelliğine sahip dikenli incirin, yemeklerden sonra yediğinde Sindirim sistemi üzerinde iyi etkiler yaratığı da kanıtlanmıştır. Günde 2-3 tane yediğinde bağırsak faaliyetlerini düzenler, kabızlık sorununu giderir! Birçok kaynakta belirtilenlere göre daha keşfedilmeyi bekleyen birçok faydası ile de her derde deva olarak görülüyor. Dikenli incirin faydaları saymakla bitmiyor; Henüz ülkemizde hazır şişelerde satışı yok ama antrenman öncesinde ve sonrasında kaktüs meyvesi suyu içmenin çok faydalı olduğu söyleniyor.

Bu meyvenin dışı oldukça dikenlidir ve dikenleri de o kadar ufak ve incedir ki gözle bile göremezsiniz. Yani çıplak elle dalından koparıp yenmesi mümkün değildir. Ola ki yanlışlıkla dokunursanız, siz fark etmeden vücudunuzda dikenleri hissetmeye başlarsınız. Bir kere vücuda giren diken de eğer kısa sürede müdahale edilmezse hemen vücudun içine doğru kayar gider ve kolay kolay çıkmaz. Büyüklerimden edindiğim bilgiye göre çıkarmak için çaresi ise zeytinyağını dikenli bölgeye sürüp beklemektir.

Babutsayı çocuklar da rahatlıkla yiyebilir. Doğada kendiliğinden yetiştiği için katkısız olması sebebi ile her yaş grubu rahatlıkla tüketebilmektedir. Pek çok faydası bulunan meyvenin fazla yenilmesi halinde olumsuz etkileri de elbette var, 2-3 adetten fazla yemek enzimler açısından sindirilemeyen çekirdeklerinin bağırsakları tıkaması gibi, karın ağrısı gibi şikâyetler biz de ciddi rahatsızlıklar oluşmasına sebep olur.

Şunu da söylemeden geçmemeliyim ki; Ülkemizde özellikle köylerde daha çok bulunan babutsa, faydaları nedeni ile bolca tüketilmesi ve birçok kişi için ek geçim kaynağı olması ile de dikkat çekiyor. Köylerde bölgelerdeki kişiler marketlerde satmak suretiyle ciddi bir ek gelire da sahip olabiliyorlar. Bu şifalı meyve insanlara sadece geçim olanağı sağlamıyor aynı zamanda tüketildiğinde vücuda büyük fayda da sağlıyor.

5-10 cm uzunluğunda, kırmızı, sarı, turuncu renklerde kabuğu bulunan, etli bir meyve olan babutsa, özel yöntemlerle toplanıyor. Genelde Serdarlı bölgesinden toplanan bu lezzetli Akdeniz meyveleri, seyyar tezgâhlarda yine özel bir yöntemle soyularak satılıyor… Anlayacağımız dilden söylemem gerekirse BABUTSA YE DA GORKMAAA!

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar