Vitaminler, yararlı mı zararlı mı? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cumartesi, Nisan 27, 2024
Sağlık

Vitaminler, yararlı mı zararlı mı?

BÖBREK VE KARACİĞERİ VURUYOR: İç hastalıkları uzmanı Dr. Okan Dağlı, vitaminlerin, belli durumlarda ve dikkatlice kullanılması gerektiğini belirtti. Dr. Dağlı, sağlıklı beslenen ve hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerin alacağı vitaminlerin, vücutta birikerek karaciğer ve böbrekler için zararlı olabildiğini kaydetti

“ÇOCUĞUNUZU KAYBEDİLİRSİNİZ”: Çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Ayten Beyar, bebek ve çocuklarda özellikle gereksiz demir yüklemesinin hücre ölümlerine neden olabileceği uyarısında bulundu. Demirin özellikle karaciğerde birikmesinin vahim sonuçlara yol açabileceğini kaydeden Dr. Beyar, “Karaciğer yetmezliği gelişir ve çocuğun kaybedilmesine neden olabilir” dedi


HAMİLELER DİKKAT: Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Mehmet Avcı, vitaminlerin vücudun ihtiyacına göre alınması gerektiğini bunun için hekim kontrolünün şart olduğunu kaydetti.
Gebelerde vitamin kullanımının anne karnındaki bebeğe zarar verebileceğini söyleyen Dr. Avcı, “Doktorunuz önermediği takdirde vitamin ilacı kullanmayın” uyarısında bulundu

DOZUNDA KULLANILIRSA FAYDASI ÇOK: Çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk hematolojisi uzmanı Gülsen Bozkurt, vitaminlerin bağışıklık sistemini güçlendiren, kan yapımında, kemik gelişiminde, kas ve sinir sisteminin gelişimi ile endokrin sisteminin çalışmasında, kanamaların kontrolünde ve görme fonksiyonlarında rol oynayan yaşamsal maddeler olduğunu söyledi

Uzmanlar, vitamin kullanımı konusunda vatandaşları uyardı. Havaların soğuması ile birlikte nezle, grip, zatürre gibi soğuk algınlığına bağlı hastalıkların da arttığına vurgu yapan uzmanlar, bu hastalıklara yakalanan kişilerin muhakkak bir hekim kontrolünden geçmesi gerektiğini kaydetti.
Birçok kişinin hastalığın tedavisinde faydalı olacağı inancı ile veya vücut direncini arttırmak maksadı ile vitamin ilaçlarına yöneldiğini söyleyen uzamanlar, vatandaşlara, “Hekiminize danışmadan vitamin kullanmayın” uyarısı yaptı.
Vitamin ilaçlarının çeşitliliğine de dikkat çeken uzamanlar, her vitamin ilacının insan sağlığı üzerindeki görevinin ayrı olduğunu söyledi.

Dağlı: Karaciğer ve böbreklere zararlı olabilir
İç hastalıkları uzmanı Dr. Okan Dağlı, doğal beslenmeyle almak koşuluyla hayati değere sahip vitaminlerin, ilaç olarak doktor tavsiyesi ile belli durumlarda ve dikkatlice kullanılması gerektiğini belirtti.
Dr. Okan Dağlı, sağlıklı beslenen ve hiçbir rahatsızlığı olmayan kişilerin alacağı vitaminlerin ise vücutta birikerek karaciğer ve böbrekler için zararlı olabildiğini ifade etti.
Dr. Okan Dağlı, “Sadece diyet yapanlar, vejetaryenler, anemisi yani kansızlığı olanlar, hamile ve emziren anneler, menopoz sonrası kadınlar, idrar sökücü veya laksatif ilaç kullananlar, uzun süren yüksek ateşli hastalık geçirenler, diyabet gibi kronik hastalığı olanlar, diyaliz tedavisi görenler, yaşlı ya da iyi beslenemeyip eve bağlı yaşayanlar zaman zaman vitamin ve besin destekleri alabilirler” dedi.

“Doğal yollardan karşılanabilir”
Bazı vitaminlerin doğal yollarla da alınabileceğini söyleyen Dr. Okan Dağlı, örneğin gün içinde direkt güneş ışınlarına 20-30 dakika maruz kalanların D vitaminini doğal yoldan aldığını dolayısıyla D vitamini ilacı kullanmasına gerek olmadığını söyledi.
Dr. Dağlı, kalsiyum açısından süt, yoğurt, peynir gibi besinlerin günlük 3-4 porsiyon tüketilmesi ile gereksinimin karşılanabileceğini kaydetti.
Dr. Okan Dağlı, demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında ise demir içeren besinlerin diyette arttırılması gerektiğine dikkat çekti.

“Vücutta biriken vitaminlere dikkat!”
Dr. Okan Dağlı, sadece A, D, E, K vitaminlerinin yağda eridiğini ve fazlasının vücutta depolanıp kişiye zarar verebileceğini söyledi.
Dr. Okan Dağlı, “Aşırı egzersiz yapan sporcuların serbest radikallerin artması nedeniyle anti oksidan vitaminler olan A, C, E vitamini ile B grubu vitaminleri fazla kullanımı önerilebilmektedir. C vitaminin özellikle doğal meyvelerden ve besinlerden karşılanması durumunda kalp damar sağlığına, soğuk algınlığına ve enfeksiyonların engellenmesine yönelik olumlu etkileri bilinmektedir. Ayrıca D vitamini ve kalsiyumun fazla kullanılması böbrek taşlarına yol açabilir” dedi.

***

Beyar: A vitamininin fazla alınması çok tehlikeli

Çocuk hastalıkları ve sağlığı uzmanı Dr. Ayten Beyar, gereksiz vitamin takviyesinin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.
Dr. Beyar, A vitamininin yanlış ve fazla alınmasında zehirlenme, karaciğerde büyüme, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, kuru ve pul pul dökülen deri, kusma ve iştah kaybı, uzun kemiklerde kalınlaşma, saç dökülmesi, deride sararma ve kafa içi basıncın artması, sinir sisteminde hasar gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini dile getirdi.
Dr. Beyar, “Günlük A vitamini gereksinimini doktor hastanın ihtiyacına ve eksikliğinin ortaya çıkardığı klinik tabloya göre belirler” dedi.

“Fazla C vitamini böbreklerde taş oluşumuna neden olabilir”
Dr. Ayten Beyar, C vitamininin fazla alınması halinde idrarla atıldığı için böbreklerde taş oluşumuna, ishale ve alerjik deri belirtilerine neden olabileceğini söyledi.
D vitaminin fazla alınmasının eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal kireçlenmeye neden olduğunu belirten Dr. Beyar, “Yine çocuklarda fazla ve gelişigüzel D vitamini kullanıldığında büyümede duraksama, kusma, böbreklerde taş oluşumu gözlenir” dedi.
Dr. Beyar, “Çocuklara doğumdan 15-20 gün sonra ek D vitamini 400 IU verilmelidir. 400 IU vitamin D 1 çay kaşığı balık yağı ile de sağlanabilir. Gebe ve emziren annelerin, güneşten doğrudan yararlanamayan kişilerin de D vitamini almaları veya güneş ışınlarından düzenli yararlanmaları gerekmektedir. Bu bireylerin günlük ihtiyacı 400 IU kadardır” diye konuştu.

“Fazlası demir takviyesi bebeği ölüme götürebilir”
Dr. Ayten Beyar, demir zehirlenmelerinde kusma, solukluk, halsizlik, karnın üst bölümünde ağrı, uyku hali, şok gibi belirtiler görüldüğünü, yüksek dozda alındığında bütün dokularda özellikle karaciğerde birikerek hücre ölümüne yol açabileceğini kaydetti.
Dr. Ayten Beyar, “Sonuçta karaciğer yetmezliği gelişir ve çocuğun kaybedilmesine neden olabilir. Demirin yakıcı olup mide yüzeyinde belirgin zedelenme ve kanamaya yol açabilir. Yüksek dozlarda kalp yetmezliği ve şoka neden olur. Ciddi zehirlenmeler ölüme bile neden olmaktadır” dedi.
Dr. Beyar, “Miadında doğan bebeklere 4. aydan sonra, 1 mg/kg/gün dozunda; prematüre ve 2 bin 500 g altında doğan bebeklere 2. aydan sonra 2 mg/kg/gün dozunda elementer demir içeren damlalar başlanarak 1,5 yaşına kadar demir profilaksisine devam edilmesi önerilir” diye konuştu.

***

Avcı: Anne karnındaki bebek zarar görebilir

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Mehmet Avcı, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerin doğru beslenme ile karşılanabileceğini söyledi.
Vitamin ilaçlarının her birinin ayrı bir görevi olduğunu ifade eden Dr. Mehmet Avcı, vitaminlerin vücudun ihtiyacına göre alınması gerektiğini bunun için de hekim kontrolünün şart olduğunu kaydetti.
Gebelerde vitamin kullanımının ise anne karnındaki bebeğe zarar verebileceğini söyleyen Dr. Mehmet Avcı, gebelere, “Doktorunuz önermediği taktirde vitamin ilacı kullanmayın” uyarısında bulundu.

***

Bozkurt: Vitaminlerin doğal yollarla alınması önemli

Çocuk sağlığı ve hastalıkları ve çocuk hematolojisi uzmanı Gülsen Bozkurt, vitaminlerin vücudun sağlıklı gelişimini sağlayan, enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendiren, kan yapımında, kemik gelişiminde, kas ve sinir sisteminin gelişimi ile endokrin sistemin çalışmasında, kanamaların kontrolünde ve görme fonksiyonlarında rol oynayan yaşamsal maddeler olduğunu söyledi.
Vitaminlerin vücudun karbonhidrat yağ ve proteinlerin kullanılmasında da rol oynadığını söyleyen Dr. Bozkurt, “Genelde düzenli beslenen protein, karbonhidrat, meyve ve sebzeleri dengeli bir şekilde kullanan şahıslarda ekstradan vitamin kullanmaya gerek yoktur. Tedavi ve takviye amacı ile kullanılması gereken durumlarda ise doktorunuza danışmanın sonsuz yararları olacaktır” dedi.

“Yağda çözünen vitaminlerin fazlası zararlı”
Vitaminlerin doğrudan enerji kaynağı olmadığını söyleyen Dr. Gülsen Bozkurt, suda çözünen vitaminlerin fazlasının vücut sıvıları ile atılırken, yağda çözünen vitaminlerin fazlasının zararlı olabileceğini belirtti.
Özellikle A ve D vitamini kullanırken dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Dr. Bozkurt, şunları söyledi: A vitamininin fazla alınması durumunda; doğum anomalileri, kemik mineral yoğunluğunda azalma, karaciğer problemleri, saç dökülmesi, ciltte renk değişiklikleri, kuruluk ve pullanma gibi sorunlara yol açabilir. D vitaminin de gereğinden fazla kullanılması kireçlenme ve böbrek taşlarına neden olabilir. B vitaminlerinin çok yüksek dozlarda kullanılması sonucu; birtakım yan tesirlere yol açabilir. B1 vit aşırı doz alımında kas gevşekliği ve uyku halı, B3 vitamininin aşırı dozu karaciğer harabiyeti, B5 vitamininin aşırı dozu bulantı kusma ve mide yanması, vit B6 aşırı dozu sinirlerde yıpranma, B12 Vitamini aşırı dozu akne benzeri lezyonlara neden olabilir.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar