“Yasasız nakil olamaz” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Kıbrıs

“Yasasız nakil olamaz”

“Yasasız nakil olamaz”

HASTANELER HAZIR: KKTC’de 180 diyaliz hastası bulunduğunu belirten Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, bu hastaların ciddi bir bölümünün böbrek nakline gereksinim duyduğunu kaydetti.  Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın bir an önce meclisten geçmesi gerektiğini söyleyen Gülle, “Devlet hastaneleri organ nakline hazır. Tek eksik yasa” dedi

SAĞLIK YENİDEN YAPILANDIRILIYOR: Bakan Gülle, sağlık alanındaki yeniden yapılandırma çalışmalarını da anlattı. Gülle: Genel Sağlık Sigortası ve otomasyonla ilgili çalışmalar sürüyor. Acil serviste çocuk acil hizmetlerini başlattık. Polikliniklerde randevulu muayene sistemine geçildi. Tatlısu’da 112 istasyonu oluşturduk. Ambulans şoförleri ve hemşirelere eğitim veriliyor


KAN SIKINTISI AŞILACAK: Bakan Ahmet Gülle, kan bağışında sürekliliğin sağlanmasının için kan donörü veri bankasının daha aktif hale getirilmesinin şart olduğunu belirtti. Gülle, “Veri bankasının oluşturulması için Turkcell ile iyi bir iş birliği yaptık. Öncelikli hedefimiz gönüllü donörlerin sayısını arttırmak, düzenli kan bağışını sağlamak” dedi

EBOLA’YA TEDBİRLİYİZ: Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Ebola virüsüne karşı alınan önlemler hakkında da kamuoyunun içini rahatlatacak açıklamalarda bulundu. Gülle: Hastalığın tespiti halinde neler yapılacağı planlandı. Gerekli tüm giyim ve malzemeler hazır. Uçaklara bilgilendirme broşürleri konuldu, Ercan Havalimanı’na termal kameralar yerleştirildi. Posterler basıldı, kamu spotu oluşturuldu


Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, KKTC’de büyük tartışmalara neden olan Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası konusunda yaşanan süreç ile ilgili Havadis’in sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından Meclis’e geri gönderilen yasanın Meclis komitesince gözden geçirilerek bazı maddelerde yeniden düzenleme yapıldığını ifade eden bakan Gülle, devlet hastanelerinde de organ nakline ilişkin tüm altyapı hazırlıklarının tamamlandığını söyledi.
Ebola virüsüne karşı alınan önlemler hakkında da kamuoyunun içini rahatlatacak açıklamalarda bulunan bakan Ahmet Gülle, “Ebola konusunda paniğe gerek yok. Bakanlığımız tüm önlemleri aldı. Hastalığın tespiti halinde neler yapılacağı planlandı. Gerekli tüm giyim ve malzemeler hazır. Uçaklara bilgilendirme broşürleri konuldu, Ercan Havalimanı’na termal kameralar yerleştirildi. Posterler basıldı, kamu spotu oluşturuldu” şeklinde konuştu.
Bakan Gülle, ayrıca kan bankasında süre gelen kan bulma sıkıntısı hususunda da devam eden çalışmaları aktardı.

Yasa bir an önce hayata geçirilmeli
KKTC’de bugün 180 diyaliz hastası bulunduğunu belirten Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, bu hastaların ciddi bir bölümünün böbrek nakline gereksinim duyduğunu dolayısıyla Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın bir an önce geçirilmesi gerektiğini kaydetti.
Bakan Gülle, Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın 4-5 yıl gibi uzun bir süreçte, tamamen Avrupa Birliği (AB) normlarına göre hazırlandığını söyledi.
Yasanın Meclis’e gittiği zaman “organ mafyası” ve benzeri haberlerin de gündeme geldiğini hatırlatan Gülle, dolayısıyla bu konuda ciddi bir hassasiyet oluştuğunu, Cumhuriyet Meclisi’nin de bunun üzerine ilgili yasa üzerinde daha hassas çalıştığını belirtti.
Gülle, “Bu yasa, hücre, doku ve organ naklini düzenleme ve kontrol ve denetim mekanizmalarını ayarlayacak şekilde iki yasa halinde olacaktı. Ancak bu konu üzerindeki hassasiyeti gören Meclis Komitesi bu iki yasanın birleştirilmesini istedi. Yasa, bazı maddelerin tekrardan görüşülmesi için Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e geri gönderildi. Komite, belirtilen konuları yine hassasiyetle değerlendirdi ve sonuçta dünyadaki organ nakli ile ilgili hassasiyetleri de düzenleyecek düzenlemeler yaptı. Bizim insanlarımızın gereksinimlerini karşılamak üzere bir sonuca varıldı” dedi.
Bakan Ahmet Gülle, yasanın yeni halinin en kısa zamanda Meclis gündemine getirileceğini ifade etti.

Altyapı hazırlıkları tamamlandı
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın hücre, doku, organ nakli dışında tüp bebek merkezleri de dahil sağlığın birçok alanında çok ciddi düzenlemeler içerdiğini söyledi.
KKTC’de eski yasalar nezdinde de organ naklinin yapılabilmesinin mümkün olduğunu söyleyen Bakan Gülle, ancak eski yasaların bir tüzük yapılmasına bile imkan vermediğini, bu tür işler yapılırken kontrol ve denetim mekanizmalarının da yeterince düzenleyen bir yapısı olmadığını söyledi.
Bakan Ahmet Güllü, Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın yürürlüğe girmesi ile birlikte hızla koordinasyon ve denetleme kurulunun oluşturulacağını, hazırlanmış olan tüzüklerin hayata geçirileceğini ve hızlı bir şekilde nakil uygulamasına başlanacağını ifade etti.
Bakan Gülle, “Burada en önemli nokta gerekli kurulların gerekli denetim mekanizmalarının ve bunu düzenleyecek nakil yapım aşamasını düzenleyen tüzüklerin hayata geçmesi sağlanacak. Bunun hayata geçmesi demek de bizim ülkemizde artık organ naklinin yapılmaya başlaması demektir” dedi.
Hekimlerin de uzun bir süreden beri organ nakli konusunda hazırlandıklarını belirten Bakan Gülle, KKTC’de organ nakli yapılması konusunda gerekli tüm altyapı hazırlıklarının da tamamlandığını sözlerine ekledi.
Bakan Gülle, ayrıca yasal zemin oluşturulduktan sonra gerekli düzenlemeler yapılarak organ nakilleri konusunda gerekli tüm alanların oluşturulacağını belirtti.

Çocuktan nakilde anne ve çocuk onayı alınacak
Hücre, Doku ve Organ Nakli Yasası’nın Cumhurbaşkanı tarafından tekrardan görüşülmek üzere Meclis’e geri gönderilmesinin nedenlerinden birinin de 18 yaş altı kişilerden kemik iliği nakillerinde anne izni konusu olduğunu hatırlatan Bakan Ahmet Gülle, yeni düzenlemeye göre, çocuktan organ naklinde hem annenin hem de çocuğun onayının alınacağını belirtti.
Bakan Gülle, “Özellikle kan kanseri veya benzeri ilik nakli gerektiren işlemlerde çocuktan nakillerde
18 yaşını beklemede sıkıntı yaşanıyordu. Dolayısıyla da ailelerin izni ile çocuklardan nakil yapılabilmesi öngörülüyordu. Sonuç olarak çocuktan nakillerde annenin de çocuğun da onayının alınmasında karar verildi. Aksi halde bu tür işlemlerin tamamen durması gündeme gelebilirdi. Çocuğun da annenin de onayı olacak” dedi.

Yeni düzenlemeye göre organ nakli 2 yıl özele açılmayacak
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, organ naklinin 5 yıl süre ile özele açılmaması kararının da çok tartışılan konulardan biri olduğunu belirterek, alınan yeni karara göre, bu sürenin 2 yıla indirildiğini belirtti.
Bakan Gülle, şunları söyledi:
“Organ naklinin 5 yıl süre ile özele açılmaması hususu Meclis’te yeniden görüşüldü ve bana, bu sürenin 2 yıl kadar kısaltıldığı bilgisi geldi. Tabi bu süre konusu gerçekten çok tartışıldı. Ancak organ nakli tüm dünyada çok hassas bir konudur ve her organ nakli konusu gündeme geldiğinde birçok tartışmaları da gündeme taşıyor. Dolayısıyla öncelikle organ naklinde doğru uygulamalarının başlaması ve hayat bulması önemlidir. Bunlar olduktan sonra, süreler herhangi bir düzenleme ile yeniden değiştirilebilir.”

Sağlıkta yeniden yapılanma başlattık
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, bakanlığın sağlık alanındaki çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Bakan Gülle, şöyle dedi:
“Sağlığın finansmanı, organizasyonu, hasta hakları, kısacası her şeyi ile yeniden yapılandırılmasını öngördük ve bu süreçte olabildiğince katılımcı bir anlayış ile hareket ettik. Bu çerçevede başlangıçta tüm sağlık paydaşlarını bir araya getirdik. Bir sağlık çalıştayı gerçekleştirdik. Çalıştayda, hedeflerimizi, vizyonumuzu oluşturduk. Sonrasında stratejik bir planlama yaptık. Ayrıca hekim, sağlık çalışanları ile ilgili de yasal düzenlemeler, tüzüklerle ilgili çalışmalar yapıldı. Genel Sağlık Sigortası ve otomasyonla ilgili çalışmalarımız halen devam ediyor. Tüm bunları yaparken diğer yandan da insanların günlük yaşamlarına dokunacak, onları daha rahat ettirecek bazı düzenlemeler ile ilgili de çalışmalar yaptık. Örneğin acil serviste çocuk acil hizmetlerini başlattık. Polikliniklerde randevulu muayene sistemine başladık. Epey yol alındı ancak halkımızın da daha çok randevu yoluna başvurması gerekiyor. Hala daha sabah erkenden kalkıp gitmeyi, önceden planlı olmamayı tercih ediyor. Kısacası, bakanlık olarak biz bir yandan altyapıyı sürekli geliştiriyoruz hastanelerde biryandan da insanlarımızın bunu talep etmesini bekliyoruz.”

112 ağında düzenlemeler yapıldı
“112” ağında da ciddi düzenlemeler yapıldığını söyleyen Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Türkiye’den bir uzaman ekip getirdik ve tüm sağlık ocaklarımızın, sağlık merkezlerimizin kontrolünü yaptırdık. Eksiklikler tespit edildi ve daha iyi organize olabilmesi için neler yapılabileceği ile ilgili planlamalar yapıldı. Bundan başlayarak Çamlıbel’e yeni bir sağlık ocağı yapıyoruz. Tatlısu’da bir 112 istasyonu oluşturduk. Yine Karpaz’da bu konuda bir öngörüde bulunduk ve çalışma başlattık” dedi.
Ambulans şoförleri ve hemşirelere de eğitim verilmeye başlandığını söyleyen Bakan Gülle, ayrıca bir de eğitici ekip oluşturulduğunu ifade etti.

Kan sıkıntısı aşılacak
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, kan sıkıntısının çözümü konusunda da bakanlığın çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Kan bulma sıkıntısının aşılabilmesi için öncelikli olarak bir kan donörü veri bankasının daha aktif hale getirilmesi gerektiğini kaydeden Bakan Gülle şöyle dedi:
“Kan bağışı konusunda bir kampanya yapıldığında insanlarımız duyarlılık gösteriyor ama bu bir süre devam ediyor. Devamlılığı yok. Kan bağışında sürekliliğin sağlanması için kan donörü veri bankası oluşturmalıdır. Bu konuda da görev Sağlık Bakanlığı’nındır. Bakanlığımız bu bankanın oluşturulması için Türkcell ile bir işbirliği yaptı. Şimdi amacımız bu veri bankasında gönüllü donörlerin sayısını arttırmak ve düzenli kan bağışını gerçekleştirmek.”

Ebola konusunda dünyadaki her tür önlemin bir adım önünde
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Ebola virüsüne karşı alınan önlemler hakkında da kamuoyunun içini rahatlatacak açıklamalarda bulundu.
Bakan Gülle, “Ebola ile ilgili dünyadaki her tür önlemin bir adım önünde olduğumuzu iddia ediyoruz. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü açıklama yapmadan biz çalışmalarımıza başladık. Üniversitelerimiz, bizim uzmanlarımız ile iyi bir ekip oluşturduk. Oluşturulan ekip, bazen haftada 2 kez olmak üzere toplantılar yaptı, herhangi bir hastalık durumunda hastanın nereye götürüleceği, ne yapılacağı planlandı. Giyim, malzemeler ve benzeri gerekli her şey hazır hale getirildi” dedi.
Ayrıca, uçaklara Ebola virüsü hakkında bilgilendirme broşürleri de konulduğunu kaydeden Bakan Ahmet Gülle, Ercan Havalimanı’na da termal kameralar yerleştirildiğini, bilgilendirici posterler basıldığını ve kamu spotu oluşturulduğunu söyledi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar